Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

«Була зрізали»

Автор Dana, февраля 26, 2014, 02:48

Dana

«Сьогодні вранці, 25 лютого, зі шпиля Верховної Ради була зрізали символ СРСР - золоту п'ятикутну зірку.»

«Була зрізали» тут — що це за дієслівна форма?
Homo homini cattulus est

Хто не знає про добро, той завжди буде злим,
Хто забув свою мову, той прокинеться німим,
Хто завжди був рабом, той залишиться ніким,
Все почалося з нічого і закінчиться нічим...

engelseziekte

Хиба редагування («була зрізана» й «зрізали»).

From_Odessa

engelseziekte

А я вже стикався з таким вживанням. Так що мені здається, що це все ж таки форма така. Стикався не один раз й не двічі...

engelseziekte

Цитата: From_Odessa от февраля 26, 2014, 03:09А я вже стикався з таким вживанням. Так що мені здається, що це все ж таки форма така. Стикався не один раз й не двічі...
Таке і в усному мовленні може бути. Починав одним, закінчив іншим.

Ех, требало загнати, шо то релікт двоїни...

From_Odessa

Невже це просто помилка? Дивно. Я був впевнений, що це така форма, бо не раз зустрічав й відчував, що в неї є особливий відтінок. Тепер вже сумніваюсь, зрозуміло... Ну, послухаємо ще когось, мабуть...

engelseziekte

Релікт двоїни, не інакше :)
А ви точно про «була зрізали» говорите? Бо є ж форма «були зрізали».

From_Odessa

Цитата: engelseziekte от февраля 26, 2014, 03:15
Точно. Друге - це інше.

А двоїна як вживалась?

engelseziekte

Цитата: From_Odessa от февраля 26, 2014, 03:17А двоїна як вживалась?
Ну, те, що в однині було былъ, а в множині были (теж чол. роду), у двоїні чоловічого роду мало вигляд была, тому й фантастичний релікт.

SIVERION

Знаю варiанти Було робили,було варили, було ходили
There is no conversation more boring than the one where everybody agrees (Michel de Montaigne) ;[пол:мужской]

LUTS

Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

Python

Цитата: engelseziekte от февраля 26, 2014, 03:15
Це якби її були зрізали, а тоді  почепили назад.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

engelseziekte

Не обов'язково, щоб почепили. Але до речення ТС дійсно не підходить.

Python

Цитата: engelseziekte от февраля 26, 2014, 03:19
Цитата: From_Odessa от февраля 26, 2014, 03:17А двоїна як вживалась?
Ну, те, що в однині було былъ, а в множині были (теж чол. роду), у двоїні чоловічого роду мало вигляд была, тому й фантастичний релікт.
А чому тоді «була» — в двоїні, а узгоджене з ним «зрізали» — у множині?
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Python

Цитата: engelseziekte от июня  1, 2014, 17:48
Не обов'язково, щоб почепили.
Все одно подальші події, що усувають чи віддаляють від нас наслідки даної дії, для плюсквамперфекту дуже бажані.

Sirko

Цитата: LUTS от июня  1, 2014, 01:01
Та то помилка 100%.
+1
До того ж, здається, це помилка програми-перекладача. Пишуть російською, потім пропускають через руту-плай якийсь, результат пхають не читаючи... Мабуть гадають, що українською ніхто не читає. Українська правда грішить.

engelseziekte

Цитата: Python от июня  1, 2014, 19:40А чому тоді «була» — в двоїні, а узгоджене з ним «зрізали» — у множині?
Ще одна помилка в редагуванні :green:

Elischua

Цитата: SIVERION от июня  1, 2014, 00:48
Знаю варiанти Було робили,було варили, було ходили
Сє про hєть иньшє. Бєзособовє "було" ис причѧстьями на -l користано для историчьности повѣданья, а "було" ис причѧстьями на -n для тьрпьности.
Nu Elck Syn Sin

Þese ben also þy fyve inwyttys: Wyl, Resoun, Mynd, Ymaginacioun, and Thoght.

כִּי-אָז אֶהְפֹּךְ אֶל-עַמִּים, שָׂפָה בְרוּרָה, לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם יְהוָה, לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד

Sirko

Приклад "перекладу" з УП

Цитата: http://www.pravda.com.ua/news/2014/06/1/7027667/Незважаючи на те, що про перехід на рублі з 1 червня говорили давно, відмова від гривні став шоком для кримчан.
Крим виявився не готовий до зміни валюти: досі немає запасів рублевої дрібниці, немає взагалі достатньої кількості готівки.

Цитата: http://www.pravda.com.ua/news/2014/06/1/7027682/На його думку, будь-які  розбіжності між патріотичними силами, які беруть активну участь у захисті інтересів України, вигідні перш за все, страні-агрессору – Росії.

Elischua

Цитата: Sirko от июня  2, 2014, 07:58
Приклад "перекладу" з УП

Цитата: http://www.pravda.com.ua/news/2014/06/1/7027667/Незважаючи на те, що про перехід на рублі з 1 червня говорили давно, відмова від гривні став шоком для кримчан.
Крим виявився не готовий до зміни валюти: досі немає запасів рублевої дрібниці, немає взагалі достатньої кількості готівки.

Цитата: http://www.pravda.com.ua/news/2014/06/1/7027682/На його думку, будь-які  розбіжності між патріотичними силами, які беруть активну участь у захисті інтересів України, вигідні перш за все, страні-агрессору – Росії.
«Страна»-та вона агрєсѡр агрєсоръмь, лєн у самъих ото доси вьсє hо тако чєрєз пьнь-колодѫ та на смѣх курам! :fp:
«Дрѡбьница» (вона!) тако жє «мѣлочь», а «ѡдмълва» ѡн є hотъи «ѡтказ». ;D Протє, отосє ужє нѣ до смѣху. Ганьба!
Nu Elck Syn Sin

Þese ben also þy fyve inwyttys: Wyl, Resoun, Mynd, Ymaginacioun, and Thoght.

כִּי-אָז אֶהְפֹּךְ אֶל-עַמִּים, שָׂפָה בְרוּרָה, לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם יְהוָה, לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד

DarkMax2

Цитата: Dana от февраля 26, 2014, 02:48
«Сьогодні вранці, 25 лютого, зі шпиля Верховної Ради була зрізали символ СРСР - золоту п'ятикутну зірку.»

Є такий фетиш у Левка. Навіть в Акт проголошення Незалежності те "була" запхав.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Sirko

Цитата: DarkMax2 от августа 30, 2016, 19:31
Цитата: Dana от февраля 26, 2014, 02:48

Є такий фетиш у Левка. Навіть в Акт проголошення Незалежності те "була" запхав.
Не треба плутати чиюсь помилку з літературною мовою Лук'яненка.
Цитата: http://rus.newsru.ua/arch/ukraine/25feb2014/zvezdu.htmlСегодня утром, 25 февраля, со шпиля Верховной Рады была срезали символ СССР

DarkMax2

Ок, ок ::) То просто спогад навіяло. Кравчук ще "перечепився" через те "була", коли зачитував.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр