Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Македонски

Автор Vertaler, августа 12, 2005, 16:55

0 Пользователи и 1 гость просматривают эту тему.

MAKI


Wolliger Mensch

Цитата: MAKI от января  5, 2011, 19:39
за жал ама мислам тука е праздно...

Тут, считайте, один македонец, отечественного розлива, да и тот не пишет в последнее время что-то. Не интересно ему, видимо.
«Вот интересно, каких лингвистических жемчуг можно найти в море отодвинутых книг», Ян Гавлиш.
«Впредь прошу помнить, что придумал игру не для любых ассоциаций, а для семантически оправданных. Например, чтó это такое: ,,рулетке" — ,,выпечке"?? Тем более, что сей ляпсус я сам совершил...», Марбол
«Ветхий Завет написан на иврите и частично на армейском», Vesle Anne
«МЛ(ять)КО ... ПЛ(ять)NЪ», Тася
«Вот откроет этот спойлер, например, Марго, ничего не подозревая, а потом будут по всему форуму блюющие смайлики...», Авал
«Томан приличный мужчина. Правда по патриархальным меркам слегка голодранец», Vesle Anne
«Возможен ли фонетический переход "ж" в "п с придыханием"», forest

Ellidi

Цитата: Vertaler от декабря  7, 2010, 12:20
Политичките препукувања исечени одовде се наоѓаат тука и тука.
Jа сам то већ приметио. Покушаћу да не дирам политичка питања овде, мада ниjе лако.
Suum quoque castitas mentis dispendium patitur, quia nonnunquam mens concupiscentiae telo configitur per carnis speciem, quam exterius contemplatur. («A. de C. S.», c. XI)

Ellidi

Цитата: Vertaler от декабря  7, 2010, 12:20
Политичките препукувања исечени одовде се наоѓаат тука и тука.
А зашто не могу одговорити у првоj теми? Хтео бих да учествуjем у расправи.
Suum quoque castitas mentis dispendium patitur, quia nonnunquam mens concupiscentiae telo configitur per carnis speciem, quam exterius contemplatur. («A. de C. S.», c. XI)

MAKI

Цитата: Ellidi от января  6, 2011, 00:07
Цитата: Vertaler от декабря  7, 2010, 12:20
Политичките препукувања исечени одовде се наоѓаат тука и тука.
А зашто не могу одговорити у првоj теми? Хтео бих да учествуjем у расправи.
се реков, на македонски зборуваме тука? или на бугарски? сепак здраво на сите и среќни новогодишни и божиќни празници!

Vertaler

Цитата: Wolliger Mensch от января  5, 2011, 23:37
Тут, считайте, один македонец, отечественного розлива, да и тот не пишет в последнее время что-то. Не интересно ему, видимо.
Оваа тема е преполна баш со моите пораки. Тоа е прво. Второ, мене некако ми дојдоа до нос сите теми со општиот тренд: ,,Здраво драги Македонци/Литовци/Германци, за што да зборуваме? Нешто не ми текнува..." Уште одамна.

Цитата: Ellidi от января  5, 2011, 23:57
Jа сам то већ приметио. Покушаћу да не дирам политичка питања овде, мада ниjе лако.
Интересно е што и јас правев исто вака. Еднаш ми напиша една Бугарка со цврста намера да поразговара, за време, за животот, за сите нешта. Јас пак имав други јазици во глава во моментот, на бугарски немав пишано одамна, и требаше да направам нешто со спонтаната желба да ѝ одговорам на македонски. За среќа, прозборев на српски. Тука конотациите се понеутрални.

...Сепак имам надеж дека еднаш нема да има никои конотации.

Цитата: Ellidi от января  6, 2011, 00:07
А зашто не могу одговорити у првоj теми? Хтео бих да учествуjем у расправи.
За жал, во целиот раздел ,,Политички баталии" е забрането да се додаваат нови пораки. Со јасна и благородна цел. Ама, поради тоа имаме политички баталии преку целиов форум. Од мене тоа не зависи. Иако јас — како модератор — можам да пишувам и во споменатиот раздел. :)
Стрч прст в крк и вынь сухим.

MAKI

леле... многу е комплицирана за женски мозок оваа вашата политика  :P
ај да зборуваме за македонски народни обичаи? мислам, за македонска храна, пијалоци, праздници, оро и други интересни теми за муабет  :UU:

Rancher

Имам едно прашање. На српски јазик, некои симболи на СИ систем може да бидат напишани на кирилица (на пр. цм, м, км, г, кг, дл, л итн.). Што е со македонскиот јазик? Однапред ви благодариме.

Vertaler

Се користи само кирилица. Км, см (,,сантиметар" на македонски), кг. Само за km/h не сум сигурен. Иначе, детален правопис со вакви прашања би сакал и јас да најдам. (А уште подобро — голема продавница со македонски книги баш тука, во Москва! Сништа, сништа.)
Цитата: Rancher от марта  9, 2012, 18:31
На српски јазик, некои симболи на СИ систем може да бидат напишани на кирилица
Може или мора? Тоест ако пишувам на кирилица, можам слободно да оставам km на латиница?
Стрч прст в крк и вынь сухим.

Poirot

Цитата: Ellidi от января  6, 2011, 00:07
А зашто не могу одговорити у првоj теми? Хтео бих да учествуjем у расправи.
Јел' то македонски?
"Из-за плохой видимости через тепловизор прицела я увидел на расстоянии около 250 метров силуэт парнокопытного, внешне похожего на крупного кабана."

Rancher

Правопис на српски јазик од 2010. вели:


Цитата: Vertaler от марта  9, 2012, 18:47
Може или мора? Тоест ако пишувам на кирилица, можам слободно да оставам km на латиница?
Можеш. Сепак, јас би во тој случај одбрав кирилица, се разбира. Македонски правопис може да се најде тука. На овој линк, јас не можев да најдам ништо во врска со кратенки.
Цитата: Ellidi от января  6, 2011, 00:07
Јел' то македонски?
Није. Забрањено је писати другим језиком на теми која се не бави њиме, јелда?

Vertaler

Македонски има симболи и за волти и за вати. Мене, како Русин, најмногу радуваат симболите Џ и Њ.
Стрч прст в крк и вынь сухим.

Gilgamesh

какъв хубав е македонски език ) и аз воля да уча го... голям ли е македонската литература? труден ли е език? почти като български )
Приветствую всех. Моя цель на данном форуме - учиться и познавать то, чего я не знаю. Надеюсь, вы отнесетесь ко мне благосклонно. Спасибо.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имя:
Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр