Автор Тема: Folosi, utiliza, uza...  (Прочитано 10947 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Vertaler

  • Сообщений: 11430
  • Пол: Мужской
  • Vielzeller
: Декабря 27, 2005, 23:43
Cineva îmi poate explica, ce diferenţă e dintre aceste cuvinte, ce înseamnă ele şi care dintre ele mai bine corespunde cuvântului rus «использовать»? M-am încurcat complet.
Стрч прст в крк и вынь сухим.

Оффлайн Flos

  • Сообщений: 16390
  • Пол: Мужской
Ответ #1 : Декабря 28, 2005, 10:26
Cineva îmi poate explica, ce diferenţă e dintre aceste cuvinte, ce înseamnă ele şi care dintre ele mai bine corespunde cuvântului rus «использовать»? M-am încurcat complet.

Mi se pare, că 'folosi' este cuvântul cel mai potrivit, fiindcă este legat de cuvântul "folos", ca şi cuvântul rus este legat de "польза".
utiliza, uza - sunt mai aproape de "применять".


 

dani

  • Гость
FOLOSÍ, folosesc, vb. IV. 1. Tranz. A face uz (de ceva); a utiliza, a întrebuinţa. ◊ Refl. (Urmat de o determinare introdusă prin prep. „de“) Mă folosesc de dicţionar. 2. Intranz. (Construit cu dativul) A fi de folos, a ajuta (cuiva); a servi. 3. Refl. A avea, a trage folos (din ceva); a profita (de ceva). – Din folos.
Trimis de RACAI, 21/11/2003. Sursa: DEX '98  
UZÁ, uzez, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A (se) degrada, a (se) deteriora, a (se) strica, a (se) toci (prin întrebuinţare îndelungată). ♦ Refl. Fig. (Despre oameni) A se consuma, a se epuiza. ♦ Refl. Fig. (Despre cuvinte, construcţii, figuri de stil) A-şi pierde valoarea expresivă (prin deasa întrebuinţare). 2. Intranz. A face uz de...; a se folosi de..., a întrebuinţa. – Din fr. user.
Trimis de ana_zecheru, 01/08/2002. Sursa: DEX '98    --------------------------------------------------------------------------------

UZÁ vb. I. 1. v. deteriora. 2. v. ponosi. 3. v. zdren-ţui. 4. v. roade. II. 1. v. folosi. 2. a (se) folosi, a întrebuinţa, a se servi, a se sluji, a umbla, a utiliza. (~ de diverse tertipuri.)
Trimis de siveco, 04/08/2004. Sursa: Sinonime  

UTILIZÁ, utilizez, vb. I. Tranz. A întrebuinţa (cu folos), a folosi. – Din fr. utiliser
Trimis de valeriu, 03/04/2003. Sursa: DEX '98    --------------------------------------------------------------------------------

UTILIZÁ vb. 1. v. aplica. 2. v. folosi. 3. v. circula. 4. v. uza. 5. a (se) folosi, a întrebuinţa, a se servi, a se sluji, a umbla, a uza. (~ diverse tertipuri.) 6. v. practica. 7. v. consuma.
Trimis de siveco, 04/08/2004. Sursa: Sinonime  
Оффлайн faelgar

  • Сообщений: 8
Am să spun din punct de vedere a vorbitorului. A folosi - este un verb destul de general, cu el poate fi înlocuit celelalte 2 verbe (a utiliza, a uza)... A utiliza - în rusă este analogul "утилизировать", adica a folosi ceva nefolositor ))) iar a uza este un cuvânt mai rar întâlnit, şi am să fiu de acord cu Flos, e aproape de "применять"... eu rar folosesc acest cuvânt în vorbirea mea de toate zilele

 

В быстром ответе можно использовать BB-теги и смайлы.

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.
Имя: E-mail:
Визуальная проверка:
√49 Напишите ответ строчными буквами:
«Сто одёжек, все без застёжек» — что это?: