Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Кубанская балачка

Автор стэпняк, октября 31, 2011, 14:52

стэпняк

Цитата: Python от ноября  9, 2011, 16:42
Цитата: стэпняк от ноября  9, 2011, 12:51
А ни хто нэ задумувався, можэ ци слова у вкраинськый прыйшлы вид козакив, инша частына оцэ тюркизмы з татарського и турэцького.
Питання в тому, чи були козаки окремим від українців народом до того, як переселились на Кубань. Тим більше, українці так само зберегли козацьку самосвідомість —навіть в українському гíмні співається «І покажем, що ми, браття, козацького роду». Мені здається, основна причина мовних відмінностей — те, що козаки переселились на Кубань ще до формування літературної української мови й майже не контактували з Україною після переселення. 200-250 років — це різниця як між американцями й британцями, але їх об'єднувала літературна англійська мова, а в нас цього не було. Ну і різний ступінь впливу російської мови: літературна українська орієнтується на словники кінця ХІХ ст., в наш час у розмовній українській мові русизмів більше, як і в балачці.

svidomit132

Кубанці в залежності від самоідентифікації або визнають, або ж заперечують спорідненість балачки з українською мовою, вимушена ізоляція нащадків запорізьких козаків кардинально не вплинула на балачку з огляду на її зрозумілість українцям, до 1933 року на Кубані існувала система української освіти стараннями наркома освіти Скрипника, після ліквідаціїї "гидкої" українізації Кубані балачкові кубанці лишилися сам на сам з системою російської освіти.
Гордо вимахувати лозунгом "балачка-окрема мова" достатньо легко, а ось створити систему освіти практично нереально, та росіянам цей стан справ очевидно вигідний, бо немає необхідності визнавати українцями кубанських козаків та задовольняти їх культурні потреби, а "балачка" в Росії так і не має офіційного статусу але ж українці тут ні до чого -чи не так?
Старі люди брехали, а я за ними повторюю.
Щоб бачити те, що є, і чому саме так є, – треба мати очі. А щоб не дозволити іншим це побачити – треба дати їм точку зору.

movsd

Цитата: DarkMax2 от июля  4, 2012, 08:58
Цитата: movsd от июля  3, 2012, 17:41
Не дивлячись на несхожість діалектів, українці свої діалекти поважають та не дають їм щезнути. В шкільній програмі з української літератури є приклади майже всіх діалектів.
Так, весело було у середній школі: ватра, файно, вуйко... Так сміялися... А чи на заході країни вчать східні діалектизми?
В Енеїді Котляревського достатньо східних діалектизмів. ІМХО, на сході українська не потрібна навіть її носіям, то чому ці діалекти повинні цікавити західняків?

стэпняк

У писни "Ой мамо, люблю Грыця" е  слова - Дам сорочку, жытанку билу. Шо за "жытанка " така? -На балачкы сроду ны чув.

Python

Ну, я теж не чув у своїх краях. Діалектизм якийсь чи архаїзм, якого нема ні в балачці, ні в моєму наддніпрянському діалекті, ні в літературній українській. Або ж такого слова й зовсім нема — при записі пісні щось не розчули й записали помилково так.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

LUTS

Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

Python

Цитата: LUTS от августа 28, 2012, 17:47
Може сорочка з жита?  :donno:
Такі теж бувають? Я чогось думав, що тільки з льону/конопель.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Lodur

Якщо я здогадався вiрно, реч про цей варiант: http://get-tune.net/?a=music&q=Украинская народная песня - Ой,мамо люблю Гриця(O.S.T.Жил был пёс)
Не можу зрозумiти, що там за слово/слова, але скорiш "<щось> таку бiлу" нiж "житанку бiлу".
8-й Девственник Лингвофорума

If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite. (W. Blake)
Какая потребителю разница, какой продукт лучше не работает?.. (Awwal12)

стэпняк

DarkMax2

Це щось циганське. В яндексі згадуються цигани, а також тютюн.
Цитироватьнеужели в Томске можно купить старую ЖИТАНКУ (без фильтра, с отличным табаком).
Цитировать- Со мной говорила Вода, - перебила житанка. Кормчий благоговейно уставился на ведьму, ожидая продолжения
ЦитироватьСтол раскидист, ни зги от копоти нездешних «галуазов» и едких цыганских «житанок»
ЦитироватьА хто рынком в СПб руководит? Главная житанка России.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

LUTS

Цитата: DarkMax2 от августа 29, 2012, 08:49
Це щось циганське. В яндексі згадуються цигани, а також тютюн.
Цитироватьнеужели в Томске можно купить старую ЖИТАНКУ (без фильтра, с отличным табаком).
Цитировать- Со мной говорила Вода, - перебила житанка. Кормчий благоговейно уставился на ведьму, ожидая продолжения
ЦитироватьСтол раскидист, ни зги от копоти нездешних «галуазов» и едких цыганских «житанок»
ЦитироватьА хто рынком в СПб руководит? Главная житанка России.
"Gitanes" - марка цигарок. "Цигани" в перекладі. Чомусь мені здається, що в пісні не про них ;D
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

LUTS

Цитата: Python от августа 28, 2012, 17:58
Цитата: LUTS от августа 28, 2012, 17:47
Може сорочка з жита?  :donno:
Такі теж бувають? Я чогось думав, що тільки з льону/конопель.
Не знаю. Може. Хоча навряд чи.

DarkMax2

LUTS

Цитата: DarkMax2 от августа 29, 2012, 18:20
Може моднява циганська сорочка?
До речі, може бути. Циганськими різнокольорові сорочки називали.
Хоча тоді чому вона біла?  ::)

DarkMax2

Ну сорочки не лише за кольором розрізняються. Може крій?

DarkMax2

стэпняк

Так и поришылы,-жытанка е сорочка цыганського крою, -бо спиваем, колы збыраемся разом. А шо ны знаем.

Вадько

Скилькы тем за балачку ны одкрывай, вси воны будуть наглухо "замовлены".

Тому й казаков-кубанцев в их ныбагато.
:(

Lodur

Цитата: Вадько от августа 30, 2012, 17:06Скилькы тем за балачку ны одкрывай, вси воны будуть наглухо "замовлены".

Так большинство людей не умеют балакать балачкой. Я могу или по-русски говорить, або українською розмовляти. :) А большого наплыва кубанцев, чтобы они друг с другом исключительно балакалы, как-то не наблюдается.

If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite. (W. Blake)

Python

Було б по чому вчити балачку — може, й спробували б побалакати, а так проблематично. Можна, правда, писати російськими буквами і вставляти суржик, щоб було трохи схоже, тільки ж кубанці все одно розкусять...

Lodur

стэпняк

Цитата: Вадько от августа 30, 2012, 17:06
Скилькы тем за балачку ны одкрывай, вси воны будуть наглухо "замовлены".

О, нашы появылысь. Вадько , ты куды зныкався - я тут зовсим одын, и йих багато.  :'( :D

Вадько

Здоровэнькы!
Та я ны ныкався, я в отпуске був и в Интэрнэт прынципово ны выходыв.
(Нажаль, в Нэберджай ны поихав, бо у той точно день пхався до Ростова)
Зарас, бачишь, вэрнувся.
:)

стэпняк

Бачыв на хвотках, якый ладный пам'ятнык змайструвалы усим мыром?

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр