Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Питання щодо слова "даний"

Автор From_Odessa, февраля 21, 2014, 08:28

From_Odessa

Прочитав, що Ірина Фаріон каже, ніби казати українською фрази накшталт "дане питання", "дана позиція", "даний форум" і т.д. - це помилка, чи навіть помилка-русизм.

Ще вона каже отаке: "Дани законопроект. Помилка. Законопроект нікому нічого не дає". Мені здається, що це маєчня, адже не законопроект дає, а його дають. Якщо б він давав, то був би "даючий" якись. Так можна сказати, що вкрадені гроші щось крадуть в когось, а написаний лист щось пише комусь :) Я так розумію, що "даний" - це просто пасивний дієприкметник. Так? Чи ні?

Так що аргументація Фаріон здається мені безпідставною. Але друга частина питання саме щодо використання словосполученнь типу "даний проект". Є в цьому якесь відхилення від літературної мови? Чи ні?

LUTS

Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

LUTS

Цитата: From_Odessa от февраля 21, 2014, 08:51
LUTS

А хто ще?
Не знаю поіменно. Нас ще в школі, а потім універі вчили, що це неправильно.
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

From_Odessa

Алексей Гринь

Не знаю, как в украинском, но согласно WM в русском данный < даньнъ, этимологически это даже не страдательное причастие, а прилагательное.

'нн' в суфиксе страдательных причастий

ЦитироватьИсторически эти не причастия, а прилагательные. Словообразование там такое: данъ «данный» > дань «данность» > даньнъ «данностный

На нет и суда нет. В любом случае, страд. причастие такого вида используется во многих языках. Напр. англ. given может использоваться в значении «имеющийся, обсуждаемый, этот, данный». Это тоже русизм?

Цитироватьgiven (comparative more given, superlative most given)
    1. Already arranged.
    2. Currently discussed.
    3. Particular, specific.
        No more than three people can be in that space at a given time.
    4. Assumed as fact or hypothesis.
        Given that we will get the resources, what do we want to achieve?
    5. ​(with to) Prone, disposed.
        He was given to taking a couple of glasses of port at his club.

Автор явно некомпетентен.
肏! Τίς πέπορδε;

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр