Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

* Які нехороші козаки

Автор Сергий, июля 22, 2015, 00:41

Сергий

Цитата: DarkMax2 от июля 20, 2015, 17:44
На набережной в Харькове устанавливают севастопольский памятник Сагайдачному (ФОТО)
це мабуть щоб москалів подражнити, враховуючи те, скільки його козаки народу на землях царства Московського погубили :( правда здається він потім сам в цьому все життя каявся, скуштувавши ляшської ласки.

RockyRaccoon

Цитата: Сергий от июля 22, 2015, 00:41
правда здається він потім сам в цьому все життя каявся, скуштувавши ляшської ласки.
Периодически, видимо, такое происходит в истории. По спирали.

Сергий

Цитата: RockyRaccoon от июля 22, 2015, 08:32
правда здається він потім сам в цьому все життя каявся, скуштувавши ляшської ласки.

Иногда мне кажется, что спираль специально запускают, заранее предвидя траекторию и прогнозируя результат ((( Хочется конечно верить учению деда Ленина, о том, что коммунальное народовластие предателям трудового народа, иродам и душегубам долго пановать не даст. Под какими бы флагами и лозунгами они не скрывались. И знание истории Киевской Руси-Украины также как и других стран мира вселяет в меня эту надежду. Пётр Сагайдачный тоже этого хлеба попробовал, попытавшись создать реестрово-казацкую автономную республику в составе Речи Посполитой наперекор желанию простого вольного народа и окружающим реалиям. И поэтому несмотря на его работу в плане просветительства (возрождение Киевского Братства и Киевской Академии) и войсково-политической работы отношение у нас к нему неоднозначное. Для многих он атаман как атаман, другие правда его уже на этом одном основании (как атамана Киевской Руси-Украины, ее Войска и Народа) относят к святым.

alant

Я уж про себя молчу

Волод

Цитата: Сергий от июля 22, 2015, 12:48
Цитата: RockyRaccoon от июля 22, 2015, 08:32

....................................Пётр Сагайдачный тоже этого хлеба попробовал, попытавшись создать реестрово-казацкую автономную республику в составе Речи Посполитой наперекор желанию простого вольного народа ................................................

Это кто простой народ?
Казаки  что ли?
Да они даже во времена Хмельницкого с простым народом одним табором не стояли.
А до того от сохи в свой круг никого не допускали.
А реестр дело святое - сейчас Кадыров этим промышляет.

DarkMax2

Цитата: Волод от июля 22, 2015, 15:13
Як раз за Хмельницького відбулося масове показачення селянства і міщанства. То перед ним та після нього була дистанція між станами.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Волод

Щось почалось....
Однак при Богдані «добре військо»- «старі козаки» завжди ставали окремим табором.
Якщо на це не зважати, то важко буде зрозуміти інтригу непослідовної визвольної війни, і доведеться знову все валити на Богдана.

Сергий

Цитата: DarkMax2 от июля 22, 2015, 15:16
Як раз за Хмельницького відбулося масове показачення селянства і міщанства. То перед ним та після нього була дистанція між станами.
Швидше селяни і міщани Подніпров'я отримали нарешті змогу відкрито самоназиватись козаками, вільними людьми по волі Божій, а не царській чи панській, не боячись нелюдів з панства, реєстровиків, січовиків і старшини, які за часів Речі Посполитої за таке могли побити і прибити просту і беззахисну людину. Народ мовчав і терпів, мовчав і терпів - і врешті решт просто зірвався, показавши і реєстровикам і січовикам і панам, і ляхам і татарам і москалям, хто на цій землі дійсні козаки і отамани. Ви не забувайте, що в імперський і радянський час кажучи на цю тему А, не казали Б. Більшість наших історичних романів написані нащадками польского панства, реєстрового козацтва і козачої старшини, які своїх предків нерідко ідеалізували. Точку зору простих козаків-мужиків практично не відображалась. В радянський час дещо змінилось на краще - але сильно кричати про те, хто такі справжні козаки теж не рекомендувалось. А сучасні націоналісти- знову таки завязані на політику і перечитались книг і романів написані тими ж нащадками польського панства, реєстровиків і старшини. Мабуть найбільш правдиво на тему справжнього козацтва писав Тарас Шевченко, та і то - він не все знав і не все зумів сформулювати і очевидно виразити. Хоча інтерес до цієї тематики у такому ключі він відновив.

alant

И традиция магнатских армий казаков возродилась. :)
Я уж про себя молчу

Сергий

Цитата: alant от июля 22, 2015, 15:28
И традиция магнатских армий казаков возродилась. :)
Зараз аналог реєстра - це громадянство тої чи іншої країни і спроби звести українців до громадян України, руських до громадян РФ, європейців до  громадян ЄС, казаків до громадян Казакстану і т.д. А магнатські армії - це приватні охоронні підприємства  і "добровольчі" батальйони.

Волод

Щось за громадянство мені ніхто і нічого не платить.

Хочу стати кровосісом, як казав один прем'єр.
Де запис до реєстру кровосісів?

Сергий

Цитата: Волод от июля 22, 2015, 15:49
І все таки воно дає вам деякі права (як і обовязки) перед негромадянами. Однак горе нам громадянам України, якщо ми своє громадянство поставимо вище людяності - ось така на мою думку наука життя наших дідів і прадідів, трудових козаків-християн Подніпров'я, які повставали на захист правди, свободи і народовладдя в часи Хмельниччини, Гайдамаччини і Громадянської Війни.

alant

Цитата: Волод от июля 22, 2015, 15:49
А в дитинстві платили?
Я уж про себя молчу

alant

Я уж про себя молчу

Волод

Цитата: alant от июля 23, 2015, 08:25
Цитата: Волод от июля 23, 2015, 07:58
Що?
Держава платить дитині материнські гроші.

Ви мали на увазі саме те, що написали?  :green:

alant

Цитата: Волод от июля 23, 2015, 11:55
Цитата: alant от июля 23, 2015, 08:25
Цитата: Волод от июля 23, 2015, 07:58
Що?
Держава платить дитині материнські гроші.

Ви мали на увазі саме те, що написали?  :green:
Ви знову не зрозуміли?
Я уж про себя молчу

Волод

Для працюючих громадян всі ці гроші, безкоштовна медицина, освіта, ...
це лише перерозподіл.

Реєстрові ж козаки практично почували себе по відношенню до держави як татари, або плати нам «дачу», або начувайся.
Різниця лише в тому, що татари мали власну державу і дотримувались такої поведінки відносно чужих держав.

Python

Цитата: Волод от июля 23, 2015, 12:21
Реєстрові ж козаки практично почували себе по відношенню до держави як татари, або плати нам «дачу», або начувайся.
Різниця лише в тому, що татари мали власну державу і дотримувались такої поведінки відносно чужих держав.
Вочевидь, і взаємини держави з місцевим населенням були не набагато кращими, якщо воно зуміло з цих монстрів витворити для себе ідеал.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Сергий

Цитата: Python от июля 23, 2015, 16:20
Цитата: Волод от июля 23, 2015, 12:21
Вочевидь, і взаємини держави з місцевим населенням були не набагато кращими, якщо воно зуміло з цих монстрів витворити для себе ідеал.
ٍІдеал творили не з приписних козаків, а з вільних людей по волі Божій, їхніх сучасників, що за людей і Правду Божу проти іродів і душогубів стояли. У багатьох людей Подніпров'я тоді такі були серед родичів, знайомих і мінімум односельців. Якщо хочете, взірець козака і отамана Подніпров'я - це святий дід Ілля Муромець або Микита Кожум'яка. А для трудового козацтва - люди типу святого діда Сергія Радонізького чи інших святих, які трудились в поті чола у славу Божу і для спасіння людства.

Python

Так кажете, ніби входження в реєстр автоматично робило з людини ірода й душогуба. Розмір реєстру змінювався, до речі — хтось потрапив туди, коли з'явилося місце, потім із скороченням реєстру став нереєстровим (і або козакував нелегально, або мусив повернутись назад до свого пана, або тікав туди, куди влада ще не добралась). Далі, тут плутають реєстр (який був, до певної міри, спущеною зверху юридичною формальністю й часом ігнорувався) і належність до козачої старшини (що справді давало фактичні переваги над голотою).
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Python

Щодо св. діда Іллі Муромця (хай благословлять його Аллах і Уїцілапочтлі) — якщо не помиляюсь, до ХІХ ст. фольклорна пам'ять про нього збереглася лише в новгородських билинах.

LUTS

Цитата: DarkMax2 от июля 20, 2015, 17:44
На набережной в Харькове устанавливают севастопольский памятник Сагайдачному (ФОТО)
це мабуть щоб москалів подражнити, враховуючи те, скільки його козаки народу на землях царства Московського погубили :( правда здається він потім сам в цьому все життя каявся, скуштувавши ляшської ласки.
Легенди радянські.
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

LUTS

це мабуть щоб москалів подражнити, враховуючи те, скільки його козаки народу на землях царства Московського погубили
Петру І в РФ з тією ж метою ставлять???  :fp:
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

Python

В радянські часи на участі Сагайдачного у війні проти Росії здебільшого не акцентували, щоб не вбивати клин у братання східних слов'ян. Хоча морські походи на Туреччину (до яких Сагайдачний був безпосередньо причетний) сприймались у радянському баченні історії, без сумніву, позитивно.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр