Др.-русск. челенъ не является соответствием ст.-сл. члѣнъ (< *čelnъ), а восходит к др. образованию: праслав. *čelenъ.
Мені відомі три моделі творення фемінітивів від слів, що закінчуються на -ець
Цитата: DarkMax2 от Апреля 14, 2017, 10:16Мені відомі три моделі творення фемінітивів від слів, що закінчуються на -ецьДалі про моделі. Одночасно обурює і смішить, що феміністки не дотримуються наявних способів творення.Вони вигадують "благозвучні" історикиня та критикиня, коли народна мова вже давно створила історичок, істеричок (чоловіча форма істерик), а також медичок (і це "словникове" слово!!!). Але -чки їм не красиві. Проте чомусь красиві недолугі -ині.
Чего вы член через есть пишете, а не десятеричное, сиречь, почему член, а не члін? Там же ять был.
Цитата: DarkMax2 от Марта 26, 2017, 23:55Цитата: Sirko от Августа 4, 2015, 11:02Цитата: DarkMax2 от Июля 28, 2015, 14:15Тоді ще членкинець чи членець введіть!Тобто мисткиня від ми[с]тець Вас влаштовує? Мистець (у Грінченка) -> мистиця.Мені відомі три моделі творення фемінітивів від слів, що закінчуються на -ець:мисливець -> мисливиця (мислив-ець-> мислив-иця);кравець -> кравчиня (крав-ець -> крав-ч-иня, -ець -> -ч-);швець -> швачка (шв-ець -> шв-ач-ка, тут, схоже, заміна -ець на -ак);Тож членкині та мисткині хибні з точки зору морфології. "Кабінетні" мисткиня та членкиня містять невідомо звідки взятий суфікс -ък- (перехід -ьц- в -ък- незрозумілий). Ну, і очевидно, що правильною моделлю для мистець було б -иця, аби уникнути накопичення приголосних.Член не має суфікса, тож навіть членчиня було б неправильно. Членка, члениня. Але феміністкам, певно, не звучить.
Цитата: Sirko от Августа 4, 2015, 11:02Цитата: DarkMax2 от Июля 28, 2015, 14:15Тоді ще членкинець чи членець введіть!Тобто мисткиня від ми[с]тець Вас влаштовує? Мистець (у Грінченка) -> мистиця.
Цитата: DarkMax2 от Июля 28, 2015, 14:15Тоді ще членкинець чи членець введіть!Тобто мисткиня від ми[с]тець Вас влаштовує?
Тоді ще членкинець чи членець введіть!
Партієць, партійка, бо є ж однопартієць, чому б і партійцю не бути?
ПАРТІ́ЄЦЬ, ійця, чол., розм. Член Комуністичної партії Радянського Союзу (КПРС; до 1919 р. — РСДРП, до 1956 р. — ВКП(б)). Партієць той, хто дійсно допомагає будувати організацію, яка відповідає с.-д. принципам (Ленін, 20, 1971, 275); То ж більшовик, то ж партієць! — Кожен вам скаже в окрузі. Значить, маю якусь я міць, Значить, труднощів гори здужаю (Павло Усенко, І сьогодні.., 1957, 53).
ч. партии – партіє́ць (-і́йця), парті́йник (-ка); (о женщ.) – парті́йниця.
Зараз подививися:
Там для кожного є своє слово...
Ем... Я не певен, шо моє питання буде розумне, але все ж. Чому не члениня? Чому членкиня?
Цитата: Sandar от Июля 8, 2017, 13:47Ем... Я не певен, шо моє питання буде розумне, але все ж. Чому не члениня? Чому членкиня?Бо "кабінетна" вигадка. Автор погано знав морфологію і створив слово за прикладом хибної мистКині.В обидвох словах К нізвідки.
Кравець -> кравчиня (ц->ч)Мистець -> мистЧиня. Але стч - 3 приголосні небажані, тож мистиця, як мисливець ->мисливиця.А мисткиня - малограмотність еміграції.
Але чому у Вас ч?
стч це ок. Читається як щ
А мисткиня звідки?
А Ви вважаєте, що має бути кравкиня?
Цитата: Sandar от Июля 8, 2017, 14:11тч це ок. Читається як щНе зовсім.
тч це ок. Читається як щ
А як утворено кравчиня?
Цитата: Sandar от Июля 8, 2017, 14:15А як утворено кравчиня?Крав-(е)ць-иня. Чи що Ви маєте на увазі під "як"?
Цитата: DarkMax2 от Июля 8, 2017, 14:18Цитата: Sandar от Июля 8, 2017, 14:15А як утворено кравчиня?Крав-(е)ць-иня. Чи що Ви маєте на увазі під "як"?Чому ч?
Цитата: DarkMax2 от Июля 8, 2017, 14:12Цитата: Sandar от Июля 8, 2017, 14:11тч це ок. Читається як щНе зовсім.стч а не тч. А навіть якби й тч — яка складність? Читається як ч:Але там стч.
В быстром ответе можно использовать BB-теги и смайлы.