Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Ненависть до суржика

Автор DarkMax2, декабря 28, 2011, 08:21

Svidur

Цитата: svidomit132 от апреля  4, 2012, 17:09
П.С.Бог таки говорив до Моїсея , і всі вважають його пророком а не шизофреніком.
Я не вважаю його пророком, і ще ціла купа людей на землі не вважає.

Щодо Махна: він не був ніяким марксистом, не плутайтесь у означеннях.  :stop:

serge-kazak

Цитата: Svidur от апреля  4, 2012, 17:13
Вони не знали про існування Маркса у своїй більшості. І, до речі, Маркс нічого не писав про реформування суспільства, очевидно, ви не знайомі з його працями. Як уявляєте собі селянина, який би читав хоча б марксистську публіцистику (не соціялістичну, а марксистську) ? В основному марксизм був забавкою інтелігенції, вона ж, попри все, вела перед і у партіях.
Все вони знали. Особливо на Україні. Недооцінюєте ви простий народ. Те, що багато з них були неграмотні (по вині тодішніх отаманів), ще нічого не означало. Мова їм для чого? На сільських сходах, в колі друзів і один з одним в ті часи було прийнято обговорювати все, ділитися знаннями - така собі народна школа виживання і взаємодопомоги, ще з доісторичних часів. Почитайте спогади як цей весь рух зароджувався. Інколи навіть знання про Маркса поширювали самі державні органи забороняючи його вивчати в тих місцях, де про нього раніше просто не чули. Люди чули що є Маркс, який запропонував якесь нове вчення про суспільство (отже був щось типу нового пророка в поняттях тих часів) і те, що є люди, які на основі цього вчення пропонують реформувати суспільство. При цьому очевидно думки, чому саме вчить Маркс могли суттєво різнитися в залежності від грамотності аудиторії, доступу її до літератури і до спілкування з грамотними людьми. В 1917-23 рр. люди вже знали про марксизм і споріднені вчення достатньо, бо суспільство ділилося на тих хто за, тих хто проти і тих, хто непевний.  :donno:

Svidur

Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 17:24
Все вони знали. Особливо на Україні.
Докази є?
Недооцінюєте ви простий народ.
А ви переоцінюєте, змальовуючи ідилічну картину, яку вам хотілося б бачити.
Люди чули що є Маркс
Докази є?

Просто вся ця пастораль є абсолютно антиісторичною. Вона ж базується не на джерелах, навіть не на нормальних історичних роботах. Ну де таку маячню можна вичитати? Типове фолк-гісторі у індивідуальному виконанні.

serge-kazak

Цитата: Svidur от апреля  4, 2012, 17:14
Щодо Махна: він не був ніяким марксистом, не плутайтесь у означеннях.  :stop:
Здається з марксизмом, коммунізмом і анархізмом він знайомився одночасно. І на словах він ніби Маркса не заперечував (таких згадок немає). Швидше він і його хлопці намагалися довести, що їх противники з більшовиків (коммуністів), неправильно трактують ці вчення.  :donno:

Svidur

Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 17:29
Здається з марксизмом, коммунізмом і анархізмом він знайомився одночасно. І на словах він ніби Маркса не заперечував (таких згадок немає). Швидше він і його хлопці намагалися довести, що більшовики (коммуністи) неправильно трактують ці вчення.  :donno:
Те, що він не заперечував Маркса, свідчить про те, що він марксист? Що за логіка? Анархізм суперечить марксизму в багатьох пунктах.

serge-kazak

Цитата: Svidur от апреля  4, 2012, 17:33
Те, що він не заперечував Маркса, свідчить про те, що він марксист? Що за логіка? Анархізм суперечить марксизму в багатьох пунктах.

Спогади і точка зору махновського начштабу Віктора Білаша:

А ось спогади і точка зору Петра Аршинова:

Svidur

От ви й довели мою думку.  ;D Прудон та Бакунін були не марксистами, а опонентами Маркса. Анархокомунізм не є марксизмом. І Махно не був марксистом.  ;D

serge-kazak

Цитата: Svidur от апреля  4, 2012, 17:43
От ви й довели мою думку.
Навпаки - це невелика іллюстрація того, що відбувалося, як в народі була організована освіта і самоосвіта. Ви вихоплюєте факти, не бачачи тодішнього народного життя в цілому. У народному середовищі ці ідеї змішувались, поєднувались, відкидались - самі різні поєднання і комбінації, на будь-який смак. Це те що називається - вчення стали надбанням філософської думки народу і людства в цілому.  :donno:

Svidur

Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 17:48
Цитата: Svidur от апреля  4, 2012, 17:43
От ви й довели мою думку.
Навпаки - це іллюстрація того, що відбувалося. Ви вихоплюєте факти, не бачачи тодішнього народного життя в цілому. У народному середовищі ці ідеї змішувались, поєднувались, відкидались - самі різні поєднання і комбінації, на будь-який смак. Це те що називається - вчення стали надбанням філософської думки народу і людства в цілому.  :donno:
. Ви, можна подумати, бачите тодішнє життя. Ви що, спеціяліст з історії 20 сторіччя? Або з марксизму? Але висуваєте тут думки, які варто було б підтверджувати джерелами, а підтвердити не можете. Ідеалістична демагогія це.

serge-kazak

Просто ви намагаєтесь ввести чіткий розподіл там, де це зробити неможливо - в сфері особистістної віри і світогляду. Скільки людей - стільки і світоглядів.  :donno:

Svidur

Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 17:55
Просто ви намагаєтесь ввести чіткий розподіл там, де це зробити неможливо - в сфері особистістної віри і світогляду. Скільки людей - стільки і світоглядів. А ви їх намагаєтеся поділити на кілька антагоністичних групп. :donno:
Якщо ви свої тези базуєте на вірі - так і пишіть. Мовляв, це в мене така віра, доказів не маю, просто так думаю. Це буде чесно, принаймні. Таке буває, хай собі. Але якщо ні, то доводить, будь-ласка, свідоцтвами з джерел, інакше всі ваші слова можна вважати просто порожньою необґрунтованою фантазією.

serge-kazak

Цитата: Svidur от апреля  4, 2012, 17:58
Якщо ви свої тези базуєте на вірі - так і пишіть. Мовляв, це в мене така віра, доказів не маю, просто так думаю. Це буде чесно, принаймні. Таке буває, хай собі.

Просто я наголошую на те, що марксисти, коммуністи, анархісти, патріоти, християни, козаки і т.д. - це все ярлики, що можна повісити на досить різних людей в залежності від обставин. Питання в тому - який зміст за тим стояв і стоїть. Тільки розуміючи зміст можна розуміти і судити поступки тих людей. Те, що людину в якійсь книзі якийсь грамотій назвав безбожником чи анархістом - ще зовсім не значить, що вона була такою насправді (не вірить в Бога, чи не поділяє тих чи інших думок Маркса). То особисті погляди цього грамотія на це питання. :donno:

Svidur

Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 18:02
Просто я наголошую на те, що марксисти, коммуністи, анархісти, патріоти, християни, козаки і т.д. - це все ярлики, що можна повісити на досить різних людей в залежності від обставин. Питання в тому - яке реальне наповнення за тим стояло.  :donno:
Спробувати встановити реальне наповнення термінів можна за допомогою посилань на джерела, а не ваших псевдофілософських викладів. Навіщо верзти про козаків-селян-марксистів-анархістів, якщо обґрунтувати не можете? Аби людей заплутати? Типово українська риса: всюди вставити свої п'ять копійок, хай навіть вони й не зовсім доречні.  :???

serge-kazak

Цитата: Svidur от апреля  4, 2012, 18:05
Спробувати встановити реальне наповнення термінів можна за допомогою посилань на джерела, а не ваших псевдофілософських викладів.
А я повторюю, що джерелами ви це не завжди встановите. Особливо в подібній ситуації. Людей за вірою і поглядами важко классифікувати, не спілкуючись з кожним конкретно. Політичні гасла і ярлики і реальна філософія - це теж різні речі. Теорія про те, що в усіх наших негараздах винуваті більшовики і коммуністи чи то пак москалі, євреї або українці-"запроданці" - це красиво, але це тільки теорія. :donno:

Svidur

Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 18:11
А я повторюю, що джерелами ви це не завжди встановите.
А за вашими вигадками встановимо?  :what: На чому ж тоді базуватися? якщо ви волієте базуватися на голій вірі без джерел, то так і пишіть, що то все є ваша фантазія.

serge-kazak

Цитата: Svidur от апреля  4, 2012, 18:16
Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 18:11
А я повторюю, що джерелами ви це не завжди встановите.
А за вашими вигадками встановимо?  :what: На чому ж тоді базуватися? якщо ви волієте базуватися на голій вірі без джерел, то так і пишіть, що то все є ваша фантазія.
При чому тут мої вигадки. Я говорю про те, що в українському козацькому суспільстві на початок 1917 року були відомі досить таки багато різних суспільно-політичних ідей, вчень і різних моделей про те як жити далі. Але життя черговий раз довело, що йому неможливо диктувати свої умови, треба просто поводитися з іншими людьми по-людськи в будь-якій ситуації.  Базуватися пропоную на тому, що є люди, які живуть у суспільстві, вивчають різні вчення, по різному їх тлумачать і намагаються припхнути до реального життя, отримуючи певний результат, який не завжди їх влаштовує. Можна дослідити окреме питання, але повністю все розкласти по полочкам - не вийде. Бо ми живемо в непередбачуваному світі суржику, який ви так волієте унормувати.  :donno:

Svidur

Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 18:20
в українському козацькому суспільстві на початок 1917 року були відомі досить таки багато різних суспільно-політичних ідей, вчень і різних моделей про те як жити далі
Доведіть, що таки були відомі багато ідей.

serge-kazak

Цитата: Svidur от апреля  4, 2012, 18:22
Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 18:20
в українському козацькому суспільстві на початок 1917 року були відомі досить таки багато різних суспільно-політичних ідей, вчень і різних моделей про те як жити далі
Доведіть, що таки були відомі багато ідей.
Адже я вам навів спогади Білаша і Аршинова. Берете спогади практично будь-якого суспільного діяча того періоду і читаєте його точку зору на ту мішанину думок, ідей і поглядів, яка тоді існувала в суспільстві України-Руси і Російської імперії.

Svidur

Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 18:24

я ж вам навів спогади Білаша і Аршинова.
які й близько не були козаками. Тут і справді вже впливає ваша релігійно-містична віра у якихось усюдисущих "козаків".

serge-kazak

Цитата: Svidur от апреля  4, 2012, 18:25
Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 18:24
я ж вам навів спогади Білаша і Аршинова.
які й близько не були козаками. Тут і справді вже впливає ваша релігійно-містична віра у якихось усюдисущих "козаків".

Ну до вашого відома, Білаш - з старого українського козацького роду Білашів (мова тут про реєстрових козаків, всі люди - козаки, багато українців так себе ідентифікували і ідентифікують не будучи ні в яких реєстрах). Махно - судячи з усього теж. Прізвище Махно згадується в козацьких реєстрах Війська Запорізького XVIII ст., прізвище його матері - Передерій, з XVII. По Аршинову треба пошукати, що там і як, але думаю у XVI-XVII ст. серед його предків теж знайдемо чимало вільних людей старої Руси, "докріпацької" епохи. Махно від матері з дитинства чув розповіді про козаків, виховувався в козацькому краї, так само як і більшість його соратників. Його тактика ведення війни, організації війська і т.д. практично копіює козацьку, його прибічники прямо позиціонували себе нащадками козаків. :donno:

Svidur

Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 18:28

Ну до вашого відома, Білаш - з старого українського козацького роду Білашів (мова тут про реєстрових козаків, всі люди - козаки, багато українців так себе ідентифікували і ідентифікують не будучи ні в яких реєстрах). Махно - судячи з усього теж. Прізвище Махно згадується в козацьких реєстрах Війська Запорізького XVIII ст., прізвище його матері - Передерій, з XVII. По Аршинову треба пошукати, що там і як, але думаю у XVI-XVII ст. серед його предків знайдемо вільних людей старої Руси.  :donno:
І до чого тут статус їх далеких предків?  :fp: Набридло, бо ви у ком завгодно козака побачите.

serge-kazak

Цитата: Svidur от апреля  4, 2012, 18:29
І до чого тут статус їх далеких предків?  :fp: Набридло, бо ви у ком завгодно козака побачите.

Мені теж набридло. Ми вже тут безліч раз говорили, що козак - це вільна людина (найвищий можливий статус для будь-якої людини). Вільна в усіх можливих значеннях, в т.ч. вільна у свободі вибору, яка є у кожної людини (навіть якщо юридично людина - кріпак). Кожна людина постійно робить свій вибір, жителі центральної Євразії епохи 1917-23 рр. - не виняток і отже ми їх теж можемо називати козаками, так само як це робили люди на Україні з давніх давен. Чого ви шукаєте в понятті козак чогось такого особливого, крім того, що в ньому є від початку? Вам дійсно хочеться  довести, що коммуністи чи там анархісти козаками не були?  Доводьте - і джерела приводьте тільки, імхо, це марна справа.  Люди залишаються козаками, навіть якщо у них назву відібрати - вони придумують іншу (напр. коммуністи), вкладаючи той самий прадавній зміст - вільна людина. В цьому й була трагедія України, що призвела до 1917-23 рр. - частина людей позиціонучи себе вільними відмовлялася визнати ті самі права за іншими, таких вихідців з кріпаків і членів їх сімей як скажімо Махно позбавили права на рівну участь в управлінні суспільством (іншими словами - статуса козака), а ті й повстали, в кращих традиціях їхніх запоріжських козацьких предків, просто підвівши під це ідейну базу анархізму, марксизму і коммунізму. :donno:

Lodur

Цитата: serge-kazak от апреля  4, 2012, 18:28Ну до вашого відома, Білаш - з старого українського козацького роду Білашів (мова тут про реєстрових козаків, всі люди - козаки, багато українців так себе ідентифікували і ідентифікують не будучи ні в яких реєстрах). Махно - судячи з усього теж. Прізвище Махно згадується в козацьких реєстрах Війська Запорізького XVIII ст., прізвище його матері - Передерій, з XVII.
Якщо моє прiзвище знайдеться в реєстрах Війська Запорізького (знаю, що знайдеться) - то я зi старого козацького роду? Сто вiдсоткiв? :) Я навiть бабусям своiм в таких питаннях не дуже-то довiряв би... Враховуючи те, що робилося в країні протягом XX сторiччя.
8-й Девственник Лингвофорума

If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite. (W. Blake)
Какая потребителю разница, какой продукт лучше не работает?.. (Awwal12)

Python

Цитата: svidomit132 от апреля  4, 2012, 17:09
П.С.Бог таки говорив до Моїсея , і всі вважають його пророком а не шизофреніком.
Факт розмови неможливо неможливо ні довести, ні спростувати, як і встановити особу співрозмовника — Бог, галюцинація, внутрішній діалог, сон, просто вигадка? А щодо всіх — люди теж помиляються. Були часи, коли й божевільних вважали якщо не пророками, то святими (візьмімо феномен юродивих для прикладу).
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

DarkMax2

Цитата: svidomit132 от апреля  4, 2012, 16:50
Цитата: Python от апреля  4, 2012, 16:36
Цитировать-Ти мені віриш?
-Людям довіряють, а вірять в Бога.
Вірити можна й людині, і це не те ж саме, що вірити в людину чи довіряти людині:
• Я вірю цій людині = я вірю, що ця людина каже правду (як правило, йдеться лише про слова)
• Я довіряю цій людині = я не чекаю якогось обману чи підступу від цієї людини (йдеться про стосунки з людиною взагалі)
• Я вірю в цю людину = я покладаю великі надії на цю людину, впевнений у цій людині (звучить пафосно й неорганічно, тому вживається рідко)
Я просто процитував те з чим стикаюся доволі часто. У нас все таки люди ходять до церкви регулярно, і слухають проповіді священників уважно, хоча при бажанні це можна списати на  "галицький менталітет"  8-)
Перефразую відомий вислів: мертві галичани не джмілять  ::)
невіддана дружина не гуглиться, а невірна дружина ми спишемо на русизм?  :-\
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.