Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

створімо у Києві клуб!

Автор andrewsiak, февраля 14, 2006, 12:47

andrewsiak

пропоную створити в Києві клуб з поширення української мови,
де б можна було обмінюватися думками з приводу того, як зробити Київ україномовним.
Що громада на це скаже?  ;)
той ще ся не вродив, щоб усім догодив.

Ревета

Цитата: andrewsiak от февраля 14, 2006, 12:47
пропоную створити в Києві клуб з поширення української мови,
де б можна було обмінюватися думками з приводу того, як зробити Київ україномовним.
Що громада на це скаже?  ;)

Це по-нашому, по-малоросійськи!   :wall:
Сидіти та обмінюватися думками, як щось зробити.
Треба просто розмовляти українською скрізь, а не лише в середовищі однодумців. З досвіду знаю (практично завжди розмовляю українською), що більшість у цій ситуації так само переходить на українську. Особливо в останні 5 років і молоде покоління, яке виховувалося вже без совка.

andrewsiak

йдеть не тільки про те, щоб обговорювати, але й вживати конкретних заходів.
а щодо того, щоб ходити й до всіх звертатися українською мовою, то я це роблю весь час, але у 60-ти випадках зі ста мені відповідають московською мовою.
я мав на увазі конкректні заходи (PR action).

Ревета

Напочатку 70-х було сформорвано моду на московську мову через її престижність та вхід до вищих владних, а отже і майнових, рівнів. Тож треба нині формувати таку само моду на українську мову. Але в нашій країні мова стала заручницею політичних спекуляцій і дуже багато народу купується на примітивні схеми "фтарова ґасударствєннава".
Найефективніші заходи в піарі - чутки. Треба продумати, що і як поширювати на тему моди - ось і перша тема для клубу. ;)
А щодо відповідей московською, то я не впадаю у відчай: наприкінці 70-х початку 80-х було набагато важче. І трималися... :yes:

Radley

Один Лесь Подерв'янський зробив для популяризації укр мови більше, аніж зробили б дюжина цілеспрямованих піар-заходів.

andrewsiak

но але то власне про те й ідеться, аби зробити такий собі brainstorming ідей, з якими можна було б потім звернутися до якої-небудь політичної сили, наприклад.
дерусифікація має йти здолу догори, а не нав*язуватися згори, бо інакше вона не спрацює.

Ревета

Цитата: "andrewsiak" от
дерусифікація має йти здолу догори, а не нав*язуватися згори, бо інакше вона не спрацює.

Згоден!

andrewsiak

були, зокрема ідеї, розповсюджувати листівки з закликами до киян, щоб вони не соромилися говорити мовою їхніх батьків та дідусів - най то навіть був суржик.
На зразок
"Згадай, як твоя мама (твій тато) казали тобі "Доцю" або "Синку" - хіба це було російською мовою? Навіщо ж відхрещуватись від рідного?"

Ревета

Цитата: andrewsiak от февраля 14, 2006, 15:01
були, зокрема ідеї, розповсюджувати листівки з закликами до киян, щоб вони не соромилися говорити мовою їхніх батьків та дідусів - най то навіть був суржик.
На зразок
"Згадай, як твоя мама (твій тато) казали тобі "Доцю" або "Синку" - хіба це було російською мовою? Навіщо ж відхрещуватись від рідного?"

Пам'ятаю, наприкінці 80-х на тодішній площі Жовтневої революції збиралося кілька хлопців, які співали авторські пісні українською. І люди починали довкола розмовляти українською. Листівки мало що дають. Їх зараз легко сплутати зі звичною рекламою.
Слід працювати з молоддю, показувати, що українська (справжня, не від Вєрки Сердючки) - це круто... А ось як? Перше, через музику.
Але, як на мене, слід провести все ж латинізацію українського алфавіту. Побачите ефект...

Digamma

Цитата: Ревета от февраля 14, 2006, 18:18
Але, як на мене, слід провести все ж латинізацію українського алфавіту. Побачите ефект...
Як на мене, жодного. Існуючий алфавіт набагато кращій за всі варіанти на основі латинки. До того ж, я поки що не бачив жодного реального "за" (крім обіцянок побачити ефект, тощо).

На мою (особисту, sic!) думку алфавіт не є проблемою, а саме засобом відвернути увагу зі справжніх проблем на зовнішню атрибутику.

P.S. Буду вдячний за будь-який реальний аргумент на перевагу латинки. Доти ж вважатиму це радше політичним аргументом.
"Я родился на корабле, но куда он плыл и откуда никто не помнит..."

Ревета

Цитата: "Digamma" от
P.S. Буду вдячний за будь-який реальний аргумент на перевагу латинки. Доти ж вважатиму це радше політичним аргументом.

Взагалі не бачу жодної політики. Швидше, аргумент психологічний.
Досі побутуючим є сприймання української мови як вторинної, похіднеої від російської, а відтак і нижчості від решти мов. Таке бачення нав'язано протягом двох останніх століть і досить важко змагатися з цим. Ба, навіть "прадвінутиє" росіяни так вважають. Тут боротися нема потреби, бо йдеться про сферу віри - нехай тішаться... А ось щодо майбутнього української, то переведння на латиницю таки дасть змогу виокремити у свідомості мовців (особливо потенційних) сприймання української мови як своєрідної, унікальної. Я завів цю тему тут на форумі і запропонував свою версію української латиниці http://lingvoforum.net/index.php/topic,3057.0.html

piton

Исторический вопрос. Когда-нибудь в Киеве был преобладающим украинский язык?

Цитата: "Ревета" от
Напочатку 70-х було сформорвано моду на московську мову через її престижність та вхід до вищих владних, а отже і майнових, рівнів.
Перепутали, наверное. Это на мини-юбки тогда мода пошла.

А ось щодо майбутнього української, то переведння на латиницю таки дасть змогу виокремити у свідомості мовців (особливо потенційних) сприймання української мови як своєрідної, унікальної.
ИМХО. Лучшего способа угробить язык трудно и придумать. А возьмут московские правители, да переведут русский на латиницу, за что тогда агитировать будете? :)
(русский язык не виноват, что на украинский похож)
Если же кому неймется, как говорят соседи по дому, то вводите уголовную и административную ответственность за разговоры на украинском. Уверяю, эффект будет просто ошеломляющий. :)
W

Ревета

Цитата: "piton" от
Перепутали, наверное. Это на мини-юбки тогда мода пошла.

Навєрнає пєрєпутал...

Смайлик

На мою думку латинізація Української мови тільки загострить мовну ситуацію в Україні. 

Ревета

Цитата: Смайлик от февраля 15, 2006, 04:56
На мою думку латинізація Української мови тільки загострить мовну ситуацію в Україні. 

Як і чому?

Digamma

Цитата: Ревета от февраля 14, 2006, 19:57А ось щодо майбутнього української, то переведння на латиницю таки дасть змогу виокремити у свідомості мовців (особливо потенційних) сприймання української мови як своєрідної, унікальної.
Навряд. Милиці лише допомагають ходити, але не лікують ніг. Більш того, на пізніших стадіях лікування милиці лише шкодять.

Смайлик

Як і чому?

Більшість людей завзято не хочуть користуватися українською мовою не з той причини, що вона їм здається не унікальною, а тому що вона не є для них рідною мовою.  Вони й так болісно сприймають процес дерусифікації, а латинізація ще більше ізолює цю частину населення.  Якщо зараз є надія що наступне покоління буде більше користуватися українською, то латинізація цю надію знищить.

А щодо музики, то це не складно. Треба створити закони, що змусять радіостанції передавати програми, скажемо 40% яких складає українськомовна музика.  Подібні закони вже давно існують у Франції.   

andrewsiak

Дуже прошу вельможне панство,
Я створив цю гілку не для того, щоб обговорювати  якісь міфічні проекти латинізації мови (хто на таке піде???), а реальні здійсненні проекти, які б дали результати.
Прошу дотримуватись теми.
Красно дякую.

Ревета

Цитата: "Digamma" от
Навряд. Милиці лише допомагають ходити, але не лікують ніг. Більш того, на пізніших стадіях лікування милиці лише шкодять.

Як на мене, то метафора невдала... :down:

Цитата: "andrewsiak" от
еальні здійсненні проекти, які б дали результати.
Так почніть першим... ;)

Digamma

Ревета

Biernus

Ага, якби не радянська влада, то об що б і корови чухалися б... © Ревета

rocker

Цитата: Digamma от февраля 14, 2006, 19:38
Цитата: Ревета от февраля 14, 2006, 18:18
Як на мене, жодного. Існуючий алфавіт набагато кращій за всі варіанти на основі латинки. До того ж, я поки що не бачив жодного реального "за" (крім обіцянок побачити ефект, тощо).

На мою (особисту, sic!) думку алфавіт не є проблемою, а саме засобом відвернути увагу зі справжніх проблем на зовнішню атрибутику.

Варіянт на основі латинки може бути чудовий, але я погоджуюся з Вами, що така дискусія є спробою відвернути нашу увагу від справжніх мовних проблем.
  З повагою, rocker.
  ROCK ON!
One thing I can tell you is you got to be free...(John)

unlight

Да что там, переводите сразу на арабицу. Выгод сразу две - будет меньше похоже на москалей и наверняка понравится крымским татарам.
Ἡ ἀρχή καί ἡ μεσότης καί τό τέλος, τῶν χρόνῳ διαιρετῶν εἰσι γνωρίσματα.

andrewsiak

Цитата: unlight от сентября  6, 2007, 11:23
...наверняка понравится крымским татарам.
не факт. їм більше до вподоби турецький варіант латинки.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр