Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Критика перекладів

Автор DarkMax2, декабря 17, 2019, 13:35

DarkMax2

Якщо хтось побачить статтю з критикою конкретного перекладу, кидайте сюди посилання на неї. Люблю таке читати.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

alant

Чи можна цю переведену загадку вірно зрозуміти і відгадати: "Ти перебуваєш у певній точці на Землі. І от ти йдеш милю на південь, потім милю на захід, милю на північ, і зрештою повертаєшся у вихідну точку. То де ж ти є? Що це за точка на Землі?"?
Я уж про себя молчу

Sirko

Цитата: alant от апреля 16, 2021, 09:00
Чи можна цю переведену загадку вірно зрозуміти і відгадати: "Ти перебуваєш у певній точці на Землі. І от ти йдеш милю на південь, потім милю на захід, милю на північ, і зрештою повертаєшся у вихідну точку. То де ж ти є? Що це за точка на Землі?"?

Північний бігун.

DarkMax2

Бігун у сенсі полюса зрозуміють лише філологи.

Sirko

Цитата: DarkMax2 от апреля 16, 2021, 09:32
Це не переклад, можна не критикувати.  :)

Тотоапарат

Вот кстати: https://svitfantasy.com.ua/articles/2020/kray-chudes.html -- яркий пример польского суржика. Есть тут те кто дейстительно владеет украинским, чтобы его раскритиковать?

alant

Цитата: Sirko от апреля 16, 2021, 09:30
Цитата: alant от апреля 16, 2021, 09:00

Північний бігун.
І ще точка поблизу Південного.
Але слово "повертаєшься" описує ще один, четвертий етап. Багато хто так зрозумів і не мав шанса відгадати.
Я уж про себя молчу

Волод

Я вважаю, що зрозуміліше буде з доконаним видом:

"Пройшовши з певної точки на поверхні Землі милю на південь, потім милю на захід, потім милю північ, знову опинишся у тій самі точці.

То де ж ти ? Що це за точка на поверхні Землі?"

Sirko

Цитата: alant от апреля 16, 2021, 10:12
І ще точка поблизу Південного.
Їх там нескінченно багато. Це будь-яка точка на відстані милі на північ від Південного бігуна або від паралелі довжиною 1/N милі, де N -- ціле натуральне число.

Втім ви маєте рацію, тоту ілонмаскову загадку краще перекласти інакше.

ЦитироватьYou're standing on the surface of the Earth. You walk one mile south, one mile west and one mile north. You end up exactly where you started. Where are you?"

Ви стоїте на поверхні Землі. Йдете одну милю на південь, одну милю на захід та одну милю на північ. Ви опиняєтеся саме там, звідки вирушали. Де ви?

Drundia

Але слово "повертаєшься" описує ще один, четвертий етап. Багато хто так зрозумів і не мав шанса відгадати.
Хіба в школі не вчили, що всяка задача має розв'язок?

Upliner

Цитата: Sirko от апреля 16, 2021, 11:05Втім ви маєте рацію, тоту ілонмаскову загадку краще перекласти інакше.
До чого тут Ілон Маск? Я цю загадку чув ще в минулому столітті, коли про жодного Маска ніхто навіть і близько не чув. І там цей чоловік був мисливцем і питання було в тому, якого кольору був убитий ним ведмідь.
Навамоўе ёсць ангсоц, ангсоц ёсць навамоўе!

Drundia

Цитата: Sirko от апреля 16, 2021, 11:05
Це будь-яка точка на відстані милі на північ від Південного бігуна
Я дико вибачаюсь, але як ви йтимете на захід перебуваючи на Південному бігуні?

І ще дикіше вибачаюсь, але як цього можна не зрозуміти в цьому контексті?

Vlad26t

Цитата: Drundia от апреля 17, 2021, 01:53
Ні, не всяка.

Drundia

У школі всяка. Отже інтерпретацію з четвертим етапом слід відкинути.

alant

Цитата: Drundia от апреля 17, 2021, 01:53
Не пам'ятаю такого, а до чого це?
Я уж про себя молчу

alant

Цитата: Drundia от апреля 17, 2021, 19:27
У школі всяка. Отже інтерпретацію з четвертим етапом слід відкинути.
Куди відкинути?
Я уж про себя молчу

Sirko

Цитата: Drundia от апреля 17, 2021, 02:18
Цитата: Sirko от апреля 16, 2021, 11:05
Це будь-яка точка на відстані милі на північ від Південного бігуна
Я дико вибачаюсь, але як ви йтимете на захід перебуваючи на Південному бігуні?

Оскільки фізичні розміри людини більші за точку, то захід та схід для неї все ж таки існують. Крокуючи на місці проти годинникової стрілки ви йтимете правою ногою на захід.  :)

Drundia

Цитата: alant от апреля 17, 2021, 22:30
Не пам'ятаю такого, а до чого це?
Це практика шкільних задач.

Цитата: alant от апреля 17, 2021, 22:31
Куди відкинути?
У /dev/null

Цитата: Sirko от апреля 17, 2021, 23:01
Оскільки фізичні розміри людини більші за точку, то захід та схід для неї все ж таки існують. Крокуючи на місці проти годинникової стрілки ви йтимете правою ногою на захід.
Але ризикуєте не повернутись у початкову точку, бо довжина кола, яке робить права нога може не дорівнювати 1/N милі для цілого N.

Python

Цитата: Drundia от апреля 17, 2021, 02:18
І ще дикіше вибачаюсь, але як цього можна не зрозуміти в цьому контексті?
Якщо покладатись на контекст, то «південний бігун», «південний штангіст» і «південний боксер» на позначення 90° південної широти зрозумілі приблизно в однаковій мірі. Чому точку, яка стоїть на місці відносно осі обертання (на відміну від решти планети, що рухається навколо неї), взагалі назвали бігуном?
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

alant

Я уж про себя молчу

Drundia

Цитата: Python от апреля 18, 2021, 19:28
Чому точку, яка стоїть на місці відносно осі обертання (на відміну від решти планети, що рухається навколо неї), взагалі назвали бігуном?
3. розм. Вісь у дверях, воротях. Ще хазяї, здається, сплять: Не рипає бігун частенько.. Та от бігун і заскрипів, І сонні двері відімкнулись (Степан Руданський, Тв., 1956, 78). (http://sum.in.ua/s/bighun)
У свою чергу πόλος — вісь.

Виходить, що два одних бігуна — це місця, де інший бігун виходить на поверхню.

Python

Так бігун — це місце виходу осі на поверхню (що може бути північним чи південним), чи сама вісь (яка простромлена крізь Землю і на північну й південну не ділиться)? З розмовної української випливає лише вісь, а не заклепки зверху та знизу неї. Потім, уточнення «у дверях» — щось інше (наприклад, колесо, або й настільний глобус) має вісь, яку бігуном називати не прийнято. Тобто, це виключно деталь дверних завіс.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Zavada

В трамваях, на улицах – всюду подряд
Висит и гремит безобразный мат.
Но только не гневайтесь так сурово –
Теперь это – «гласность», «свобода слова»!
Эдуард Асадов

DarkMax2

Python

Проте, вісь полюсом уже не назвуть. Нове поняття вже відокремилось від початкової етимології.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр