Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

"Збройні сили України" чи "Збройні Сили України"

Автор Conservator, февраля 10, 2008, 20:49

Conservator

Шановні форумчани, нещодавно мав невелику суперечку на предмет правильного написання цього словосполучення. В "Українському правописі" передбачено перший варіянт, а в законі "Про Збройні Сили України" - другий. З одного боку, і те, й інше - нормативно-правові акти. З іншого - закони приймаються ВР і мають вищу юридичну силу, ніж підзаконні (а Правопис затверджений Міносвіти та Мінкультом, тобто є саме таким). Але при цьому навіть Конституцію перед остаточною публікацією ретельно перевірила Правописна комісія, тобто сам Правопис є актом вищої сили (?). Задавав запитання на //mova.info, але відповіді так і не дочекав ся. Хто як думає?
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

andrewsiak

Як на мене, ця варіація не дуже суттєва. Я б писав і так, і так.

PS. Українською питання на "задають", а "ставлять". Бо "задають", здебільшого, джосу.
той ще ся не вродив, щоб усім догодив.

rocker

Як на мене,то було б найкраще Українське Військо.Але термінологія щодо нашого війська твориться відбувайлами та випадковими людьми з виразними сервілістичними рефлексами.
One thing I can tell you is you got to be free...(John)

Conservator

Андревсяче, наскільки я пам'ятаю, задають запитання, ставлять питання в значенні "проблема". Але все ж таки - чим керуватися в першу чергу - Законом чи офіційним виданням Правопису?
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

DarkMax2

Цитата: Conservator от февраля 10, 2008, 20:49
Шановні форумчани, нещодавно мав невелику суперечку на предмет правильного написання цього словосполучення. В "Українському правописі" передбачено перший варіянт, а в законі "Про Збройні Сили України" - другий. З одного боку, і те, й інше - нормативно-правові акти. З іншого - закони приймаються ВР і мають вищу юридичну силу, ніж підзаконні (а Правопис затверджений Міносвіти та Мінкультом, тобто є саме таким). Але при цьому навіть Конституцію перед остаточною публікацією ретельно перевірила Правописна комісія, тобто сам Правопис є актом вищої сили (?). Задавав запитання на //mova.info, але відповіді так і не дочекав ся. Хто як думає?
Законники люблять усе з великої писати. Пропоную керуватися законом, коли йде мова про документи, а коли про "неформальні" речі - правописом.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр