Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Словотвір

Автор Zavada, сентября 30, 2021, 12:10

Zavada

На стор. Странные слова в украинском языке, не переводящиеся на русский Гугл-транслейтом у мене зараз не працює цитування. Тому здивуюся тут.

Цитата: Python от
Гугл видає 25 000 результатів для «вподобайка».

:o
Результатов: примерно 72

(Google) вподобайка

Існує цікавий проект, який реалізується на сайті //slovotvir.org.ua. Його відвідувачи самі пропонують запозичені слова для спільного пошуку українського відповідника.

http://prosvit.org/лайк-чи-вподобайка/

дедлайн речене́ць
лайк вподобайка
меню стравопис
@ равлик
тьютор наставник
топлес голіциць
ксерокс копіярка
барбершоп голярня
куки реп'яшки
планшет гортайчик
шлагбаум перепин
фотографія світлина
портфоліо наробок
кавер переспів
гімн славень
рекрутер наймар
шарити поширити
дауншифтинґ сковородинство
пазли складанка

https://slovotvir.org.ua/

В трамваях, на улицах – всюду подряд
Висит и гремит безобразный мат.
Но только не гневайтесь так сурово –
Теперь это – «гласность», «свобода слова»!
Эдуард Асадов

Bhudh

Пиши, что думаешь, но думай, что пишешь.
MONEŌ ERGŌ MANEŌ.
Waheeba dokin ʔebi naha.
«каждый пост в интернете имеет коэффициент бреда» © Невский чукчо

Zavada

В трамваях, на улицах – всюду подряд
Висит и гремит безобразный мат.
Но только не гневайтесь так сурово –
Теперь это – «гласность», «свобода слова»!
Эдуард Асадов

Python

Цитата: Zavada от сентября 30, 2021, 12:10
Результатов: примерно 72
(Google) вподобайка
(Google) вподобайка

Приблизна кількість результатів: 20 500

Мовні налаштування можуть впливати на результат?
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Python

По темі: треба фільтрувати. Щось із запропонованих слів узагалі не випадає за межі літературної мови (просто вже замістилось варваризмом) або лише трохи відхиляється від словникового значення, щось з'явилось нещодавно, але вже прижилось, щось сприймається як мовний прикол, а щось існує лише в голові автора неологізму.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Волод

Цитата: Python от октября  1, 2021, 23:46
По темі: треба фільтрувати. Щось із запропонованих слів узагалі не випадає за межі літературної мови (просто вже замістилось варваризмом) або лише трохи відхиляється від словникового значення, щось з'явилось нещодавно, але вже прижилось, щось сприймається як мовний прикол, а щось існує лише в голові автора неологізму.

На кшталт:
ЦитироватьДо речі: цідімо! Деякі із запропонованих слів назагал не випадають за межі книжкової мови (втім їх замінили запозиченнями) або лише трохи відійшли від словникового значення, деякі з'явились нещодавно, але вже прижились, деякі сприймаються як мовний жарт, а деякі існують лише в голові винахідника новослів'я.

Python

Волод

Python

злой

Мені вже впродовж тривалого часу цікаво: українська - це едина мова окрім російської, в якій прижилися "радянські" скорочення? Мені особливо подобаються слова "виконком" та "держоборонзамовлення".
Entre los individuos, como entre las naciones, el respeto al derecho ajeno es la paz.   - Benito Juárez

R

Замкомпотилу, замкомроти, рабсила, худрук, парторг, воєнторг, худлітра, начмед, медрота, наркомат, педфак, педорг.

злой

Цитата: R от октября  2, 2022, 14:54Замкомпотилу, замкомроти, рабсила, худрук, парторг, воєнторг, худлітра, начмед, медрота, наркомат, педфак, педорг.

Ці слова українською лунають так само, як російською, та можуть бути запозиченнями, але мене цікавлять скорочення від слів, які українською виглядають інакше, ніж російською. До двох слів вище ще додам "військомат".
Entre los individuos, como entre las naciones, el respeto al derecho ajeno es la paz.   - Benito Juárez

DarkMax2

Дурнуватий пуристський сайт.
До речі, є ж уже необхідне слово: вподоба > вподібка.

УПОДО́БА (ВПОДО́БА), и, жін. Почуття приємності, задоволення, симпатії, викликане ким-, чим-небудь. Збіга мені на думку, з чого-то береться часом, чим держиться та, мовляв, уподоба, чи любва? (Марко Вовчок, VI, 1956, 287); Пан Зефірин з уподобою повів очима по столі (Іван Франко, II, 1950, 367);
//  Смак. — Ну і вподоба в убранні в тутешніх дамі неначе в Константинополі абощо (Нечуй-Левицький, V, 1966, 136).
 Бути (стати, припадати, припасти і т. ін.) до вподоби кому — подобатися. Відколи парубкував [Зінько], тільки одна дівчина й припала йому була трохи до вподоби — то була наймичка Левантина (Борис Грінченко, II, 1963, 324); — Треба сказати тобі, Павлушо, по щирості, чимдалі більш ти мені до вподоби. Що напористий отакий (Андрій Головко, II, 1957, 274); Бути не до вподоби кому — не подобатися. — До якого ж часу, батьку, будемо отак сидіти? — питався Андрій, якому таке життя було явно не до вподоби (Олександр Довженко, I, 1958, 241); По своїй уподобі — за власним смаком, бажанням. Я собі шапку таки по своїй уподобі вибрав (Словник Грінченка); Непереможне бажання потягло її [Гюлле] туди, в ті дивні країни, де жінка.. може прокладати шляхи по своїй уподобі (Олесь Досвітній, Гюлле, 1961, 102).

Словник української мови: в 11 томах. — Том 10, 1979. — Стор. 463.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

DarkMax2

Волод

"УПОДО́БА" надихнула, а чим "подоба" не інтерфейс?

DarkMax2

Un Ospite

Цитата: Zavada от сентября 30, 2021, 12:10ксерокс копіярка

Калька з польської, там "kopiarka". Взагалі, слова на -iarka/arka не рідкі для польської мови: golarka - бритва, koparka - екскаватор, betoniarka - бетонозмішувач, gospodarka - економіка, й т.п. Нащо позичувати слово зі спорідненої мови, але з чужорідним суфіксом? Най вже був би "копіювач" або "копíй" (з наголосом на "і").

Цитата: Zavada от сентября 30, 2021, 12:10меню стравопис
Теж калька з польського "jadłospis"'u. Здається, у тридцяті роки й для російської пропонували "разблюдовку". Не розумію, нащо замінювати коротке та легковимовляльне слово "меню" на щось інше. Невже хтось цього слова не знає або не розуміє? А меню у комп'ютерних програмах як буде? Функцієспис? Дієспис?

Цитата: Zavada от сентября 30, 2021, 12:10пазли складанка
Ой, не знаю. Так можна й мозаїку назвати складанкою, і взагалі будь-який предмет, який передбачає бути складеним з частин або постійне складання-розкладання. Візочок-складанка, велосипед ровер-складанка, намет-складанка, й т. п. Здається, складанка - це ширше поняття, родове слово. Тобто, пазл - це є різновид складанки.

Цитата: Zavada от сентября 30, 2021, 12:10кавер переспів
Не кожен кавер є переспівом. Кавер на пісню або мелодію може бути суто інструментальним. Тоді як - переграй? Переграш? Переграч? Перегравка? Перегривка?  Та й зазвичай кавер - це ширше поняття, ніж просто переспів чужої пісні. Коли роблять кавер, змінюють аранжування, інструменти, ритм пісні, часами навіть мелодію та слова.

Цитата: Zavada от сентября 30, 2021, 12:10топлес голіциць
Це щось з розряду спалахуйок і нацюцюрників. Хоча для іронічного контексту досить дотепно. А якщо інші частини тіла оголені? Ну з дупою ясно - голідуп. З чоловічим органом, себто прутнем - теж: голіпруть. А якщо дівчина демонструє розкішницю, то як? Голірозкíш? Бо "голіпіхов" дуже вульгарно.

Цитата: Zavada от сентября 30, 2021, 12:10шлагбаум перепин
Не кожен перепин є шлагбаумом. З таким же успіхом перепином можна назвати блок-пост, або протитанкову загорожу ("їжак"), або греблю (чим не перепин для потоку води?), або ізолятор на електричній лінії (перепинає струм), й таке інше.
Здається, проблема частини цих альтернатив в тому, що вони намагаються вжити слів з широким смислом для вужчих понять.

Цитата: Zavada от сентября 30, 2021, 12:10гімн славень
Просто нащо? І знову ж таки, оди, дифірамби, похвальні листи, медалі, ордени - це теж свого роду "славні". Якби ще "славоспів"... Але знову ж таки, бувають гімни без слів.

Un Ospite

клавіатура - натискарка
мегафон - дальногук
фемінізм - жінкоборство
гей - прутнелюб
ескалатор - рухохід
турнікет - пропускач
рандеву - здибанка
супермаркет, універсам, універмаг - всекупуйка
дискаунтер - знижкач
дисконтна картка - знижкороб
валюта - грошовид
банк - грошарня
вентилятор - повітряч
блендер - помішач
донатер - грошодайник
електрогенератор - струмодайка
електростанція - струмниця
тепловізор - теплогляд
перископ - кривогляд
фунікулер - дротовіз
канатна дорога - дротохід
програма (комп'ютерна або якогось заходу) - напередка
мікрофон - звукоїд

Python

Цитата: Un Ospite от апреля 13, 2023, 16:43
Цитироватьгімн славень
Просто нащо?
Можливо, щоб позбутися співзвучності з «гімно́м».

Волод

Мабуть, треба ввести більш об'єктивні критерії для оцінки долугості запозичень, чи новотворів. Хоча б уникати гортанного зімкнення, м'яких губних, звука «ф»....

DarkMax2

Більш розгорнута, ніж моя, відповідь ШБТ від PlayUA: Ігроладки з дієвидлом: у чому вся проблема?
З першою половиною згоден. Друга ж, як на мене, не в тему. Недоречно в цій розмові змішувати художній і технічний пласти перекладу відеоігор.

R

Головне забули, -дло є ознакою запозичення.

DarkMax2

Так, я подумав про суфікс -дло/-ло, але засумнівався. Є ж страховидло. Не знаю, чи воно віддієслівне, чи там Д належить до другого кореня вид.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр