як читати київський, московський скорописи 17 ст. Стародруки.

Автор Юля111, октября 24, 2013, 15:36

Юля111

доброго дня!
Допоможіть, будь ласка!!! підкажіть якусь літературу, де було б пояснено, як читати московський та київський скорописи 17 ст., 2 половина. Це напевно буде щось із палеографії. А також як читати кириличні та польські (латинські) шрифти стародруків 2 пол. 17. століття. Буду дуже вдячна за допомогу!!!!!  ::)

Python

Підручника зі старого скоропису, який можна було б скачати з мережі, на жаль, не знаходив.
http://ua-typography.livejournal.com/103107.html — можливо, це допоможе.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Юля111

а ви б могли загалом написати назви книжок та авторів, котрі займаються даним питанням. бібліотека допоможе :)

Python

Список літератури я так одразу й не придумаю. На жаль, за фахом я не лінгвіст, старими письменами лише трохи цікавлюсь, тому користі з мене не набагато більше, ніж із гугла.

Вбив у гугл «скоропис палеографія». Знайшов ось це: В. В. Панашенко. Палеографія українського скоропису другої половини XVII ст.. Ніби стосується теми? Хоча, мабуть, Ви її вже й без мене знайшли.

Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр