Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Буква Ґ

Автор RawonaM, декабря 5, 2003, 11:15

Python

Цитата: Conservator от июня 28, 2012, 20:44
Цитата: LUTS от июня 28, 2012, 20:42
дериво, Питро
:o
Просто ви вчили українську з кнежок, а ми — від носіїв. Доки низнаїш правел, робеш помелки :)
узагалі, наскільки я помічав, ті, хто з самого початку мешкають у двомовнім середовищі і вивчають паралельно український і російський правопис, зазвичай пишуть кожною з цих мов з меншою кількістю помилок, ніж суто одномовні.
Ну, так. «Морковь» перевіряється словом «морква» :)
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

DarkMax2

Цитата: Conservator от июня 28, 2012, 13:04
Цитата: LUTS от июня 28, 2012, 12:56
Яка у вас там може бути українська самобутність? В Харкові?

Харків - справжня столиця України, десу (кажу то цілком серйозно, як киянин, який хоче віддати право зватися столицею саме Харкову, якому воно належить насправді).
дякую
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Python

До речі, про столиці. В старі козацькі часи свого столичного міста Україна не мала, а функцію столиць виконували селища з гетьманськими резиденціями (Суботів, Батурин...). За цією логікою, справжня столиця України — Межигір'я :)
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Lodur

Цитата: LUTS от июня 28, 2012, 20:42Та будь-що: дериво, Питро, і т.д.
Тепер, коли ви написали, зрозумiв. Мабуть, в школi навiть вчили, як їх перевiряти - не пам'ятаю. Тому що, на вiдмiну вiд росiйської, з тою вимовою, що я чув в бабусь та сусiдiв, перевiряти нема чого було - i так все добре було чутно.
8-й Девственник Лингвофорума

If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite. (W. Blake)
Какая потребителю разница, какой продукт лучше не работает?.. (Awwal12)

LUTS

Цитата: Lodur от июня 28, 2012, 21:19
Цитата: LUTS от июня 28, 2012, 20:42Та будь-що: дериво, Питро, і т.д.
Тепер, коли ви написали, зрозумiв. Мабуть, в школi навiть вчили, як їх перевiряти - не пам'ятаю. Тому що, над вiдмiну вiд росiйської, з тою вимовою, що я чув в бабусь та сусiдiв, перевiряти нема чого було - i так все добре було чутно.
Вчили в школі, що треба змінити слово, щоб ненаголошений склад став наголошеним.
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

Lodur

Цитата: Python от июня 28, 2012, 20:55Ну, так. «Морковь» перевіряється словом «морква» :)
:D А дiйсно ж були такi випадки. :) У дiтей мови плутаються, так що нiчого дивного.
8-й Девственник Лингвофорума

If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite. (W. Blake)
Какая потребителю разница, какой продукт лучше не работает?.. (Awwal12)

DarkMax2

Цитата: Python от июня 28, 2012, 21:17
До речі, про столиці. В старі козацькі часи свого столичного міста Україна не мала, а функцію столиць виконували селища з гетьманськими резиденціями (Суботів, Батурин...). За цією логікою, справжня столиця України — Межигір'я :)
А хіба не Чигирин?

Conservator

Цитата: DarkMax2 от июня 28, 2012, 21:40
ЦитироватьДо речі, про столиці. В старі козацькі часи свого столичного міста Україна не мала, а функцію столиць виконували селища з гетьманськими резиденціями (Суботів, Батурин...). За цією логікою, справжня столиця України — Межигір'я :)
А хіба не Чигирин?

за Хмельницького  - Чигирин, за Мазепи - Батурин, за Розумовського - Глухів. Вона змінювалася періодично.

Суботів не був столицею ніколи, звісно. Це - родове володіння Хмельницького й не більше. Чигиринське староство йому так само було пожалувано потім і теж стало родовим володінням, ненадовго (там ще була прив'язка його до гетьманської булави, але тимчасова).
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

Artemon

Цитата: Алмас от июня 28, 2012, 08:14Як розумію, правопис є законом.Нехтуючи цією літерою, Ви порушуватимете закон. А оте Ваше вдаване всезагальне фрикативне гекання - фантазія більшості киян чи харків'ян, які говорять і пишуть калькою з російської. Біда Україні з такими редакторами!
На відміну від більшості людей, у лінгвістів (нормальних) немає сакрально-релігійного ставлення до мови. Як написано в епіграфі Максима Кронгауза ("Русский язык на грани нервного срыва"), "то, что в речи предыдущего поколения воспринимается как ошибка, в следующем запросто может стать нормой".

Нинішній грамарнацизм у суспільстві - відлуння радянської епохи, яка мала на меті максимально стандартизувати що тільки можна. А в Норвегії чи Австрії кожен говорить на своєму діалекті (і це нормально!) - то підіть їм теж розкажіть, що вони якийсь там закон порушують. :)
За разнообразие в мире языков: //vk.com/lingvomir
    [li]Чёрное и белое - лишь условные абстракции. Но жить, навешивая ярлыки, куда проще.[/li]
    [li]Green ideas и глокая куздра сообщают, что главное – принцип. Слова меняются, модели остаются.[/li]
    [li]Хорошо кишинёвскому сыну тайца и египтянки.[/li]
    [li]Ругая эсперанто, предлагайте альтернативы. Многие в вашей стране смотрят голливудские фильмы без перевода?[/li]
    [li]Живой язык = мёртвый конланг + армия и флот.[/li]
    [li]Центру нужны единое мнение, единый язык и смиренные налогоплательщики.[/li]

Elischua

Вашi слова можуть бути прикладенi до застанцiв найпротилежнiших поглядiв у цiм питаннi.
Nu Elck Syn Sin

Þese ben also þy fyve inwyttys: Wyl, Resoun, Mynd, Ymaginacioun, and Thoght.

כִּי-אָז אֶהְפֹּךְ אֶל-עַמִּים, שָׂפָה בְרוּרָה, לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם יְהוָה, לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד

Drundia

Цитата: Artemon от июня 23, 2012, 02:13
Ну то можна і нам ніц не вигадувати і дати [ґ] спокійно відійти в минуле (як це одного разу в історії української мови вже було, бо давньоруська таки мала цю [ґ]). Чіплятися за два десятки слів, серед яких жодного частотного, і заразом створювати купу вищевказаних проблем на рівному місці, - я бажаю українській мові кращої долі (особливо зараз, коли всі ці потуги не на її користь). У новому івриті теж дещо простіше, ніж у колишньому, - ну то це нормально, подальшому розвитку мови це не завадило.
Треба було не займатись дурницями, і мали б ми більше слів із цим звуком. Оно скільки слів з абсолютно чужим і важким для української вимови звуком [ф]!

Цитата: Artemon от июня 24, 2012, 02:04
Панове, я не жартую: через оці забаганки Пітона й інших любителів автентичності ми створюємо проблеми на рівному місці. "Ганок", "грунт" - тут нічого смертельного немає; ослаблення [ґ], ще раз повторю, нормальний історичний процес в українській мові.
Тільки разом з [ф]! Отож, історичний, звук не встиг зникнути, як почав природно в мову повертатися. Зараз може бути те саме. Він може вмерти в ґрунтах і ґудзиках, але натомість почати заходили в іншомовних власних назвах.

Цитата: Artemon от июня 27, 2012, 02:35Правильно. Саме тому я пропоную не наполягати ні на яких "ґ", тому що, наприклад, у мові багатьох моїх знайомих вона відсутня. Якщо дано їй вижити - виживе, ні - то "г" цілком здатна замінити її в усіх контекстах, і я не думаю, що це буде якоюсь зрадою наших предків і т.п.
Але навіщо формувати події? Щоб були різні Ґюго?

Цитата: Python от июня 27, 2012, 17:45
Як на моє ІМНО, нормативне «торговельний» — результат механічного застосування погано сформульованого правила всупереч мовній практиці, яка, до речі, є прямим наслідком явища, описуваного цим правилом. Тобто, другий склад у слові «торгівельний», наступна голосна після якого має вставний характер, слід було б вважати еквівалентним закритому і виходити з цього — але правило це явище не формалізує, розглядаючи будь-яке і<-о в відкритому складі виключно як виняток-аналогію.
Ющук пропонував це слово реформувати на «торгівельний». Здається ще в Голоскевича було два вар'янти: «торговля» і «торгівля», і Грушевський писав «торговля». За існування слова «торговля» похідне «торговельний» закономірне, але зараз, очевидно, відбувається природна зміна, яку варто було б зафіксувати в словниках.

Artemon

Цитата: Drundia от января 18, 2013, 17:14Отож, історичний, звук не встиг зникнути, як почав природно в мову повертатися. Зараз може бути те саме. Він може вмерти в ґрунтах і ґудзиках, але натомість почати заходили в іншомовних власних назвах.
У нас що, приголосних мало? Я серйозно. По-хорошому заздрю тим алфавітам, які із запасом влазять у клавіатуру.

Ну і плюс, як я вже казав, для мене фрикативне [г] - ледь не символ України. В усій Європі мало в кого воно є. А ви пропонуєте її запозиченнями задушити. Жаль.
За разнообразие в мире языков: //vk.com/lingvomir
    [li]Чёрное и белое - лишь условные абстракции. Но жить, навешивая ярлыки, куда проще.[/li]
    [li]Green ideas и глокая куздра сообщают, что главное – принцип. Слова меняются, модели остаются.[/li]
    [li]Хорошо кишинёвскому сыну тайца и египтянки.[/li]
    [li]Ругая эсперанто, предлагайте альтернативы. Многие в вашей стране смотрят голливудские фильмы без перевода?[/li]
    [li]Живой язык = мёртвый конланг + армия и флот.[/li]
    [li]Центру нужны единое мнение, единый язык и смиренные налогоплательщики.[/li]

Drundia

Цитата: Artemon от января 19, 2013, 02:03
У нас що, приголосних мало? Я серйозно. По-хорошому заздрю тим алфавітам, які із запасом влазять у клавіатуру.
Ну я б усунув «ф». А може ще й «х».

Цитата: Artemon от января 19, 2013, 02:03
Ну і плюс, як я вже казав, для мене фрикативне [г] - ледь не символ України. В усій Європі мало в кого воно є. А ви пропонуєте її запозиченнями задушити. Жаль.
Я пропоную не робити дурниць при адаптації і не замінювати одні звуки іншими просто тому, що раніше колись відбулася така зміна. Мові не властивий звук [ґ]? — то використовуйте властивий, але близький, наприклад [к] або [д].

Drundia

Цитата: Conservator от июня 28, 2012, 09:23через які в деяких місцях, де з контексту незрозуміло, у якім відмінку слово, виникає плутанина.
Найнечисленніша відміна й плутанина. Надайте серйозні контексти. Як на мене гіршим є нерозрізнення називного й знахідного.

Цитата: Elischua от июня 28, 2012, 15:15
але до всiх осiб став'ять везда 3. ос. однини: "Де ти є?"
Ну в СУЛМі всі особові форми такі

Python

ЦитироватьА може ще й «х».
А «х» за що?

DarkMax2

Python

DarkMax2

DarkMax2

Drundia

DarkMax2

Цитата: Drundia от января 19, 2013, 18:03
Цитата: Python от января 19, 2013, 14:16А «х» за що?
Бо без дзвінкого допарка.
Мова вона така - несиметрична, падлюка.  :green:

Python

ЦитироватьБо без дзвінкого допарка.
Попри відмінності в місці творення, Г та Х таки утворюють пару. Тим більше, Г також інколи зараховують до задньоязикових.

Drundia

Цитата: DarkMax2 от января 19, 2013, 18:04
Мова вона така - несиметрична, падлюка.  :green:
Несиметричності в бік глухості — зло.

Цитата: Python от января 19, 2013, 18:16
Попри відмінності в місці творення, Г та Х таки утворюють пару. Тим більше, Г також інколи зараховують до задньоязикових.
Не утворюють. А зарахувати можна що завгодно до чого завгодно.

Python

ЦитироватьНе утворюють. А зарахувати можна що завгодно до чого завгодно.
Якщо Г може оглушуватись до Х, то чим же не пара? А місце творення українського Г — питання, як мінімум, неоднозначне...

Drundia

Цитата: Python от января 19, 2013, 19:58
Якщо Г може оглушуватись до Х, то чим же не пара?
Сумнівно що може.

Цитата: Python от января 19, 2013, 19:58
А місце творення українського Г — питання, як мінімум, неоднозначне...
Головне, що інше.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр