Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

і+і=и

Автор Sirko, января 18, 2012, 19:08

Sirko

И - дифтонг і диґраф, такий самий, як  ІА = Я, Ѥ = Є, И = Ї.

dagege

Я почему-то давно догадывался.
Тогда, й - обратная производная?
Kazak tili (töte : قازاق ٴتىلى‎) — Kazakstan Respübliginın memlekettik tili, sonımen katar Resey, Özbekstan, Kıtay, Moŋgoliyə jəne t.b. elderde turatın kazaktardıŋ ana tili.

Валентин Н

Цитата: Sirko от января 18, 2012, 19:08
И - дифтонг і диґраф, такий самий, як  ІА = Я, Ѥ = Є, И = Ї.
Ого, я в своём варианте использования алфавита так и использовал И — для смягчения/ётации,  в остальных случаях ı (см подпись)
ЗАБАНИЛ ВИКИПЕДИЮ
Нижниь ıндэкс в ҷıсʌах — степень тıсяҷı
Препинания авторские!

Python

Тут треба розібратися, в яких випадках писалось И, І, чи Ѵ в питомих слов'янских словах з самого початку. В церковнослов'янській вибір вже був суто позиційним у слов'янських словах і етимологічним у грецизмах. Про розрізнення Ⰻ та Ⰺ в глаголиці нічого конкретного сказати не можу, але, здається, в ній паралелей з грецькою орфографією було менше.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Sirko

Цитата: dagege от января 18, 2012, 19:35
Я почему-то давно догадывался.
Тогда, й - обратная производная?

:yes:

Alone Coder

Палец, небо. В глаголице вообще три знака для "и".

Python

А взагалі, до чого тут українська мова? Сучасні українські І та Ї — переважно результат розвитку Ѣ, Ê, Ô.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

DarkMax2

да, слышал о таком толковании и. того использую и как долгую и в своих алфавитах.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Sirko

Цитата: Python от января 18, 2012, 20:15
А взагалі, до чого тут українська мова? Сучасні українські І та Ї — переважно результат розвитку Ѣ, Ê, Ô.

Цікаво, що Ѣ - теж диґраф і дифтонг, але не ІА, бо ІА вже є, а АІ.  :)

Alone Coder

Это чей свирепый опус вы цитируете?

Sirko

Цитата: Alone Coder от января 18, 2012, 21:14
Это чей свирепый опус вы цитируете?

http://books.google.com.ua/books?id=LZsOAAAAYAAJ&printsec=frontcover&hl=uk&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Richard Lepsius
Standard alphabet for reducing unwritten languages and foreign graphic systems to a uniform orthography in European letters
1863

Найбільший египтолог 19-го сторіччя, професор берлінського університету Карл Ріхард Лепсіус.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр