Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Кубанская балачка

Автор стэпняк, октября 31, 2011, 14:52

Lodur

Цитата: dragun97yu от ноября 24, 2013, 20:35А почему для записи используются русские принципы орфографии, а не украинские? По-украински даже как-то привычнее...
То украйинцям на Украйини звычнишэ. А кубанци росияны, то йим звычнишэ пысати за прынципамы росийскойи орфографийи. Я, якбы з дытынства нэ звык пысаты по-украйински, мабуть говирку ридных мисць тэж бы так записував. :yes: А так чытаты цю тэму досыть... нэзвычно. ;)
8-й Девственник Лингвофорума

If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite. (W. Blake)
Какая потребителю разница, какой продукт лучше не работает?.. (Awwal12)

Джереми

Ага. так "звичніше". шо вишукують свою абетку. яка б найбільше одрізнялася і од української. і од російської.
Ех, Самаро, славний город, за Саратів краща!
Полюбив самарську дівку й сам не знаю за що!
Закувала зозуленька та й принесла вістку -
Везу тобі, моя ненько, самарську невістку.

engelseziekte

Усе логічно. Абетка, невластива мовам-конкурентам — поширений інструмент ствердження власної легітимності як окремої мови.

Джереми

Цитата: engelseziekte от ноября 24, 2013, 22:21
Усе логічно. Абетка, невластива мовам-конкурентам — поширений інструмент ствердження власної легітимності як окремої мови.
Справа в тому. що в нас до 1930-х рр. було багато письменників. а у 19 віці майже вся література Кубані була україномовною. І вони. письменники. вважали. що пишуть малоруською. а пізніше - українською мовою. Але з іншого боку вони всі були "кубаноїдні". мова їхня була місцева. та й УЛМ ще не стабілізувалася. Думаю. що діалект і писемна мова навіть стосовно Кубані - то не те ж саме. На Кубані в силу різних обставин формувався таки свій варіант УЛМ. але процесові не дали завершитися. Як сьогодні це буде називатися. яка буде абетка - непринципово. бо нема ні системи. не якоїсь підтримки "згори". Тому ж нема чім бідкатись і за що лаятись.

Pawlo

Цитата: dragun97yu от ноября 24, 2013, 20:43
Цитата: Dy_što_ty_havoryš от ноября 24, 2013, 20:37
Offtop
Цитата: dragun97yu от ноября 24, 2013, 20:35
Offtop
Не буду позориться своим знанием украинского
А почему для записи используются русские принципы орфографии, а не украинские? По-украински даже как-то привычнее...

у меня тут знакомого в вк забанили в группе "Кубанская балачка", по-видимому, за украинизм  :tss: Табуированная тема.

Offtop
Ну не по-белорусски же!?
Просто для меня балачка, написанная принципами русской орфографии выглядит как творения языковедов времён Империи...
она не просто так выглядит она таковой и являеться
Лучше смерть, как избавление,
Чем быть первой средь рабынь.
Знай же ты моё решение-
Мой ответ: «Навеки сгинь!»

Pawlo

Цитата: Lodur от ноября 24, 2013, 21:59
Цитата: dragun97yu от ноября 24, 2013, 20:35А почему для записи используются русские принципы орфографии, а не украинские? По-украински даже как-то привычнее...
То украйинцям на Украйини звычнишэ. А кубанци росияны, то йим звычнишэ пысати за прынципамы росийскойи орфографийи. Я, якбы з дытынства нэ звык пысаты по-украйински, мабуть говирку ридных мисць тэж бы так записував. :yes: А так чытаты цю тэму досыть... нэзвычно. ;)
ну вы то хоть йотировании "И" обьознчете а у меня тут заковыка когда обычную балачку читаю как читать слово "свои" как свои или как свойи? 
Знай же ты моё решение-

dragun97yu

Цитата: Pawlo от ноября 25, 2013, 03:13
ну вы то хоть йотировании "И" обьознчете а у меня тут заковыка когда обычную балачку читаю как читать слово "свои" как свои или как свойи?

Разве "свои" не читается только как "свої"? В украинской это различается?
Скопка - это маленькая скопа.

стэпняк

Цитата: dragun97yu от ноября 25, 2013, 05:44

Свойи, пьять, знайомый, йижак; остальное по этому-же принципу.

стэпняк

Цитата: Джереми от ноября 24, 2013, 20:13
Ото ж бо й є! А якби кубанський гимн перевели на нормальний кубанський язик. то грецців би хоч би один празидент хоч би одного -стану прислухався до того. об чім там співається! Це я Вам точно кажу. як половиною -станець. Мої дві тітки колись давно їздили у Грозний і їх там ніхто не понімав. шо вони між собою балакали. А черкеси наші - старіші - поймуть! Слухав я. слухав. шо вони часто "читиба" кажуть. У одної грамотної дамочки питаю:"А шо воно по-вашому "читиба" значе?" А вона й каже. шо це " вираженіє удівленія" і шо це не адигейське. а. мабуть. турецьке. А я й думаю:"ЧитибА... чи ти бА... чи ти бачиш!" Он ви у яких турків його перейняли! А тому панові президентові Дагестану совітував би не займать  чужого гімна, а більше інтересуваться своїм! Ми ж не лізимо щитати. сіке там ісламських "університетів" через аул наодкривали і за які гроші силу народу шогода у Мекку на самольотах возять. і не вказували нікому там. шо "ай-яй-яй" так на старости літ Расула Гамзатова затюкувать та в гроб заганять. бо світ великий більше з його ласки за Дагестан почув. а не через муллів та ефендів.

:=А Вадько мэни вжэ пидсказував оцэ.

стэпняк

Re: СТИХИ НА БАЛАЧКЕ

Сообщение стэпняк » Вт май 10, 2011 9:34 am
Нэзадавно пэрэклав на балачку звистну писню. Як сподобыця напышыть.

Бувайтэ здаровы,
Жывытэ багато,
Вжэ мы поидэм
До своэй хаты.
У зэлэной дубраве
Мы ночувать будэм.
Эх! Вашэй ласки
Вовик нэ забудэм.

У вашэм колгоспи
Шырокое полэ,
Нэхай жэ на щястэ
квитэ ваша доля.
На рэчках на вашых
Бурлилы бы воды,
Шоб плавалы з крыкам
Гусей карагоды.

Шоб жыто у поли
Трубою вылося,
Шоб сало у хати
Кубламы вялося.
Шодэнь у капусти
Шоб плавала шкварка,
А к шкварцы часыной
Взялася б и чарка.

Ще вам жалаем
Прыбутку у хати -
Не мала, не многа -
Шогод по дытяти
Не будэ вам крывды
Ще и за тое,
Колы побэрэжтесь
На год и по двое.

Бувайтэ здаровы,
Жывытэ багато,
А мы од'изджаэм
До дому, до хаты.

стэпняк

Национальность: казак
    Откуда родом: ст. Удобная, кр. Грозная
    мой адрес вконтакте: г. Новороссийск

Re: СТИХИ НА БАЛАЧКЕ

Сообщение Вадько » Пт май 13, 2011 12:04 pm
Ну шо ж, гарно. Трэба б ще й "Ты Кубань, ты наша родина" на Балачку пэрэкласты.
~<[:{D

Вадько

Цитата: Pawlo от ноября 25, 2013, 03:10
Цитата: dragun97yu от ноября 24, 2013, 20:43
Цитата: Dy_što_ty_havoryš от ноября 24, 2013, 20:37
Offtop
Цитата: dragun97yu от ноября 24, 2013, 20:35
Offtop
Не буду позориться своим знанием украинского
А почему для записи используются русские принципы орфографии, а не украинские? По-украински даже как-то привычнее...

у меня тут знакомого в вк забанили в группе "Кубанская балачка", по-видимому, за украинизм  :tss: Табуированная тема.

Offtop
Ну не по-белорусски же!?
Просто для меня балачка, написанная принципами русской орфографии выглядит как творения языковедов времён Империи...
она не просто так выглядит она таковой и являеться

От побачыть бы в XIX вики посэрэд кубанськых малярийных плавней хоч одного имперського языковеда!  :)

Джереми

А ось як на моїй балачці ця пісня звучатиме
Бувайте здорові. живіте багато.
А ми од'їжжяєм додому. дохати.
В зеленій діброві ми нич перебудем.
А вашої ласки повік не забудем!
У вашім колхозі степи та роздолля.
Нехай буйним цвітом цвіте ваша доля!
РічкИ шоб не сохли. поля напували.
І гуси в ставках вам шодня г'елг'отали!
Хай жито-пшениця од краю до краю
Налитим колоссям всіх вас звеселяє.
Шоб хлібом та сіллю гостей ви стрівали
І чарку по вінця для них наливали!
Шоб радість та сміх не змовкали в хатині.
Желаємо вам ми шогод по дитині.
А там не журіться й ударте журбою -
Та в когось і вийде. шо в год і по двоє!
Бувайте здорові. живіте багато.
А ми вирушаєм додому. дохати!

Джереми

А сьогоднішня столиця Олімпіади-2014 Адлер "славився" повальною малярією аж до 1960-х рр. поки плавні мзимтинські трохи не осушили та рибку гамбузію не завезли. шоб жерла комарині лічинки.

стэпняк

Та ни. Там эвкалиптов понасажалы, воны як насосы воду тягнуть, так и осушили.

P.S. Вирш класный  ;up:!

Джереми

́́Ні. евкаліпти тягнуть воду тільки в Колхіді та Оджарії й Обхазії. а в Адлері та Сочі вони підмерзають часто-густо. Кубанська назва цього дерева - "тягнИвода" 

andrewsiak

Цитата: Вадько от ноября 24, 2013, 14:57
Та за от цёго ж, шо штрилял!

Аахаха Ондрійко Брѣвко - справжній лицар :)
той ще ся не вродив, щоб усім догодив.

Pawlo

Цитата: dragun97yu от ноября 25, 2013, 05:44

я не знаю но с детства привык что в таких случаях  украинский вариант отличаеться от русского наличием йотации. Я по русски говорю Свои, Украина и т п с зиянием.
МОжет быть это у меня влиеяние орфграфии и гиперкоррекции не знаю.
Знай же ты моё решение-

стэпняк

Это нормально. Я когда говорю балачкой "с нашими" или обычным южноруским, так и произношу "пьять" ну и т.д.  В командировке за пределами ЮФО или при звонках туда перехожу на классический РЛЯ. Причём происхоит это автоматом, как будто в другую языковую среду попадаешь :???

стэпняк

Павло а ты шо значьок змынив . У Евросоюз дужэ жадаиш  :negozhe:.

Джереми

"Свої. мої. іх.іхать. Їван. їжак. б'є. п'є" в мене хоч для кого йотовані. а от "п'ятий. п'ятка. уп'ять. в'язать" у мене дуже важко йотуються. Хіба тільке "п'яний" койой-як виходе. А пишу все йотоване.
..............................
Для словаря народної географічної термінології (орографія та метереологія) додайте, будьте ласкаві, до цього ряду, при цьому вкажіть регіон:
в'юга. завірюха. віхола. метель. метелиця. хурделиця. заметіль. хуртовина. хуга - це все чув у своїй станиці.
............................
Також мене цікавить загальноукраїнський матеріал по "дитячій мові". наприклад: моня-молоко. дюдя - холод. мороз. кетя - канхвет. цяця - играшка. гарне. кака - погане тощо.

LUTS

Цитата: Джереми от ноября 26, 2013, 21:52
Також мене цікавить загальноукраїнський матеріал по "дитячій мові". наприклад: моня-молоко. дюдя - холод. мороз. кетя - канхвет. цяця - играшка. гарне. кака - погане тощо.
У нас все так само. Тільки цукерка - кека
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

andrewsiak

Цитата: Джереми от ноября 26, 2013, 21:52
ляля = "маленька дитина"
той ще ся не вродив, щоб усім догодив.

Pawlo

Цитата: стэпняк от ноября 26, 2013, 08:09
В НАТО більше :green:
Знай же ты моё решение-

Python

Цитата: стэпняк от ноября 26, 2013, 08:09
Повернемо Україні її історичні західні землі!

А якщо серйозно, тут у нас мало тих, хто не хоче в ЄС.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

стэпняк

Чому? Мэни прымиром оця ЕС трэба як кабздоху блохы. Чи вы за всих балакаити?

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр