Думки про вдосконалення українського алфавіту

Автор Cunning linguis1, сентября 10, 2004, 15:57

Elischua

Цитата: engelseziekte от апреля 10, 2012, 00:18
Чудово б ще наблизити УЛМ до діалектів психологічно — на жаль, популяризацію підкарпатських слів часто сприймають як певну «крадіжку».

Offtop
Є люди, що скаржаться на переведення топонімів на СУЛМ-ні коліщата, розглядаючи їх як таку ж «інтервенцію». Місцеві автори, гадаю, ніколи ще не відмінювали Мукачеве (Мукачевому, Мукачевого тощо), поширеною залишається форма «Мукачево». А в Зняцевому, наприклад, люди протестним шляхом домоглись повернення дорожного знаку «Зняцьово».
Хто саме сприймає це як крадiжку - пiдкарпадцi чи непiдкарпатцi?
Щодо офтопу, я цiлком також пiдтримую протест проти закiнчень -еве, -ове. Цiкаво, чому ïм не спадає на гадку зробити вже Києве, Iвано-Франкiвське, Львове, або ще гiрше Левове, Харкове. До речi, Ви також не потакайте цьому нововведенню, адже "в Зняцевому" як раз вiдповiдає формi Зняцеве. Якщо Зняцьово/Зняцёво/(Зняцєво), то буде Зняцьову/Зняцёву(Зняцєву) ;). Форма Зняцёво є лише невизначений середнiй рiд, а вiн має в цьому випадку таку саму вiдмiнкову форму, як вiдповiдний чоловiчий рiд. Порiвняйте, адже Харкiв не буде у Харковому.
Nu Elck Syn Sin

Þese ben also þy fyve inwyttys: Wyl, Resoun, Mynd, Ymaginacioun, and Thoght.

כִּי-אָז אֶהְפֹּךְ אֶל-עַמִּים, שָׂפָה בְרוּרָה, לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם יְהוָה, לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד

Elischua

Цитата: LUTS от апреля 10, 2012, 00:40
Цитата: engelseziekte от апреля 10, 2012, 00:18
Чудово б ще наблизити УЛМ до діалектів психологічно — на жаль, популяризацію підкарпатських слів часто сприймають як певну «крадіжку».

Offtop
Є люди, що скаржаться на переведення топонімів на СУЛМ-ні коліщата, розглядаючи їх як таку ж «інтервенцію». Місцеві автори, гадаю, ніколи ще не відмінювали Мукачеве (Мукачевому, Мукачевого тощо), поширеною залишається форма «Мукачево». А в Зняцевому, наприклад, люди протестним шляхом домоглись повернення дорожного знаку «Зняцьово».
Там у вас багато що перейменували і на офіційному рівні. Часто доводиться стикатися на роботі. Мадярські назви сіл особливо милозвучні ::)
Не збагну, як це "на офіційному рівні" та "мадярські назви"? Dercen угорською, але украïнською Дрисино, наприклад, ï друга форма, гадаю, є офіційна, інакше навіщо тоді украïнська форма? Так, деякi назви мають лише угорську форму - Горонда. Правда, вона етимологiчно походить таки з проторуськоï *Gronda > "Груда".
Nu Elck Syn Sin

כִּי-אָז אֶהְפֹּךְ אֶל-עַמִּים, שָׂפָה בְרוּרָה, לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם יְהוָה, לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד

engelseziekte

Elischua, я насмілююсь говорити хіба про думку підкарпатців. Звісно, з уточненням «деякі люди», адже не всі слідкують за станом речей і формують власний погляд.

Не потакатиму, мені такі форми також не до вподоби :)

Щодо мадярських назв, то LUTS, певне, мав на увазі приклади на зразок Нове Село → Берегуйфалу.

Elischua

Цитата: engelseziekte от апреля 10, 2012, 00:51
Щодо мадярських назв, то LUTS, певне, мав на увазі приклади на зразок Нове Село → Берегуйфалу.
А в нього нема украïнського вïдповïдника?
Nu Elck Syn Sin

Elischua

Elischua, я насмілююсь говорити хіба про думку підкарпатців. Звісно, з уточненням «деякі люди», адже не всі слідкують за станом речей і формують власний погляд.
Вибачте, але я все одно не зрозумiв про що йдеться тут: "Чудово б ще наблизити УЛМ до діалектів психологічно — на жаль, популяризацію підкарпатських слів часто сприймають як певну «крадіжку»." :donno: Тобто не розумiю, хто є хто в цьому реченнi.
Nu Elck Syn Sin

engelseziekte

Офіційно немає — тобто, в українському документообороті, на дорожніх знаках тощо вживається саме «Берегуйфалу».

Люди, що використовують діалектизми у власному мовленні, почувають себе «обкраденими», коли чують їх не «в себе» — на українському радіомовленні, у піснях тощо. Тепер зрозуміліше? Пробачте за заплутане пояснення :)

Нерідко ще сварять виконавців (у тому числі й закарпатських), що змінюють слова народних пісень, роблячи їх більш «літературними».

Elischua

Цитата: engelseziekte от апреля 10, 2012, 01:32
Офіційно немає — тобто, в українському документообороті, на дорожніх знаках тощо вживається саме «Берегуйфалу».

Люди, що використовують діалектизми у власному мовленні, почувають себе «обкраденими», коли чують їх не «в себе» — на українському радіомовленні, у піснях тощо. Тепер зрозуміліше? Пробачте за заплутане пояснення :)

Нерідко ще сварять виконавців (у тому числі й закарпатських), що змінюють слова народних пісень, роблячи їх більш «літературними».
Тепер ясно. Щодо цього. Я теж це помічав. Але тут причину я бачу в умисному поданні закарпатських говорів як таких, що не належать до украïнськоï мови. Я знаю, що Ви це також робите, й не хочу Вас зараз якось штовхати на полемiку, але Ви тепер самi кажете "на жаль" про тi наслiдки, що є плодом дiяльностi пропаганди "русинська в жодному разi не = украïнська". Те, що з iншого боку дехто навпаки змiнює "мiсцевi" слова "лiтературними" - це також недобре. Таким чином потроху вiдтинається украïнська мова вiд свого корiння: з одного боку вип'яченням, що русинська то є якась iнша мова нiж украïнська, а з другого такими "виправленнями" на "лiтературний" варiант в людей виховується невiрне поняття, що слова з закарпатських говiрок неукраïнськi.
Nu Elck Syn Sin

engelseziekte

У даному випадку (стосовно «обкрадання») я озвучую тільки відомі мені думки знайомих людей (мені здається, що ця точка зору доволі розповсюджена, але все одно не хотілось би говорити за інших) — безперечно, тут присутня значна доля суб'єктивізму.

Ситуація й справді склалась так, що українською мовою (надто «правильною українською») тут вважається, головним чином, саме СУЛМ. А позаяк різниця між СУЛМ і місцевими говірками помітна неозброєним оком, поняття «закарпатська мова», «по-місцевому» та їм подібні давно стали частиною сприйняття практично всіх закарпатців.

Цитата: Elischua от апреля 10, 2012, 01:45Я знаю, що Ви це також робите
Не зовсім, але це вже дійсно належить до іншої теми :)

Elischua

Nu Elck Syn Sin

SIVERION

я б викинув з української Цвях,Цвинтар,Буцегарня,Дах,це германізми,навіщо вони?є Гвіздок(не Ґвоздь), Кладовище,В'язниця,Покрівля,в селі у бабусі було саме так,задовбав 1+1 зі своїми Цвинтарями і Буцегарнями
There is no conversation more boring than the one where everybody agrees (Michel de Montaigne) ;[пол:мужской]

Elischua

Цитата: Sirko от апреля 10, 2012, 07:52
Цитата: Elischua от апреля 10, 2012, 00:54
вïдповïдника?
Навіть русини до такого не додумалися!  :)
Це я Вам русин?  ;D
У мене випадково там такий напис стався, і жодноі мотиваціі для нього там нема ;)
Nu Elck Syn Sin

Elischua

Цитата: SIVERION от апреля 10, 2012, 09:06
я б викинув з української Цвях,Цвинтар,Буцегарня,Дах,це германізми,навіщо вони?є Гвіздок(не Ґвоздь), Кладовище,В'язниця,Покрівля,в селі у бабусі було саме так,задовбав 1+1 зі своїми Цвинтарями і Буцегарнями
;up: давайте викидати!
Nu Elck Syn Sin

LUTS

Саме так
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

LUTS

Цитата: SIVERION от апреля 10, 2012, 09:06
Цвях, дах і цвинтар живі слова. Як їх можна відкинути? 1+1 тут ні до чого.
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

DarkMax2

Українській мові потрібні кілька десятиліть стабільності, а ви усі точите її.  :wall:
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

DarkMax2

Supervisor

Цитата: DarkMax2 от апреля 10, 2012, 13:24
Українській мові потрібні кілька десятиліть стабільності, а ви усі точите її.  :wall:
Навіщо стабілізувати мову 20-х років минулого століття?
Спочатку українську треба привести до сучасного рівня, щоб можна було використовувати в усіх аспектах життя, а потім вже стабілізувати.

DarkMax2

Цитата: Supervisor от апреля 10, 2012, 13:34
Цитата: DarkMax2 от апреля 10, 2012, 13:24
Навіщо стабілізувати мову 20-х років минулого століття?
Спочатку українську треба привести до сучасного рівня, щоб можна було використовувати в усіх аспектах життя, а потім вже стабілізувати.
до сучасного рівня деградації?

klangtao

Цитата: Валентин Н от апреля  9, 2012, 18:37
Ё тоже надо бы, для порядку — ато выходит странно, ьо или йо есть, хотя подобных комбинаций больше нету.
Не надо. Это сочетание звуков присутствует преимущественно в заимствованиях, внутреннему строю языка довольно чуждо и не соотносится с "е". Вы же у себя не пишете ёд, ёг и Нью-Ёрк?

ЦитироватьНу как бы она читалась?
А как бы в русском читался твёрдый знак после гласного? Или перед согласным? Или хотя бы перед нейотированной гласной?
Свежий ветер избранных пьянил,
С ног сбивал, из мёртвых воскрешал, -
Потому что если не любил -
Значит, и не жил, и не дышал!

klangtao

Свежий ветер избранных пьянил,
С ног сбивал, из мёртвых воскрешал, -
Потому что если не любил -
Значит, и не жил, и не дышал!

Python

Сучасний рівень деградації багато в чому пов'язаний з тим, що зв'язок між живою українською мовою й «правильною» значною мірою стерся. Наслідок цього — випадкова людина з дипломом філолога може перекалібрувати мову під власні лінгвоконструкторські ідеї, і середньостатистичному українцеві не буде чого сказати у відповідь: доступність української мови для українців, відповідність живій мові не вважається нині критерієм її правильності. Якщо реформатор має вдосталь зв'язків, така мова лунатиме з телевізора, буде використовуватись у книжках, а то й стане новим літературним еталоном. Гірше всього, що подібні корекції супроводжуються списками слів, які ми маємо забути (той же «гвіздок», наприклад), вже мовчу про комічну ситуацію з «буцегарнею», коли жаргонізм використовують мало не як офіційну назву закладу (при тому, що загальноприйняте «в'язниця» навіть не схоже на русизм).
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

DarkMax2

Згоден з Вами. Я так давно не чув слова опір - усюди спротив. І це під гаслами боротьби з русифікацією.

Lodur

Offtop
Що сталося зi словом "десятиріччя"? Прочитав десять сторiнок теми, i жодного разу не побачив. Усi вживають виключно "десятиліття"...
Чи воно вживається виключно до ювiлеїв, тощо? Вже забув...
Цвинтар, i особливо цвях i дах - навiщо їх спростовувати? Цвях i дах чув вiд сусiда мами взимку, цвинтар теж чув не так давно... Навiщо навмисно збiднювати мову? Кому вони заважають, цi слова?
8-й Девственник Лингвофорума

If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite. (W. Blake)
Какая потребителю разница, какой продукт лучше не работает?.. (Awwal12)

Python

Цитата: Lodur от апреля 10, 2012, 14:51
Цвинтар, i особливо цвях i дах - навiщо їх спростовувати? Цвях i дах чув вiд сусiда мами взимку, цвинтар теж чув не так давно... Навiщо навмисно збiднювати мову? Кому вони заважають, цi слова?
Ймовірно, реакція на навмисне збіднення мови в протилежий бік. Одна справа, коли «цвях» і «гвіздок» вживаються паралельно як синоніми, і зовсім інша, коли у гвіздкові починають вбачати русизм і вилучати з мови.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр