Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Критика перекладів

Автор DarkMax2, декабря 17, 2019, 13:35

Python

Цитата: Sirko от апреля 26, 2021, 01:33
Цитата: Python от апреля 25, 2021, 23:30
Тоді вже, мабуть, доцільніше дублювати: «Південний бігун (полюс)».

Тоді (відтак) вже (уже), мабуть (либонь), доцільніше (раціональніше) дублювати (повторювати): (--) « (") Південний (Долішній) бігун (полюс)» (").  :)
Ви зрозуміли мене з точністю до букви (літери) ;D
Проте, очевидно, дублювання потрібне лише тоді, коли пересічний сучасний носій української мови не знає вжитого рідкісного слова чи рідкісного значення слова (тому правопис, у даному випадку, містить приклад непотрібного дублювання). Просто оцініть, яких зусиль читачеві доводиться докладати в конкретному випадку: продиратися крізь надлишок дублікатів чи крізь філологічне зазнайство автора — і зробіть висновок.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

alant

Позавчора на виставі почув нове слово "повітка" - якесь приміщення із соломою, чи то вона кібітка, чи то бесідка. Хлів, сарай, навіть овін чув, про повітку не чув. І бажано такі рідкісні слова хоч би якимось поясненям супроводити.
Я уж про себя молчу

Janko

Цитата: alant от мая 12, 2021, 01:09
Позавчора на виставі почув нове слово "повітка" - якесь приміщення із соломою, чи то вона кібітка, чи то бесідка. Хлів, сарай, навіть овін чув, про повітку не чув. І бажано такі рідкісні слова хоч би якимось поясненям супроводити.
В русском языке есть слова «пове́ть» и «поветка» — как я понял, обычно (но не обязательно) это чердак над хлевом, куда с земли поднимаются по помосту (не по лестнице: на поветь можно закатить телегу). Наверное, в пьесе был русизм.

DarkMax2

ПОВІ́ТКА, и, жін.

1. Господарське приміщення для утримання домашніх тварин або зберігання сільськогосподарського реманенту та різного майна. — Замкни коні в повітку та ходім у хату (Борис Грінченко, II, 1963, 255); Чоловіки поздіймали дошки й повносили в повітку (Нечуй-Левицький, III, 1956, 9); Стоїть хата, з дерева грублена, тут же під одним дахом кліть — повітка для худоби (Антон Хижняк, Д. Галицький, 1958, 523); Зненацька у колгоспному дворі Запирхав трактор з темряви повітки (Іван Вирган, Квіт. береги, 1950, 36).

2. Покрівля на опорах для захисту від сонця, дощу і т. ін.; накриття. Тільки одпріг я коней, а панич і гукнув: — Піди лишень, Данилка, на базар та купи до чаю бубликів. Та гляди, не заблудись; ось бач, — каже, — у нашому трактирі нові ворота під повіткою (Олекса Стороженко, I, 1957, 106); Біля білих байських юрт зберігалися під повітками легкі літні юрти, в яких живуть на літньому пасовищі в горах (Зінаїда Тулуб, В степу.., 1964, 38).

Словник української мови: в 11 томах. — Том 6, 1975. — Стор. 676.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Janko

Цитата: DarkMax2 от мая 12, 2021, 14:41
ПОВІ́ТКА, и, жін.

1. Господарське приміщення для утримання домашніх тварин або зберігання сільськогосподарського реманенту та різного майна.
Ну да — и по-русски так:
ЦитироватьПоветь (поветье, повет, поветка) — нежилая пристройка к крестьянскому дому сзади над хлевом, для хранения скотского корма, земледельческих орудий, дровней, телег и других хозяйственных принадлежностей; здесь же устраивают и клеть.
То есть скотину держали внизу, а корма для неё и разную утварь вплоть до телег — над ней, так сказать, во втором этаже.

Цитата: DarkMax2 от мая 12, 2021, 14:41
2. Покрівля на опорах для захисту від сонця, дощу і т. ін.; накриття.
И это есть:
ЦитироватьИногда П. означает чердак, сарай, сенник, крышу над двором (в Вятской, Вологодской, Нижегородской и Тверской губ.), крытый теплый двор и навес.
ЭСБЕ/Поветь

DarkMax2

Janko

DarkMax2, я прочёл ваш перевод новеллы Едлиньского. Мне он нравится, но я сомневаюсь, годится ли выбранная вами поговорка:
...він скоріш сподівався на пресловутих раків на зимівлі...
для перевода той идиомы, к которой отсылает оригинальный текст:
...prędzej spodziewałby się przysłowiowych psów szczekających rzycią...
Я не хочу сказать, что поговорка в переводе непременно должна остаться хулиганской: я о другом.

Python

Цитата: alant от мая 12, 2021, 01:09
Рідкісні? Для мене, наприклад, це звичайна назва цього приміщення (у знайомих мені сільських реаліях, «сарай» вживається дещо рідше і, ймовірно, під впливом російської; «хлів» у мові свого села чути не доводилось, хоча в літературній мові вживається). Хоча от, наприклад, «саж» (приміщення для свиней) і справді скидається на рідкісне (чув переважно від старших людей, коли розказували, як називаються приміщення для різних тварин — при тому, що свиней у нас тримали в тій же повітці).
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

DarkMax2

Цитата: Janko от мая 12, 2021, 20:24
DarkMax2, я прочёл ваш перевод новеллы Едлиньского. Мне он нравится, но я сомневаюсь, годится ли выбранная вами поговорка:
Я не хочу сказать, что поговорка в переводе непременно должна остаться хулиганской: я о другом.
Co to znaczy Gdzie psy dupami szczekają?
Gdzie psy dupami szczekają to określenie na odległe miejsce.

Де пси гавкають дупами - дуже далеко.

rzyć - синонім дупи.

Ви хотіли, щоб український фразеологізм обов'язково значив далечінь, а не просто згадував незрозуміле місце? Макар зі своїми телятами сюди якось не пасує.

P.S. Дякую за відгук.

Janko

Цитата: DarkMax2 от мая 12, 2021, 21:24
Де пси гавкають дупами - дуже далеко.
Ну да — это я знаю.

rzyć - синонім дупи.
И это я тоже знаю.

Ви хотіли, щоб український фразеологізм обов'язково значив далечінь, а не просто згадував незрозуміле місце?
Собственно, можно, чтобы фразеологизм обозначал место, где бывает то, чего не бывает.

Макар зі своїми телятами сюди якось не пасує.
И это тоже да: это слишком по-русски. Пожалуй, если бы я переводил новеллу Едлиньского на русский, я бы тоже так не написал: это было бы как в переводе с французского или с английского написать «переборщил». Какие ещё в русском языке есть фразеологизмы в смысле «у чёрта на куличках/на рогах» (это здесь тоже не задействуешь)? Я ещё знаю только тот, что в «Муму» Тургенева: «где бабы рубахи моют да вальки на небо кладут». Но ведь нужно, чтобы фразеологизм был пресловутый. Хотелось бы чего-то примерно такого: «Геральт знал, что эта долина — край края света и тридевятое царство, но и в такой заднице мира он скорее ожидал бы увидеть пресловутые груши на вербе, чем хищную птицу, подражающую фазану», хотя это только о невозможном, а не о дали. Или годится?

DarkMax2

Де Макар телят не пас / пасе;
У чорта на болоті;
У дідька в зубах;
Де козам роги правлять;
Де і перець не росте;
Куди ворон і кісток не заносить.

Навряд кози з прямими рогами й воронові кістки були б достатньо виразними й впізнаваними.

Janko

Цитата: DarkMax2 от мая 13, 2021, 07:51
Навряд кози з прямими рогами й воронові кістки були б достатньо виразними й впізнаваними.
Так.
За українські фразеологізми — спасибі.

Sirko

Цитата: DarkMax2 от мая 11, 2021, 16:17
Я умисно вживав спільну лексику. Причому виключно нормативну, хоч і подекуди малопоширену.

ЦитироватьChyba będę zmuszony zaszyć się u którejś z miłośnic i odpocząć od trubadurskiego żywota...
ЦитироватьДумаю, буду змушений прихиститися у якоїсь із мислостивиць і відпочити від трубадурського життя...

Дійсно, дуже малопоширена лексика.  :)

ЦитироватьYour search - "мислостивиця" - did not match any documents.

Чим коханки завинили?  :'(

DarkMax2

Це ж просто фемінітив до милостивця.
Тут я забув про відмінність значень, згоден.

Sirko

Цитата: DarkMax2 от мая 14, 2021, 13:00
Це ж просто фемінітив до милостивця.
Тут я забув про відмінність значень, згоден.

Тоді було б милостивиця. А так вийшло щось середнє між мисливиця (звіроловиця), змисливиця (розумна), злостивиця і сластолюбиця.  ::)

DarkMax2

Sirko

ЦитироватьWiedźminy w szczególności pukały się w czoło!
ЦитироватьЗокрема відьмаки хапалися за лоба!

Цитироватьktoś puka się w czoło
ktoś uświadamia komuś lub sobie, że jego lub czyjeś postępowanie jest nierozsądne

ЦитироватьКрутити (покрутити) пальцем коло чола; Торкати (торкнути, стукати, постукати) пальцем по лобі — певним жестом пальця коло лоба показувати чию-небудь психічну неповноцінність або нерозумну поведінку. — Як він там у вас... Чи в нього всі дома? — покрутив пальцем становий коло чола. — Зайця, часом, в голові немає?.. Га? (Михайло Коцюбинський, I, 1955, 127); [Любов:] ..Вони думають, що я ... (торкає себе пальцем по лобі). Я завжди була така, так веселіше (Леся Українка, II, 1951, 63); — Щось у тебе наче тут, під чуприною, поменшало, — постукав [батько] пальцем по лобі (Михайло Стельмах, I, 1962, 544);

ЦитироватьБратися (хапатися) за голову — удаватися у розпач. Кассандра хапається за голову і з жахом дивиться у простір (Леся Українка, II, 1951, 261); — Дядьку Іване, — скрикує дівчина, — врятуйте нас, — вона хапається обома руками за голову, і з-під її долонь вибиваються сльози (Михайло Стельмах, II, 1962, 198);

DarkMax2

За лоба, а не голову. Це про фейспальму.

До слова, здається, цей жест зовсім забувся (стукати, а не крутити пальцем). Згадались дуже старі фільми.

Sirko

Цитата: DarkMax2 от мая 14, 2021, 14:45
За лоба, а не голову. Це про фейспальму.

:fp: =/=  :scl:

ЦитироватьFacepalm (англ. face — обличчя, palm — долоня, англійська вимова: [feɪs'pɑːm]) — ляск по чолу, популярний[1] онлайн-вираз у вигляді фізичного жесту. Більш широко відоме трактування виразу: «обличчя, закрите однією рукою», жест відомий у багатьох культурах як прояв розчарування, сорому[2], зневіри, роздратування або збентеження[3].

DarkMax2

DarkMax2

"Крутили пальцем у скроні" більше пасує, згоден. Добра думка приходить опісля.

Janko

Вообще-то фэнтези — это другая вселенная, так что значения жестов здесь и там могут различаться :)
С другой стороны, жест возле лба достаточно прозрачен — и в нашей вселенной как будто интернационален. Я когда-то читал (в переводе) рассказ исландского автора. Там была такая фраза: «Брат Сив поднёс к виску палец и многозначительно описал им небольшой круг».

DarkMax2

Цитата: Janko от мая 12, 2021, 20:24
Зараз глянув, що в Легези.
Цитировать...он, скорее, ожидал бы свистящих раков из пословицы..
Коли на горі рак свисне. Логічно. Адже поселення неподалік гір. Однак і озеро теж наявне.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр