Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

старо украинское слово запола

Автор lal, июля 30, 2011, 11:46

lal

старо украинское слово запола,как перевести?
взять три заполы земли- это сколько?

Nekto

Постарайтесь знайти 10-й випуск Словника української мови 16— першої пол. 17 ст.: У 28-ми випусках. Там має бути.

Python

В сучасній українській мові слово «запола» є.
Цитата: http://language.br.com.ua/запола/Запола и, ж., діал. 1. Поділ жіночої сорочки. Дід і вкинув їй у заполу жменю жару... Баба одійшла трошки... а дай подивлюсь, що воно тут за жар в пелені. Коли подивилась, аж воно повна жменя грошей (Сл. Гр.).
2. Пола. Тихін витер лице заполою кожушка (Головко, II, 1957, 125).
Якщо виходити з цього тлумачення, «три заполи землі» — це кількість землі, яку можна перенести в подолі (рос. в пелене) одягу за три рази.
ЦитироватьКажуть у Сірка на хресті був підпис: «Хто буде сім год протів Великодня виносить по три заполи землі на мою могилу, той буде мати таку силу, як і я і буде знати стіко, як і я».
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Sirko

Цитата: Python от августа  3, 2011, 16:17
подолі (рос. в пелене)
:-\
Цитироватьрос. подол = укр.  пелена́ (ум. пелі́нка, пелі́ночка), поді́л,  запо́ла, на́долок.
рос. пелена = укр.  покрива́ло, засло́на, заві́й, засті́л, о́брус;  покрива́ло, паполо́ма. -на́ младенца, см. Пелё́нка. [1]

рос. подол = укр.  пелена́, але не навпаки!

Python

Схоже, моя російська бажає кращого :(
Як це російською сказати?
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Sirko

Цитата: Python от августа  9, 2011, 18:53
Схоже, моя російська бажає кращого :(
Як це російською сказати?

ЦитироватьПоділ, -до́лу, м.  2) Подолъ женской рубахи

Поділ=подол, на більше вони не спромоглися :)

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр