Перестройка албанского алфавита!

Автор Лила, января 9, 2015, 08:11

Лила

Цель: привести албанский алфавит в более-менее приличный вид.
Принципы: бóльшая логичность, нежели в современном алфавите.

Без изменений остаются:

Все буквы стандартной латиницы (кроме Ee, Xx, Qq) + Çç

Далее - изменения:

Ee ➡Ėė
Ëë ➡Ee (на самой частотной букве диакритика нежелательна)
Dhdh ➡Đđ
Gjgj ➡Ģģ
Ll ll ➡Łł
Njnj ➡Ņņ
Qq ➡Ķķ
Rr rr ➡Ŕŕ
Shsh ➡Şş
Thth ➡Ŧŧ
Xx ➡Dzdz
Xhxh ➡Dżdż
Zhzh ➡Żż

Текст на современном алфавите:

Pema ose druri i Pitagorës është një fraktal që përbëhet prej katrorëve të tillë që ç'do tre katrorë fqinj me brrinjët e tyre formojnë një trekëndësh kënddrejt në formë të atillë si vërtetohet teorema e Pitagorës.

Le të jetë brinja e katrorit të parë 1 atëherë krejt druri i Pitagorës mund të futet në një katërkëndësh kënddrejt me dimensione 6×4.

Тот же текст на перестроенном алфавите:

Pėma ose druri i Pitagores eşte ņe fraktal ķe perbehet prėj katrorevė te tiłe ķe ç'do trė katrore fķiņ mė bŕiņet ė tyrė formojne ņe trėkendeş kenddrėjt ne forme te atiłe si vertėtohėt tėorėma ė Pitagores.

Lė te jėte briņa ė katrorit te pare 1 atehėre krėjt druri i Pitagores mund te futėt ne ņe katerkendeş kenddrėjt mė dimėnsionė 6×4.
znanost i umjetnost zajedno rađaju čudo.

tacriqt

Dhdh ➡Đđ

На это братья-бошняци недоумевают.

Rr rr ➡Ŕŕ

Уж если играть в латышей, то до конца и с Ŗŗ.

Qq ➡Ķķ

Нац.букву сливают...Нехорошо.

Ыняша

Слишком много диактрики. Одну для палатальных, одну для различия e/ë и хватит. К тому же, как я понял ej всегда ej — можно не обозначать дополнительно.
Мой номер на ЛФ #43854 — ура, я чётник! Чётники лучше нечётников.
С точностью до полпроцента в нановеке — пи секунд.

Hellerick

Напомню:

Цитата: Hellerick от сентября 16, 2012, 15:47
Hellerick's brilliant proposal:

a b c cc cj d dd e f g gj h i j k l ll m n nj o ou p q r rr s t tt ts tx u v x y z

c > ts
ç > tx
dh > dd
ë > u
sh > x
th > tt
u > ou
x > c
xh > cj
zh > cc

Enver Hocja ixte oudduhequsi i Xqipurisu pur 40 vjet, nga mbarimi i Louftus su Dytu Boturore deri nu vdekje (1985), nu tsilusinu e Sekretarit tu Paru tu Partisu su Pounus (Partia Komouniste). Ka mbajtour postin e Ministrit tu mbrojtjes nu vitet 1944-1953, tu Ministrit tu pounuve tu jaxtme nu vitet 1946-1953 dde tu Kryeministrit nu vitet 1946 - 1954.

В оригинале было:
ЦитироватьEnver Hoxha ishte udhëheqësi i Shqipërisë për 40 vjet, nga mbarimi i Luftës së Dytë Botërore deri në vdekje (1985), në cilësinë e Sekretarit të Parë të Partisë së Punës (Partia Komuniste). Ka mbajtur postin e Ministrit të mbrojtjes në vitet 1944-1953, të Ministrit të punëve të jashtme në vitet 1946-1953 dhe të Kryeministrit në vitet 1946 - 1954.

Timiriliyev

Énvér Hoxha ishté uðehéqesi i Shqiperise per 40 vyét, nga mbarimi i Luftes se Düte Boteroré déri ne vdékyé (1985), ne cilesine é Sékrétarit te Pare te Partise se Punes (Partia Komunisté). Ka mbaytur postin é Ministrit te mbroytyés ne vitét 1944-1953, te Ministrit te punevé te yashtmé ne vitét 1946-1953 ðé te Krüeministrit ne vitét 1946-1954.

а б в г ѓ д ђ е ж џ з ѕ и ј к ќ л лл м н њ о п р рр с т ћ у ѵ ф ц ч ш ъ

Енвер Хоџа иште уђъхеќъси и Шќипърисъ пър 40 вјет, нга мбарими и Луфтъс съ Дѵте Ботъроре дери нъ вдекје (1985), нъ цилъсинъ е Секретарит тъ Паръ тъ Партисъ съ Пунъс (Партиа Комунисте). Ка мбајтур постин е Министрит тъ мбројтјес нъ витет 1944-1953, тъ Министрит тъ пунъве тъ јаштме нъ витет 1946-1953 ђе тъ Крѵеминистрит нъ витет 1946-1954.
Правда — это то, что правда для Вас.

Easyskanker

A a
B b
C c
Ç ç
D d
Dh dh     
E e
Ë ë
F f
G g
H h
I i
J j
K k
L l
M m
N n
O o
P p
R r
Rr rr
S s
Sh sh
T t
Th th
U u
V v
X x
Xh xh
Y y
Z z
Zh zh
А а / Я я
Б б
Ц ц
Ч ч
Д д
Ђ ђ
Е е / Є є
Ъ ъ / Ь ь
Ф ф
Г г
Х х
И и / І і
Ј ј
К к
Л л
М м
Н н
О о / Ё ё
П п
Р р
Рр рр
С с
Ш ш
Т т
Ћ ћ
У у
В в
Ѕ ѕ
Џ џ
Ю ю
З з
Ж ж

Пема осе друри и Питагоръс ъштъ нь фрактал къ пърбъхет преј катроръве тъ тилъ кь ч-до тре катроръ фкінј ме брриньт е тюре формојнъ нь трекъндъш кънддрејт нъ формъ тъ атилъ си въртетохет теорема е Питагоръс.
   Лє тъ єтъ бриня е катрорит тъ паръ 1 атъхеръ крејт друри и Питагоръс мунд тъ футет нъ нь катъркъндъш кънддрејт ме дименсионе 6×4.

Конференца е Школъс Докторалє тъ Студимеве Летраре, штрои пюетє потенциалін диалогік ђе интерпретуес тъ ауторит мъ тъ пърфолур ђе лєѕуар тъ лєтърсисъ шкіпе нъ школъ, Єроним Де Радъс дуке нисур нга текстет е лєтърсисъ нъ школъ нъ 100 витет е фундит. Нъсе нъ диакрони, диалогу ме текстин е Де Радъс ка калуар нга нёхя тек интерпретими, нга интерпретими тек деформими, нга деформими тек клішетизими, нга клишетизими тек моснёхя, студимет е паракітура нъ конференцън "Рикћим те поезиа е Де Радъс" збулојнъ гюрмът е късај рруге нъпър хисторинъ е текстеве школоре тъ лєтърсисъ, пър тъ мос е габуар мъ, съриш - коментои нъ фяльн е хапєс зн. Ђурата Шехри.

Konferenca e Shkollës Doktorale të Studimeve Letrare, shtroi pyetje mbi potencialin dialogjik dhe interpretues të autorit më të përfolur dhe më pak të lexuar të letërsisë shqipe në shkollë, Jeronim De Radës duke nisur nga tekstet e letërsisë në shkollë në 100 vitet e fundit. Nëse në diakroni, dialogu me tekstin e De Radës ka kaluar nga njohja tek interpretimi, nga interpretimi tek deformimi, nga deformimi tek klishetizimi, nga klishetizimi tek mosnjohja, studimet e paraqitura në konferencën "Rikthim te poezia e De Radës" zbulojnë gjurmët e kësaj rruge nëpër historinë e teksteve shkollore të letërsisë, për të mos e gabuar më, sërish – komentoi në fjalën e hapjes znj. Dhurata Shehri.

Easyskanker

Енвер Хоџа иште уђъхекьси и Шкіпърисъ пър 40 вєт, нга мбарими и Луфтъс съ Дютъ Ботъроре дери нъ вдекиє (1985), нъ цильсинъ е Секретарит тъ Паръ тъ Партисъ съ Пунъс (Партиа Комунисте). Ка мбајтур постин е Министрит тъ мбројтес нъ витет 1944-1953, тъ Министрит тъ пунъве тъ яштме нъ витет 1946-1953 ђе Крюеминистрит нъ витет 1946-1954.

Лила

Цитата: tacriqt от января  9, 2015, 12:25
Rr rr ➡Ŕŕ

Уж если играть в латышей, то до конца и с Ŗŗ.
Если бы было мягкое РЬ, тогда да. А здесь какбэ долгое. Пришлось прихватизировать из словацкого букафку.
Цитата: tacriqt от января  9, 2015, 12:25
Dhdh ➡Đđ

На это братья-бошняци недоумевают
Прихватизировано из яналифа для чувашского.

Лила

Enver Hoxha ishte udhëheqësi i Shqipërisë për 40 vjet, nga mbarimi i Luftës së Dytë Botërore deri në vdekje (1985), në cilësinë e Sekretarit të Parë të Partisë së Punës (Partia Komuniste). Ka mbajtur postin e Ministrit të mbrojtjes në vitet 1944-1953, të Ministrit të punëve të jashtme në vitet 1946-1953 dhe të Kryeministrit në vitet 1946 - 1954.

Ėnvėr Hodża iştė uđehėķesi i Şķiperise per 40 vjėt, nga mbarimi i Luftes se Dyte Boteborė dėri ne vdėkjė (1985), ne cilesine ė Sėkrėtarit te Pare te Partise se Punes (Partia Komunistė). Ka mbajtur postin ė Ministrit te mbrojtjės ne vitėt 1944-1953, te Ministrit te punevė te jaştme ne vitet 1946-1953 đė te Kryeministrit ne vitėt 1946-1954.

Лила

И еще — Ş должна быть как в румынском, с запятой внизу. И для Ç не помешало бы подобное (интересно, Ç с запятой внизу в юникоде есть?).

DarkMax2

Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

DarkMax2

Цитата: DarkMax2 от января 10, 2014, 14:19
Dhimitër Xhuvani lindi më 23 maj 1934 në Pogradec. Studioi letërsi në Tiranë dhe në Institutin e Letërsisë "Gorki" të Moskës. Vdiq në Tiranë më 19 tetor 2009. Ishte djali i mësuesit të nderuar elbasanas Kostaq Xhuvanit.
Дјімітър Џувані лінді мъ 23 мај 1934 нъ Поградец. Студіоі летърсі нъ Тіранъ дје нъ Інстітутін е Летърсісъ "Горкі" тъ Москъс. Вдіҁ нъ Тіранъ мъ 19 тетор 2009. Іште д'јалі і мъсуесіт тъ ндеруар елбасанас Костаҁ Џуваніт.

Цитата: DarkMax2 от января 10, 2014, 14:38
Цитата: Timiriliyev от января 10, 2014, 14:28
Ҙимитәр Джувани линди мә 23 май 1934 нә Поградец. Студиои летәрси нә Тиранә ҙе нә Институтин э Летәрсисә "Горки" тә Москәс. Вдикь нә Тиранә мә 19 тетор 2009. Иште дъяли и мәсуэсит тә ндеруар элбасанас Костакь Джуванит.

Дзимитър Джувани линди мъ 23 мај 1934 нъ Поградец. Студиои летърси нъ Тиранъ дзе нъ Институтин е Летърсисъ "Горки" тъ Москъс. Вдиќ нъ Тиранъ мъ 19 тетор 2009. Иште дјали и мъсуесит тъ ндеруар елбасанас Костаќ Џуванит.
Македонско-болгарский стиль хорошо выглядит.

DarkMax2

Pema ose druri i Pitagorës është një fraktal që përbëhet prej katrorëve të tillë që ç'do tre katrorë fqinj me brrinjët e tyre formojnë një trekëndësh kënddrejt në formë të atillë si vërtetohet teorema e Pitagorës.

Le të jetë brinja e katrorit të parë 1 atëherë krejt druri i Pitagorës mund të futet në një katërkëndësh kënddrejt me dimensione 6×4.

Пема осе друри и Питагоръс ъштъ н́ъ фрактал ќъ пърбъхет прей катроръве тъ триллъ ќъ ч'до тре катроръ фќин́ ме бррин́ът е тѵре формойнъ н́ъ трекъндеш кънддрейт нъ формъ тъ атиллъ си въртетохет теорема е Питагоръс.

Ле тъ йетъ брин́а е катрорит тъ паръ 1 атъхеръ крейт друри и Питагоръс мунд тъ футет нъ н́ъ катъркъндъш кънддрейт ме дименсионе 6х4.

фќин́... фҁинь? Может так лучше?

DarkMax2

Dhimitër Xhuvani lindi më 23 maj 1934 në Pogradec. Studioi letërsi në Tiranë dhe në Institutin e Letërsisë "Gorki" të Moskës. Vdiq në Tiranë më 19 tetor 2009. Ishte djali i mësuesit të nderuar elbasanas Kostaq Xhuvanit.

Д́имитър Џувани линди мъ 23 май 1934 нъ Поградец. Студиои летърси нъ Тиранъ д́е нъ Институтин е Летърсисъ "Горки" тъ Москъс. Вдиҁ нъ Тиранъ мъ 19 тетор 2009. Іште дйали и мъсуесит тъ ндеруар елбасанас Костаҁ Џуванит.

DarkMax2

Ti, Shqipëri, më jep nder, më jep emrin Shqiptar.
Ти, Шҁипъри, мъ йер ндер, мъ йер емрин Шҁиптар.
Ти, Шќипъри, мъ йер ндер, мъ йер емрин Шќиптар.

Бондаревъ

Мой проект албанского алфавита

А а А а
Б б B b
В в V v
Г г G g
Д д D d
ð Dh
Е е E e
Ѥ ѥ Je je E после L
Ж ж Zh zh
Ӂ ӂ Xh xh
S s X x
З з Z z
И и I i после букв кроме K G N Ll и в сочетаниях Qi Gji Nji Li
Й й J j также ставится после Л Н К Г  на конце слова в соответствие конечным латинским L Gj Nj Q означает его мягкость
I i Ставится после O в соответствие латинскому Lo обозначает мягкость
К к K k Q q
Л л L l
М м M m
Н н N n
О о O o
П п P p
Р р R r
Рр рр Rr rr
С с S s
Т т T t
Ѳ ѳ Th th
У у U u
Ф ф F f
Х х H h
Ц ц C c
Ч ч Ç ç
Ш ш Sh sh
Щ щ Sht sht
Ъ ъ Ё ё
Ь ь Jё jё
Ы ы I после  K G N Ll
Ю ю Y y Ju ju
IА iа Ja

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр