Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Водойма замкнена чи замкнута?

Автор alant, марта 23, 2014, 06:47

alant

Я уж про себя молчу

oveka

Зверніть увагу - Словник української мови, замкнений у Лесі, Коцюбинського.
У молодших - замкнутий.
Я б не сказав, що лінія замкнена - замкнута. Замка там немає. Ще область може бути зімкнена.
Отже, водойма замкнена. Берегами.  А коли зробили огорожу і ворота з замками - водойма замкнута. Неначе.

Wolliger Mensch

Пишут:

Цитата: ВР України, Кодекс водний "Водний кодекс України" від 06.06.1995 N 213/95-ВР от Замкнений водний об'єкт
природна або штучно створена водойма, не зв'язана з іншими водними об'єктами (крім водоносних горизонтів).
«Вот интересно, каких лингвистических жемчуг можно найти в море отодвинутых книг», Ян Гавлиш.
«Впредь прошу помнить, что придумал игру не для любых ассоциаций, а для семантически оправданных. Например, чтó это такое: ,,рулетке" — ,,выпечке"?? Тем более, что сей ляпсус я сам совершил...», Марбол
«Ветхий Завет написан на иврите и частично на армейском», Vesle Anne
«МЛ(ять)КО ... ПЛ(ять)NЪ», Тася
«Вот откроет этот спойлер, например, Марго, ничего не подозревая, а потом будут по всему форуму блюющие смайлики...», Авал
«Томан приличный мужчина. Правда по патриархальным меркам слегка голодранец», Vesle Anne
«Возможен ли фонетический переход "ж" в "п с придыханием"», forest

Джереми

Непроточне, непротічне ставище (штучне), озерище (природнє). Так по-українському. Що за "замкнутий" чи "замкнений" (хіба хата?), що за "водойма"?
Ех, Самаро, славний город, за Саратів краща!
Полюбив самарську дівку й сам не знаю за що!
Закувала зозуленька та й принесла вістку -
Везу тобі, моя ненько, самарську невістку.

Python

Цитата: Джереми от марта 23, 2014, 20:28
що за "водойма"?
Рос. «водоем». Українське книжне слово, зроблене за зразком російського книжного слова.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Джереми

Цитата: Python от марта 23, 2014, 20:38
що за "водойма"?
Рос. «водоем». Українське книжне слово, зроблене за зразком російського книжного слова.
Та знаю. Через оте папуже калькування іноді задумуєшся - для чого вивчати спотворені російські слова? Чи не краще просто вивчити російську?  Російська ментальність бачить, що воно замкнуте, а українська - що з нього нічого не витікає і нема протоки до моря абощо. Так, як "зараза" й "пошесть" або "вітряне". Треба хоч трохи дивитися на світ своїма очима

Wolliger Mensch

Цитата: Джереми от марта 23, 2014, 20:51
Та знаю. Через оте папуже калькування іноді задумуєшся - для чого вивчати спотворені російські слова? Чи не краще просто вивчити російську?  Російська ментальність бачить, що воно замкнуте, а українська - що з нього нічого не витікає і нема протоки до моря абощо. Так, як "зараза" й "пошесть" або "вітряне". Треба хоч трохи дивитися на світ своїма очима

Джереми, что это вы политоту тут решили развести? :stop:
«Вот интересно, каких лингвистических жемчуг можно найти в море отодвинутых книг», Ян Гавлиш.
«Впредь прошу помнить, что придумал игру не для любых ассоциаций, а для семантически оправданных. Например, чтó это такое: ,,рулетке" — ,,выпечке"?? Тем более, что сей ляпсус я сам совершил...», Марбол
«Ветхий Завет написан на иврите и частично на армейском», Vesle Anne
«МЛ(ять)КО ... ПЛ(ять)NЪ», Тася
«Вот откроет этот спойлер, например, Марго, ничего не подозревая, а потом будут по всему форуму блюющие смайлики...», Авал
«Томан приличный мужчина. Правда по патриархальным меркам слегка голодранец», Vesle Anne
«Возможен ли фонетический переход "ж" в "п с придыханием"», forest

alant

Непроточне, непротічне ставище (штучне), озерище (природнє). Так по-українському. Що за "замкнутий" чи "замкнений" (хіба хата?), що за "водойма"?
Термінологія, що поробиш. А Ставище це село у Житомирський області.  :)
Я уж про себя молчу

Джереми

Цитата: alant от марта 23, 2014, 21:54
Термінологія, що поробиш. А Ставище це село у Житомирський області.  :)
Їх іще чимало. А ще Стависько, Стависька. А у множині на -ище (горище, вогнище) наголос на кінці - горищА, вогнищА?

Python

Цитата: Джереми от марта 23, 2014, 20:51
Та знаю. Через оте папуже калькування іноді задумуєшся - для чого вивчати спотворені російські слова?
Практична задача: перекласти якийсь текст на українську мову. В тексті може міститися слово, що передає поняття, початково в українській мові відсутнє (наприклад, як одним словом назвати ставки, озера, ріки, моря, канали, струмки, океани  — будь-яку помітну заглибину в землі, в якій є вода, незалежно від її природного чи штучного походження?). Якщо такого слова в українській мові нема, треба його або сконструювати (найпростіше — за зразком слова іншої мови, так звана калька), або запозичити, припасувавши іншомовну фонетику до українського звучання (що, в випадку російських запозичень в українську, мало відрізнятиметься від кальки). Це ж не діло — через якесь одне слово відмовлятись від перекладу взагалі.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Джереми

Цитата: Python от марта 24, 2014, 01:28
наприклад, як одним словом назвати ставки, озера, ріки, моря, канали, струмки, океани  — будь-яку помітну заглибину в землі, в якій є вода, незалежно від її природного чи штучного походження?
Такого слова і в російській мові нема. Або "водоём" (став, озеро, море...), або "водоток" (менше вживане - ріки, струмки). Хіба я погано придумав (та не я, народ) замість "водосховище" вживати "ставище". А терміни що "водохранилище", що "водосховище" геть невдалі. У цих ковтабанях вода не храниться, і не сховується, а лише затримується або збирається і зараз же помалу спускається. Водозбірище, а рос. калька з цього - "водосборище". :UU:

alant

Не знаю, чи можна замість "водосховища" застосовувати "водоймище", для позначення конктретного водного об'єкту.
Я уж про себя молчу

Джереми

О! Все добре й гарно написано за тим посиланням - і про водойми та водотоки, і про те, що водойми бувають без стоку або з ним. Отож, "закрьітьій / открьітьій водоём" термін у російській мові зайвий, нечіткий і заводить у деяке непорозуміння, кепсько сприймається . Ще гірше сприймається в українській. Більше грамотні наукові російські терміни - "сточньй/ бессточньій водоём", укр. відповідник - "протічна / непротічна водойма". А хіба погано, коли для штучних буде термін "ставище" (ставки, копанки, вдсхв.), а для природних (на материках) - озерище (або лиманище)? І яка тут "политота"?

Джереми

Цитата: alant от марта 24, 2014, 08:39
Не знаю, чи можна замість "водосховища" застосовувати "водоймище", для позначення конктретного водного об'єкту.
Думаю, що це набагато краще. Я колись був впевнений, що "водохранилище" по-українському "водоймище". А де у множині "водоймища, водосховища" наголос?

Elischua

Русьскы ищє ѥ слово став – само нимь бимь зъвал тъи «водоём», чьто ѧгльскы зъвѫть загалѡмь reservoir. Слово став бо ѥ своïмь тварѡмь наиневтральнѣишє, чьто изокрєма годить урѧдовѡи мълви. Чьто до припоны -ищє, воно ѫ русьскѡи мълви нєсє кѡлька тѧм: 1) мѣстьцє, дє ѥ дєчьто, ожє выразить корень ѫ дотычьному словѣ, 2) взбѡльшенѥ чи одєбєленѥ чи огрѫбенѥ якоѥси рєчи або людина, heи ото: мєдвєдищє «выражонъи розмѣр мєдвєди», бородищє «вєлика борода», бабищє~бабиско «дєбєла баба» точьто. Ѡтты, 1) дѣлить а) на слова, чьто тѧкнѫть на минулє мѣстьцє того, чьто бѣ [колиси] из того, чьто выразить корень, heи ото: бавълнище «полє по сѡбьранѡи бавълнѣ», баштанищє «полє, дє бѣ баштан», мостище «мѣстьцє, дє бѣ мѡст», дворищє «пустѣлє мѣстьцє по садибѣ», мълинищє «дє ста мълин [колись]» точьто; б) на слова, чьто тѧкнѫть на мѣстьцє, дє [нынѣ] ѥ або из правила чи извычьно буваѥ тє, чьто выразить корень, heи ото: ропище «ропонѡсьна пьрсть», вапьнище «вапьнѣноѥ копальнï», ѡгънищє «мѣстьцє, дє кладєно вогънь», базарищє «дє правильно буваѭть търгы» точьто. Ѥ тут бачити, ожє слова, знача мѣстьцє чогоси дотычьного, мѣстѧть такоѥ корєнє, котроѥ бєз припоны -ищє нє мѣнѧть мѣстьцє (вогънь, вапьно, ропа, базар (hеи дѣло), мѡст (hеи испорѫда), бавълна точьто). Протє, чень дєякоѥ слова такы мѣнѧть и мѣстьцє, hеи ото мѡст чи двѡр, наичѧстѣи слова творєноѥ ѡдних припоноѭ -ищє мѣнѧть минулѡсть, покынутѡсть (примѣрѡмь, «вєликого розмѣру мѡст» би тодѣ творѵн дублєтѡмь мостиско). Слово ставищє ѥ творєно лучьбоѭ припоны -ище до слова став, чьто самє собѣ ужє мѣнить «мѣстьцє 'ставлєнє, статє'». Ото жє, воно суто формально нє можє мѣнити «мѣстьцє на якому ѥ 'ставлєнє, статє' мѣстьцє», ани «мѣстьцє на якому бѣ 'ставлєнє, статє' мѣстьцє» (аи, выникнє тафтология). Такъимь чинъмь, ставищє можє мѣнити лишє «вєликъи, сѧглъи став, ставък» абочьто. Ото жє, за потєрєбы невтрального чи загального значення «водоима» слово ставищє привънєсє заивѡсть (нє вьсякоѥ водоимы будѫть вєликоѥ). Тому на моѭ думъкѫ, самє слово став ѥ тут наидотьпьнѣишє – «стата вода ѫ природѣ». Слово ставищє выходѧчи из отсього би мѣнило тѡлькы «достоту вєликъи став» (заивє утъчьненѥ).
Чьто до слова водоима, то въньому я особѣ нє бачѫ такожє ничь хыбьнє дьля русьскоѥ мълвє на означенѥ статоѥ воды ѫ природѣ, выходѧчи смыслу «тє, чьто имє (дьржить, трымлє) водѫ» – синонимы ѫ мълви нє завадѧть.
И извѣстьно, цѣлъкѡмь вѣрьно, ожє исполучення hеи замъкнута чи ото замъкнєна водоима сѫть hєть заивоѥ ис глѧду русьскоѥ мълвє, задьля ото-сього бо ужє и служѧть слова став та водоима.
Nu Elck Syn Sin

Þese ben also þy fyve inwyttys: Wyl, Resoun, Mynd, Ymaginacioun, and Thoght.

כִּי-אָז אֶהְפֹּךְ אֶל-עַמִּים, שָׂפָה בְרוּרָה, לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם יְהוָה, לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד

alant

Я уж про себя молчу

alant

Цитата: oveka от марта 24, 2014, 09:30
Тут http://www.msu.kharkov.ua/tc/cons/vodojma.html офіціоз.
Слово став тут не використовується, тільки ставок.
Теж саме і про ріку і річку.
Я уж про себя молчу

Elischua

Nu Elck Syn Sin

כִּי-אָז אֶהְפֹּךְ אֶל-עַמִּים, שָׂפָה בְרוּרָה, לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם יְהוָה, לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד

alant

Я уж про себя молчу

Elischua

Цитата: Elischua от марта 24, 2014, 21:47
Цитата: alant от марта 24, 2014, 20:54
Elischua
Якщо можна, українською.
А Вы россиянин или украинец?
А, уже посмотрел... таки украинец. Напишу соответствующий ответ.
Nu Elck Syn Sin

Elischua

Цитата: alant от марта 24, 2014, 20:54
Elischua
Якщо можна, українською.

Ни, нє «можна». Нє хочєшь, нє читаи.  :stop: Из Вашого прохання я можѫ высновати двѣ рєчи: 1) ожє нє вѣстє чеи на єлємєнтарьному рѡвьни украïньскѫ мълвѫ давьнѣишоѥ добы, чьто дьля украïньца, якъи сидить на мълвофорѣ ѥ трохы так сором; 2) ожє стаѥшь «ѫ позѫ» проти того, яко я пишѫ – а коли так, то ищє раз: Нє хочєшь, нє читаи. ...Або жє, коли ѥси так тѫп – такожє нє читаи.  :down:

Сє, коли подивити сѧ, маи-жє украïньска алє сѡ сєрєдьньовѣчьнъимь захѡдьно-русьскъим правописѡмь – нє вызати сѧ въньому .... то якось.  :donno:
Nu Elck Syn Sin

Python

Можливо, вся справа в юсах? Більшість перед ними губляться, а пояснення з енциклопедій, що це «носові голосні», тільки спантеличує читача, який намагається зрозуміти текст з юсами.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр