Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Українська - латиницею. Що видумаєте про це?

Автор Ревета, сентября 11, 2005, 00:16

Elischua

Цитата: КАЛЇҐРАФЪ от апреля  5, 2012, 12:27
Elischua Ти повернувся! І це здорово!! Ну добре, я ж далі вжив літеру C c як К к :) Братство-brathstvo! братська могила-brathsjca mohyla ( a ne bratsjca!)
Так, я бачив нижче. Але тодi тепер наче вiдпадає потреба у ths, якщо на позначення [ʨ] є c. А як ти напишеш слово Луцьк?
Nu Elck Syn Sin

Þese ben also þy fyve inwyttys: Wyl, Resoun, Mynd, Ymaginacioun, and Thoght.

כִּי-אָז אֶהְפֹּךְ אֶל-עַמִּים, שָׂפָה בְרוּרָה, לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם יְהוָה, לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד

Python

Було б логічно подібним чином відображати чергування г/з, х/с. Крім того, ще треба мати на увазі, що не кожне «і» перетворює попередні г/х/к на з/с/ц: історичні ô, ы такої властивості не мають, тому «років» не перетворюється на «роців» (хоча «у році»), «довговухі» — на «довговусі» (хоча «у вусі»), і т.д.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Python

Цитата: SIVERION от апреля  5, 2012, 12:29
використовувати C як К і як Ц погана ідея,буде плутанина серед народу.немає у нас такої традиції де одна літера може бути К і С,або К і Ч ,ми не італійці і не французи,або іспанці
До речі, слушне зауваження: г/х/к чергуються не лише з з/с/ц, а й із ж/ш/ч: друг/друзі/друже, рік/у  році/річний.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

КАЛЇҐРАФЪ

Elischua Я тому і вводжу диґраф ts як ц, бо ksnthf С с є -ц тільки для -е,и,і (( Луцьк - Lutsjc

Elischua

Цитата: SIVERION от апреля  5, 2012, 12:29
використовувати C як К і як Ц погана ідея,буде плутанина серед народу.немає у нас такої традиції де одна літера може бути К і С,або К і Ч ,ми не італійці і не французи,або іспанці
На мою думку, не вiрно аргументувати фактором традицiï стосовно украïнськоï латинки, бо в нас по факту та конкретно не було у вжитку латиницi, тому навiщо говорити про те, що народу чуже позначення [k] та [ʨ] однiєю лiтерою, коли для нього взагалi позначення будь-якою лiтерою латиницi вiдносно чуже. Але, якщо б не бути iнфiкованим традицiєю латинописемних слов'ян, а з холодним глуздом собi уявити як вiртуально б розвилася украïнська латинська писемнiсть плинним та поступовим шляхом еволюцiï вiд ïï ранiшiх часiв по сьогодення, то найвiрогiднiшим стосовно позначення звукiв [k] та [ʨ] була б та сама лiтера c, оскiльки насамперед саме цим чергуванням тiєï самоï фонеми *k, позначено в украïнськiй мовi появ звука [ʨ], а вже потiм якихось iнших випадкiв, де трапляється звук [ʨ/ʦ].
Nu Elck Syn Sin

כִּי-אָז אֶהְפֹּךְ אֶל-עַמִּים, שָׂפָה בְרוּרָה, לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם יְהוָה, לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד

Elischua

Nu Elck Syn Sin

КАЛЇҐРАФЪ

КАЛЇҐРАФЪ

Elischua Ja chotiw spytatj tebe? Tshy mozhna wvesty dygraphy -ai, -oi, -yi, -ii jac -ай, -ой, -ій, -ий ?

Python

Щодо «Луцьк» — тут, наскільки я розумію, той же перехід к->ц/ч в результаті пом'якшення перед суфіксом -ськ, який, крім того, зливається з попередньою приголосною.

КАЛЇҐРАФЪ

Elischua

Цитата: КАЛЇҐРАФЪ от апреля  5, 2012, 12:50
Elischua Ja chotiw spytatj tebe? Tshy mozhna wvesty dygraphy -ai, -oi, -yi, -ii jac -ай, -ой, -ій, -ий ?
Гадаю, можна. Тобто вони за твоєю системою начебто не мали двоякого прочитання.
Nu Elck Syn Sin

КАЛЇҐРАФЪ

Значить Луцьк - Lucjc? А то я вже переживаю за місто :) нє ну правда! :)

КАЛЇҐРАФЪ

Цитата: Elischua от апреля  5, 2012, 12:54
Ну так. Я там ще діарезис пропонував типу: неістотний-neїstotnyi

КАЛЇҐРАФЪ

Цитата: КАЛЇҐРАФЪ от апреля  5, 2012, 12:56
Цитата: Elischua от апреля  5, 2012, 12:54
Ну так. Я там ще діарезис пропонував типу: неістотний-neїstotnyi
Ta mozhna j bez njoho!

Python

А тепер конкретне питання: як відрізнити в цій системі ц<-к від ч<-к?

Elischua

Цитата: КАЛЇҐРАФЪ от апреля  5, 2012, 12:52
Забагато літери J j це я від Drundiji ще наслухався!!
Особисто менi з естетичного чуття лiтера j теж не до смаку, але тiльки в оточеннi з певними лiтерами (як раз от як cj, або взагалi приголосна+j), але взагалi саму по собi лiтеру j цiную, бо значно переважнiший естетизм латинки над кирилкою (зокрема) як раз у гармонiйному чергуваннi в латинцi лiтер з виносом за нижнiй та верхнiй регiстри: j d p k q h. Моєму приятелю один грек сказав, що вiн думав завжди, що росiяни пишуть лише капiтальними лiтерами (Кк, Дд, Лл, Зз...).
Nu Elck Syn Sin

КАЛЇҐРАФЪ

Цитата: Python от апреля  5, 2012, 12:58
Ne rozumiju pytannja :) mozhna na prycladach?

КАЛЇҐРАФЪ

Python

Цитата: КАЛЇҐРАФЪ от апреля  5, 2012, 13:01
Справа в тому, що Ч в багатьох випадках виникає також у результаті історичної палаталізації (тобто, пом'якшення). Ріка/ріці/річок — у всіх трьох випадках початково там було К, що пом'якшилось і перейшло в інший звук. Це ж стосується Ж, Ш та З, С на місці Г, Х.

Elischua

Nu Elck Syn Sin

КАЛЇҐРАФЪ

Цитата: Python от апреля  5, 2012, 13:09
Цитата: КАЛЇҐРАФЪ от апреля  5, 2012, 13:01
Справа в тому, що Ч в багатьох випадках виникає також у результаті історичної палаталізації (тобто, пом'якшення). Ріка/ріці/річок — у всіх трьох випадках початково там було К, що пом'якшилось і перейшло в інший звук. Це ж стосується Ж, Ш та З, С на місці Г, Х.
Ось тому за основу звуку -ц я і взяв ts! А с є -ц лише перед і,е,и :(  rica-rici-ritshoc але ж і в кирилці взагалі все порізному 

SIVERION

ja cokhaju svoju divchynu,vona duzhe crasyva,coly ja zhaduju pro neji u mene serce tjokaje -скористався транслітом,ось результат я цохаю свою дівчйну,вона дуже црасйва,цоли я жадую про нейі у мене серце тйоцає
There is no conversation more boring than the one where everybody agrees (Michel de Montaigne) ;[пол:мужской]

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр