Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Я-концепція

Автор Python, июля 5, 2011, 19:10

Python

Цікаву тему зачепили в іншій дискусії, але оскільки вона перекочувала в ПБ, продовжу для різноманітності тут.

Моя думка: не вірю. Людині, навіть у ранньому віці, не властиво сприймати себе як частину когось чи чогось іншого. Скоріш, навпаки: людина схильна переоцінювати можливості себе. Заплющуючи очі, дитина вірить, що не лише не бачить інших, але й не дає іншим бачити її. Усе починається з «я», а вже потім ми поступово починаємо розуміти, що́ собою являє навколишній світ і наскільки незначною деталлю в ньому є наше «я».

В чому я помиляюсь?
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

From_Odessa

Цікаво тут ще те, що "я" та "інший світ" - це поняття, які при поглибленному аналізі виявляються баготошаровими. Наприклад, своя рука - це й частина "я", й частина зовнішнього світу, бо своя рука - це щось, чим я можу керувати, щось чим я володію, щось, що протиставлено мені, а тому вже не я частиною "я". Взагалі-то, якщо почати поглиблюватись в питання "що таке Я?", то поступово "Я" стає все менш конкретним та пов'язаним з чимось. Наприкінці цього процесу може бути так, що "Я" взагалі не має ніякої форми виразу, воно ніби є якоюсь надбудовою над іншим світом. Взагалі-то воно може бути саме так, адже "Я", можливо, є одним з елементів світу, але ми сприймаємого його як щось, що є додаткови до світу. Тобто світ сприймається через "Я", "Я" протиставляється світу, як щось від нього відокремлене, таким чином світ сприймається через елемент світу й ми отримуємо вираження світу через самого себе. Тому, можливо, ми стикаємося з парадоксами сприйняття, а також з невловимістю того, що є вираженням "Я". Здається, що очевидно, що таке "Я", але то лише на перший погляд.

Але це не зовсім по темі. Що до теми. Я читав припущення, що на початку свого розвитку людина не відділяла себе від іншого світу, якимось чином вона сприймала "Я" та "світ", як щось єдине. Не знаю, як таке можливо, для мене, звичайно, це загадка. Не знаю й того, на базі чого це припускалося, розумію лише те, що маються на увазі особливості мисленневого процесу перших людей. Можливо у ранньому дитинстві щось таке відбувається з дитиною? А звичайне для нас сприйняття світу формується дещо пізніше?

Drundia

Цитата: Python от июля  5, 2011, 19:10Заплющуючи очі, дитина вірить, що не лише не бачить інших, але й не дає іншим бачити її.
Чи то не батьківська забава?

Drundia

Ну хіба то дитина дійсно так думає, а не батьки бавляться «Ой, а куда це *** зник(ла)?»?

From_Odessa

Цитата: Drundia от июля  7, 2011, 03:02
Ну хіба то дитина дійсно так думає, а не батьки бавляться «Ой, а куда це *** зник(ла)?»?
Хм... Чесно кажучи, не знаю.

Python

Цитата: Drundia от июля  7, 2011, 03:02
Пам'ятаю себе у віці, коли справді вірив, що можу ставати невидимим, заплющивши очі, приблизно в тому ж віці виникала думка, ніби бачити можу тільки я. А чого я так думав — важко сказати. Може, й справді батьки приколювались, а може, поняття «я тебе бачу» і «ти мене бачиш» початково сприймаються як нероздільні, адже ми не відчуваємо те, що відчуває інша людина.

Більше того, мозок не готовий до осмисленого прийому протилежних за змістом сигналів від власних сенсорів. Проведіть невеликий експеримент: потримайте одну руку в гарячій воді, а іншу — в холодній. Доторкніться рукою до руки. Скоріш за все, вам буде важко на дотик визначити, яка рука гаряча, а яка холодна.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

From_Odessa

Цитата: Python от июля  7, 2011, 13:37
Більше того, мозок не готовий до осмисленого прийому протилежних за змістом сигналів від власних сенсорів. Проведіть невеликий експеримент: потримайте одну руку в гарячій воді, а іншу — в холодній. Доторкніться рукою до руки. Скоріш за все, вам буде важко на дотик визначити, яка рука гаряча, а яка холодна.
Не зрозумів зв'язку з темою.

Python

ЦитироватьНе зрозумів зв'язку з темою.
Ну, можливо, в ранньому віці людському мозку важко осягнути ситуацію, коли «бачення» й «небачення» існують одночасно в одному проміжку часу, подібно до того, як ми не можемо одночасно сприймати тепло й холод.

From_Odessa

Цитата: Python от июля  7, 2011, 14:35
коли «бачення» й «небачення» існують одночасно в одному проміжку часу
А коли це?

Python

Наприклад, коли я бачу іншу людину, а ця людина мене не бачить. Або навпаки.

From_Odessa

Цитата: Python от июля  7, 2011, 14:37
Наприклад, коли я бачу іншу людину, а ця людина мене не бачить. Або навпаки.
Ви вважаєте, що це можна назвати прийомом протележних за змістом сигналів й порівняти з одночасним відчуттям гарячого та холодного? Я б так не сказав.

Python

Ні, це не прийом протилежних за змістом сенсорних сигналів сигналів — просто аналогічний процес на рівні абстрактного мислення.

From_Odessa

Цитата: Python от июля  7, 2011, 14:45
Ні, це не прийом протилежних за змістом сенсорних сигналів сигналів — просто аналогічний процес на рівні абстрактного мислення.
Можливо... Важко мені поки що сказати.
Але якщо так проявляється нерозвиненність абстрактного мислення, то, можливо, у ще більш ранньому віці вона проявляться в неможливості абстраговано сприймати органімз матері, як щось відокремлене від себе?

Python

ЦитироватьАле якщо так проявляється нерозвиненність абстрактного мислення, то, можливо, у ще більш ранньому віці вона проявляться в неможливості абстраговано сприймати органімз матері, як щось відокремлене від себе?
Можливо. Але погодьтесь, є різниця, сприймати себе як частину матері чи сприймати матір як частину себе.

From_Odessa

Цитата: Python от июля  7, 2011, 14:57
Можливо. Але погодьтесь, є різниця, сприймати себе як частину матері чи сприймати матір як частину себе.
Ви використовуєте слово "себе" (тобто "я") тут у звичному для Вас значенні. Але якщо в дитини є в певний момент таке сприйняття, про яке ми кажемо, то там й "я", "себе" - це дещо інші речі, згодні?

Drundia

Цитата: Python от июля  7, 2011, 13:37Може, й справді батьки приколювались, а може, поняття «я тебе бачу» і «ти мене бачиш» початково сприймаються як нероздільні, адже ми не відчуваємо те, що відчуває інша людина.
Мені вони видали тюбетейку-невидимку одного разу. Я себе бачив, вони мене — ні... забавно було.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр