Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Кубанская балачка

Автор стэпняк, октября 31, 2011, 14:52

стэпняк

Ааааааа. Звыняйтэ ны знав. -Як чув годють, годувать (годуваты). Мабуть з доцов якых на линии багато було.

alant

Цитата: Lodur от ноября 18, 2013, 09:59
То не "укання". "Укання" - "гудують" замiсть "годують". Волинська риса, якщо не помиляюсь.
А замість "і" кіт - кут поліська риса, це "укання"?
Я уж про себя молчу

Pawlo

То не "укання". "Укання" - "гудують" замiсть "годують". Волинська риса, якщо не помиляюсь.
Вона а не тіки вулинська риса це і трохи в наддніпрянщині є
Лучше смерть, как избавление,
Чем быть первой средь рабынь.
Знай же ты моё решение-
Мой ответ: «Навеки сгинь!»

LUTS

Ни пумиляїтесь.
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

LUTS

Цитата: Pawlo от ноября 18, 2013, 17:14
Всі ви нащадкі Виликуї Вулині  8-)
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

LUTS

Цитата: alant от ноября 18, 2013, 16:08
А замість "і" кіт - кут поліська риса, це "укання"?
Це вже не те укання, яке я мав на увазі. На Поліссі це просто відсутність ікавізму

Джереми

Щодо укання. Я не ручаюся й присягаюся за всю Кубань. Це та кажуть у нас.
КужУх
угУдина і огУдина
гудувАть
КузьмА
пужАр(ь) - "Не здихай, кобило! Пужарі горять!" - "Якби ти не лежень, то косив би й нежирь!"
Але воно не дуже чітке й тому ним можна знехтувать. Не можу тіке "годувать" вимовить. І "кожух". а Кожухарь. кожушок. кожушанка. кожушина можу.  А дуже чітке укання в дієсловах з суфіксом -ува - парувать. дівувать. дивувать.шпарувать. комелькувать. шурувать. збувать.колядувать і, як наслідок - у віддієслівних іменниках - колядувальник. шанувальниця. шпарування. комелькування. Так саме. як і в УЛМ.
Ех, Самаро, славний город, за Саратів краща!
Полюбив самарську дівку й сам не знаю за що!
Закувала зозуленька та й принесла вістку -
Везу тобі, моя ненько, самарську невістку.

Pawlo

Цитата: LUTS от ноября 18, 2013, 17:29
Но-но! Не треба тут Погодінщину розводити :)
Знай же ты моё решение-

Python

Цитата: Pawlo от ноября 18, 2013, 19:10
Но-но! Не треба тут Погодінщину розводити
Ну от, досить одному імперцеві зробити правильне припущення й витлумачити його на свій лад, щоб усю теорію записали мало не в псевду...
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

alant

Є карта, де поширення "українців" у другий половині 16 (чи 15) ст. на сході і півдні обмежується Поліссям, заплавою Дніпра до Черкас і Лісостепом на захід від Вінниці. Бачили?
Я уж про себя молчу

Pawlo

Цитата: alant от ноября 18, 2013, 19:18
Є карта, де поширення "українців" у другий половині 16 (чи 15) ст. на сході і півдні обмежується Поліссям, заплавою Дніпра до Черкас і Лісостепом на захід від Вінниці. Бачили?
Не бачив. що це за фріки її зготували?
Знай же ты моё решение-

Pawlo

Цитата: Python от ноября 18, 2013, 19:16
Но-но! Не треба тут Погодінщину розводити
Ну от, досить одному імперцеві зробити правильне припущення й витлумачити його на свій лад, щоб усю теорію записали мало не в псевду...
її навіть більшість серйозних росісториків не підтримали. у них то принйято говорити про занепад Півдня але ж не про повне знелюднення
Знай же ты моё решение-

alant

Цитата: Pawlo от ноября 18, 2013, 19:26
Не бачив. що це за фріки її зготували?
:donno: Давно колись бачив. Сприйнів за чисту монету.
Я уж про себя молчу

Python

Скоріш, 15. До часів Хмельницького Лівобережжя вже було цілком українським.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

alant

ЦитироватьПівденно-східне наріччя в його сучасних межах виникло відносно пізно, у XVI—XVIII ст. Вихідним для цього наріччя був Середньонаддніпрянський говір, що почав формуватися ще в XIII—XIV ст. внаслідок взаємодії первісної північно-східної діалектної системи з південно-західною, з яких виникли сучасні північне та південно-західне наріччя. Південно-західна діалектна система стала перемагати північно-східну, чому сприяв постійний і масовий приплив на Наддніпрянщину населення з Волині, Поділля і частково Галичини.
Я уж про себя молчу

Джереми

Ні, пане Степняк, це не донське і не лінєйьке. А хіба вони укають? Не чув. не знаю. Є деякі слова од них. Кандьор. приміром. Це шось між кулішем і лемішкою. Коли у Шолохова у "П. цілині" побачив"кондер". то довго думав. шо воно таке. поки допетрав. А от у лінєйців наших слів багато. "Васіль. ну ти хуч трошкі б мінє памог унучку замуж аддать!" Оте "хуч". мабуть. і все укання.

oveka

Цитата: Джереми от ноября 18, 2013, 18:20
Щодо укання. Я не ручаюся й присягаюся за всю Кубань. Це та кажуть у нас.
КужУх
угУдина і огУдина
гудувАть
КузьмА
пужАр(ь) - "Не здихай, кобило! Пужарі горять!" - "Якби ти не лежень, то косив би й нежирь!"
Але воно не дуже чітке й тому ним можна знехтувать. Не можу тіке "годувать" вимовить. І "кожух". а Кожухарь. кожушок. кожушанка. кожушина можу.  А дуже чітке укання в дієсловах з суфіксом -ува - парувать. дівувать. дивувать.шпарувать. комелькувать. шурувать. збувать.колядувать і, як наслідок - у віддієслівних іменниках - колядувальник. шанувальниця. шпарування. комелькування.

Схід
Розходження
гУдина
пужАрь - не всі так казали
кужушок
Все останнє збігається.

Джереми

А от як у моїй станиці називали час (врем'я).
У восім (часов) вечера. у два часа дня. у три часа ночі. у п'ять(часов) утрА. десь опІвночі. удОсвіта. перЕдсвітом. смеркомА. увечері. уночІ. ноччю. вноч. вніч. утром. вранці. передобідом. вобід. післяобід. підвечір. підутро. підобід.  "Вранці. рано-вранці" казали. а "ранок" - ні.
Десять (минут) дев'ятого утрА - 8.10
двадцять (минут) десятого вечера - 21.20
в одиннацять ночі (вечера) - 23.00
пол(пів)-сідьмого вечера - 18.00
пол(пів)-втОрОго дня - 13.30
без десяти ни десять - 9.50, 21.50
без дваццяти ни одИнаццять - 10.40. 22.40
без п'яти ни п'ять - 4.55. 16.55

oveka

Цитата: Джереми от ноября 19, 2013, 21:25
А от як у моїй станиці називали час (врем'я).
У восім (часов) вечера. у два часа дня. у три часа ночі. у п'ять(часов) утрА. десь опІвночі. удОсвіта. перЕдсвітом. смеркомА. увечері. уночІ. ноччю. вноч. вніч. утром. вранці. передобідом. вобід. післяобід. підвечір. підутро. підобід.  "Вранці. рано-вранці" казали. а "ранок" - ні.
Десять (минут) дев'ятого утрА - 8.10
двадцять (минут) десятого вечера - 21.20
в одиннацять ночі (вечера) - 23.00
пол-сідьмого вечера - 18.00
пол-втОрОго дня - 13.30
без десяти ни десять - 9.50, 21.50
без дваццяти ни одИнаццять - 10.40. 22.40
без п'яти ни п'ять - 4.55. 16.55

Росходиться тіко тут - смеркОм, пів-соьмої, пів-другої.
Вибалакаться можно за чхи.

andrewsiak

Цитата: Джереми от ноября 18, 2013, 07:58
................................................................................
А я жыв в однобалачковий срэди и колы пишов до школы. прыходыв додому и жалувався бабуни. шо нас там нэправыльно балакать учать. Бабуня казала. шоб ны за шо нэ пэрэучувався. Я послухався. бо для мэнэ дидуня й бабуня мойи ридни булы такы билшымы авторытэтамы за всих вчителив разом взятих.
Ого. Респект і повага!
той ще ся не вродив, щоб усім догодив.

Джереми

Цитата: andrewsiak от ноября 19, 2013, 22:03
Цитата: Джереми от ноября 18, 2013, 07:58
................................................................................
А я жыв в однобалачковий срэди и колы пишов до школы. прыходыв додому и жалувався бабуни. шо нас там нэправыльно балакать учать. Бабуня казала. шоб ны за шо нэ пэрэучувався. Я послухався. бо для мэнэ дидуня й бабуня мойи ридни булы такы билшымы авторытэтамы за всих вчителив разом взятих.
Ого. Респект і повага!
Та то ще не весь  "рыспэкт", бо моя мати в цій самій школі викладала....російську мову. Вона все це слухала і сміялася. А я згодом так "знахабнів", шо і в учительській тільки "балакав" з нею. І то ще не все. У 4-му класі із сусідньої станиці прийшов хлопець з найкосмоплітнішим українським прізвищем і який почав зі мною "балакать". Кумедія вся була в тому. що його мама...теж була вчителькою рос. мови. Він жив у Києві. працював у МВС. На жаль. його вже нема з нами.

Dy_što_ty_havoryš

Цитата: Джереми от ноября 19, 2013, 22:39
хлопець з найкосмоплітнішим українським прізвищем

Карпэнко чы шо
Под синим небом белорусским Познал я радость и беду. Я — белорус, а значит — русский, Таким и в небо я уйду.

Джереми

А хіба Карпенко є у гуцулів. лемків чи на Закарпатті? Щоб не вгадували. скажу - БОЙКО. Це найпоширеніше за числом носіїв укр. прізвище не на -енко і щось десь взагалі на 5-6 місці.  Найулюбленіше моє прізвище. Про нього можу годинами говорити. На Кубані є хут. Бойко-Понура. лим. Бойків (БойкІвський) тощо.

oveka

alant

Цитата: oveka от ноября 20, 2013, 13:22
http://www.nomer.org/allukraina/
Бойко - 121873 і ще купка близьких.
Є один відомий і були ще два маловідомих українських політика.
Я уж про себя молчу

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр