Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Кубанская балачка

Автор неофит, мая 8, 2005, 04:05

Python

Цитироватьтак. але дійти згоди вони мають самі, без ваших підказок.
Тут треба уточнити, звідки Лем родом і де мешкає нині — я так зрозумів, його діди жили на території Росії, а де саме?.. «Підказки» — це коли хтось з-за меж Кубанщини (наприклад, я з Conservator'ом) буде вирішувати, українці вони чи не українці, інакше ж це якраз і є оте «порозуміння».
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

From_Odessa

Цитата: Лем от декабря 21, 2011, 22:47
Оскільки шановний пан Степняк референдуму серед своїх земляків не провадив, його власні думки щодо самоідентифікації його самого можна розглядати як окремий випадок радикальних поглядів без жодної підстави, яку б можна було поважати з будь якої серйозної точки зору.
Я якось незрозумів. Це мова про ідентифікацію самого себе чи себе й ще когось?

Conservator

Цитата: Python от декабря 22, 2011, 00:11
«Підказки» — це коли хтось з-за меж Кубанщини (наприклад, я з Conservator'ом) буде вирішувати, українці вони чи не українці, інакше ж це якраз і є оте «порозуміння».

я не вирішую, це не в моїй компетенції. я хочу залишити це на їхній розгляд і не заперечую їхнього права на окрему самоідентифікацію.
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

Лем

Цитата: Python от декабря 21, 2011, 23:46
Цитироватькубанські видання балачкою реально продаються
Було б цікаво почитати щось із сучасних видань. Не підкажете, де їх можна знайти?

Підкажу. Хіба вам разом з проникливим паном Концерватором ще не зрозуміло, що людина, яка намагається писати "балачкою" та щоразу вживає одні й ті ж слова у різний спосіб, мимоволі підтверджує, що саме вона таких видань не читає?
Спитайте тепер, чому вона їх не читає.

Conservator

Цитата: Лем от декабря 22, 2011, 19:20
Хіба вам разом з проникливим паном Концерватором ще не зрозуміло, що людина, яка намагається писати "балачкою" та щоразу вживає одні й ті ж слова у різний спосіб, мимоволі підтверджує, що саме вона таких видань не читає?

Ні. Це свідчить лише про недостатні рівень кодифікованости правопису та відсутність досвіду письмового застосування балачки конкретно в цього мовця. Погортали б ви українську пресу першої третини 20 ст. (навіть видавану в одному Києві протягом одного 1919 чи 1920, навіть одне видання окреме). а тоді вже були спроби офіційно затверджуваної кодифікації української ортографії... Мені нині доводиться багато періодики 1918-1920 рр. опрацьовувати, там така безсистемність уживання форм багатьох слів навіть у межах окремих статей, що Стэпняк відпочиває.
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

Лем

Софістика - ваш козир? Тут йдеться про системні помилки одного-єдиного дописувача, а ви - про безсистемність періодики початку століття. Сподіваюся, цю безсистемність зробила не одна людина і не через те, що нічого не читала до того, як помусолити в роті олівця й вивести один-два рядки?

From_Odessa

Цитата: Лем от декабря 22, 2011, 21:35
Тут йдеться про системні помилки одного-єдиного дописувача, а ви - про безсистемність періодики початку століття
Ну, Консерватор, в частности, про это же написал:

навіть у межах окремих статей

А вообще насчет этого момента мне судить сложно. Не знаю, что происходит, когда человек знаком с языком, но крайне редко использует его на письме и не обучался этому специально (плюс редко читает тексты на нем).

engelseziekte

Цитата: From_Odessa от декабря 23, 2011, 00:46
Не знаю, что происходит, когда человек знаком с языком, но крайне редко использует его на письме и не обучался этому специально (плюс редко читает тексты на нем).
Така ситуація і є в більшості закарпатських русинів. Такі тексти, записані переважно українською абеткою, дійсно містять дуже велику кількість нерегулярностей.
Offtop
Ніколи не забуду емоцій мого товариша, коли він дізнався, що фонему /ы/ (окрему від /и/) можна записувати, власне, як <ы>.

From_Odessa

Цитата: engelseziekte от декабря 23, 2011, 01:16
Ніколи не забуду емоцій мого товариша, коли він дізнався, що фонему /ы/ (окрему від /и/) можна записувати, власне, як <ы>.
В русинском?

engelseziekte

Так. Запис русинської мови українською абеткою приводить до нерозрізнення /ы/ й /и/ (бо обидві записуються як <и>).

Python

ЦитироватьНіколи не забуду емоцій мого товариша, коли він дізнався, що фонему /ы/ (окрему від /и/) можна записувати, власне, як <ы>.
Які ще є варіанти її запису?
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

engelseziekte

Цитата: Python от декабря 23, 2011, 01:36
ЦитироватьНіколи не забуду емоцій мого товариша, коли він дізнався, що фонему /ы/ (окрему від /и/) можна записувати, власне, як <ы>.
Які ще є варіанти її запису?
Товариш до того записував як <и>, але, як розумієте, то не тру, /и/ з /ы/ не тільки якісно різні, але й мінімальні пари мають.
В кириличному записі я інших варіантів не бачив.

Python

В принципі, можна пристосувати й літери желехівки (оскільки Ô не перейшло в І, цю літеру можна застосувати в новому значенні):
И=Ы
І=И
Ї=І/Ї (Ê, Ѣ)
Звичайно, цей варіант поганий тим, що не має етимологічного зв'язку ні з історичною кирилицею, ні з желехівкою. Хоча, здається, колись десь бачив щось подібне (хоча можу помилятись).

engelseziekte

Цікава думка :-)
Не пригадуєте, де саме? Русинські літератори таку систему ніби не застосовували.

Conservator

Софістика - ваш козир? Тут йдеться про системні помилки одного-єдиного дописувача, а ви - про безсистемність періодики початку століття. Сподіваюся, цю безсистемність зробила не одна людина і не через те, що нічого не читала до того, як помусолити в роті олівця й вивести один-два рядки?

так, там мала місце безсистемність у текстах навіть одного автора навіть у межах одного числа газети, навіть у межах одної статті (коли стаття велика - це особливо помітно). і це у вичитаних друкованих текстах. що вже про живе спілкування казати. оскільки мова не викладалася в школах і не було єдиної загальнообов'язкової літнорми, то безсистемности нерально було уникнути.

Зокрема, мова йде про безсистемність ужитку ріжних форм у статтях Гната Михайличенка та Василя Еллана-Блакитного, на чиїх текстах я наразі зосереджуюся - а це досить таки освічені люди, одні з найцікавіших літератуорів тієї доби. Просто з українською на письмі їм довелося стикатися лише поза навчальними закладами, а прочитані ними україномовні книжки було написано так, як їхнім авторам бог на душу клав.
(Павло Чучка)

DarkMax2

чи не зачепає пана Степняка ставлення українців до балачки?
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

стэпняк

Цитата: Conservator от декабря 21, 2011, 23:40
Ви забули вказати, що саме слово "самоідентифікація" не може бути застосованим до однієї людини.

до мінімально визначеної групи людей, причому хоча б один із них не повинен бути знайомим із кимось іще із самозаявлених членів цієї групи (спільнота має бути уявлюваною, її члени не повинні одне одного знати).

Тільки більш чи менш певна кількість людей, мешканців однієї території, об"єднаних культурою, мовою, всім тим, що складає спільноту. спільности складають уявленням їхніх членів про те, що вони існують.

культура і мова не мають жодного значення.

Оскільки шановний пан Степняк референдуму серед своїх земляків не провадив, його власні думки щодо самоідентифікації його самого можна розглядати як окремий випадок радикальних поглядів без жодної підстави, яку б можна було поважати з будь якої серйозної точки зору.

кубанські видання балачкою реально продаються, а попит створюють реальні люди. тут не має значення те, більшість чи меншість населення певної території себе відносить до певної групи, достатньо мінімально релевантного числа - хоча б трьох людей, із яких один не знає одного иншого (тоді спільнота припиняє бути клубом особисто знайомих людей і вже може заявити себе як нація). те, що ті, хто послуговуються балачкою, себе не вважають українцями, підтверджують рез-ти переписів населення. а оскільки не вважають, то нехай навіть вони користуються ще більш українською мовою за СУЛМ - вони українцями не стануть, як не є німцями австрійці.

А інакше може трапитися, що в межах однієї станиці земляки не порозуміються з питання хто вони такі, допоки не нап"ються - аж тільки тоді все буде гаразд.

так. але дійти згоди вони мають самі, без ваших підказок.

Цилком и повнистю.

Лем

Цитата: DarkMax2 от декабря 23, 2011, 07:43

Зачіпає. Я сам дуже часто робив такі помилки, от їх можна назвати системними. Мушу признатися, що ніколи не навчався в українській школі. Теж маю технічну освіту, як і шановний пан Степняк.

DarkMax2

Цитата: Лем от декабря 24, 2011, 11:55
Цитата: DarkMax2 от декабря 23, 2011, 07:43

Зачіпає. Я сам дуже часто робив такі помилки, от їх можна назвати системними. Мушу признатися, що ніколи не навчався в українській школі. Теж маю технічну освіту, як і шановний пан Степняк.
Мушу зізнатися, теж маю технічну освіту, як і ви, панове, проте пощастило вчитися в українській школі. Але до чого це тут?

DniproPirate

На мою думку, ота нерегулярність, навіть у межах однієї людини - це не лінгвістична проблема, а психологічна. В кожному хуторі є своя говірка, більш-менш постійна, а от коли мовець починає її цуратися, хоче прикинутися "городським" або навпаки, як от Азаров  :D(нехай Степняк подивиться на цю жертву насильницької українізації, я думаю що це набагато веселіше, чим простий український дубляж), то там і починається суржик. Як тільки кубанці самі впорядкують свій "діалект", то він стане ще більш схожим на "мову". Тому що неділя це день тижня, а язик знаходиться у роті. Але це тільки в тому випадку, якщо підійти без "шароварщини"(псевдо-етнолюбства).

DarkMax2

Мій дід говорив як Азаров, царство йому небесне. Мати полюбляє послухати нашого прем'єра :)

Conservator

Цитата: DarkMax2 от декабря 24, 2011, 14:12
Мій дід говорив як Азаров, царство йому небесне.

Offtop
(Павло Чучка)

Лем

Цитата: DarkMax2 от декабря 24, 2011, 11:59
Мушу зізнатися, теж маю технічну освіту, як і ви, панове, проте пощастило вчитися в українській школі. Але до чого це тут?
[/quote]

Насмілюся нагадати, що на численні зауваження до пана Степняка з нагоди його різноманітних способів вживання одного й того ж слова він декілька разів виправдовувався тим, що має технічну освіту. До чого він посилався на цей факт, мені й досі не ясно.

Conservator

Цитата: Лем от декабря 24, 2011, 18:50
Насмілюся нагадати, що на численні зауваження до пана Степняка з нагоди його різноманітних способів вживання одного й того ж слова він декілька разів виправдовувався тим, що має технічну освіту. До чого він посилався на цей факт, мені й досі не ясно.

до того, що його знайомство з літературною балачкою обмежується читанням худ. текстів на ній, а системно проаналізувати словиники чи діялектологічні праці з теми він не може (точніше, може, але це вимагатиме від нього дещо більших зусиль), бо не має відповідної фахової підготовки з мовознавства.
(Павло Чучка)

Лем

Цитата: Conservator от декабря 24, 2011, 18:55

до того, що його знайомство з літературною балачкою обмежується читанням худ. текстів на ній, а системно проаналізувати словиники чи діялектологічні праці з теми він не може (точніше, може, але це вимагатиме від нього дещо більших зусиль), бо не має відповідної фахової підготовки з мовознавства.

Та ви, пане, власне не Консерватор, ви е скоріше Адвокат. От скажіть, звідки вам це відомо? Ви разом з паном Степняком читали якісь "художні тексти"? Я з наміром сказав про свою технічну освіту, то можете бути впевнені, що я таких текстів не читав, з чого ж ви узяли, що їх читав шановний пан Степняк?

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр