Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Міжнародні відносини

Автор paul_kiss, декабря 1, 2005, 17:20

paul_kiss

Я часто чую слово "відносини" уживаним в значенні "relations". Але чи є це правильним/лоґічним?

Можливо я помиляюсь, але мені це "від·носини" нагадує всього-лише кальку з "от·ношения". Хто кого куди відносить?

Чи не є правильнішим уживати слово "стосунки"?

Wolliger Mensch

Безусловно, польское слово более точно отражает английское relations. ;--)

Особенно странным ваше предположение выглядит на фоне того, что и русское "отношения" и украинское "вiдносини" - кальки латинского relationes, от есть "отношения", от глагола referre "относить"
«Вот интересно, каких лингвистических жемчуг можно найти в море отодвинутых книг», Ян Гавлиш.
«Впредь прошу помнить, что придумал игру не для любых ассоциаций, а для семантически оправданных. Например, чтó это такое: ,,рулетке" — ,,выпечке"?? Тем более, что сей ляпсус я сам совершил...», Марбол
«Ветхий Завет написан на иврите и частично на армейском», Vesle Anne
«МЛ(ять)КО ... ПЛ(ять)NЪ», Тася
«Вот откроет этот спойлер, например, Марго, ничего не подозревая, а потом будут по всему форуму блюющие смайлики...», Авал
«Томан приличный мужчина. Правда по патриархальным меркам слегка голодранец», Vesle Anne
«Возможен ли фонетический переход "ж" в "п с придыханием"», forest

paul_kiss

Цитата: "Wolliger Mensch" от ваше предположение выглядит странным
Яке "предложение"?  :what: Я ж ясно написав — "Можливо я помиляюсь, але...". Я ж не лінґвіст/філолоґ, щоб щось "предлагать".

Wolliger Mensch

Цитата: paul_kiss от декабря  1, 2005, 18:19
Яке "предложение"?
Оце:
Цитата: paul_kissЧи не є правильнішим уживати слово "стосунки"?
8)
Цитата: paul_kiss от декабря  1, 2005, 18:19:what: Я ж ясно написав — "Можливо я помиляюсь, але...". Я ж не лінґвіст/філолоґ, щоб щось "предлагать".

Но ведь предлагать сходу другое слово вместо "вiдносини" вас никто не заставлял. ;--)

«Вот интересно, каких лингвистических жемчуг можно найти в море отодвинутых книг», Ян Гавлиш.
«Впредь прошу помнить, что придумал игру не для любых ассоциаций, а для семантически оправданных. Например, чтó это такое: ,,рулетке" — ,,выпечке"?? Тем более, что сей ляпсус я сам совершил...», Марбол
«Вот откроет этот спойлер, например, Марго, ничего не подозревая, а потом будут по всему форуму блюющие смайлики...», Авал
«Томан приличный мужчина. Правда по патриархальным меркам слегка голодранец», Vesle Anne

paul_kiss

Мдя...

Моя "пропозиція" — «Чи не є правильнішим уживати слово "стосунки"?» — це запитання.
А «треба ..., тому що...» — пропозиція.

Цитата: "Wolliger Mensch" от
английское relations.
Просто я не володію латиною. З іноземних мов я пристойно володію лише російською та англійською.

Чому, з вашої точки зору як професіонала, слово "стосунки" є невдалим?

Letizia

Цитата: paul_kiss от декабря  1, 2005, 17:20
Я часто чую слово "відносини" уживаним в значенні "relations". Але чи є це правильним/лоґічним?

Можливо я помиляюсь, але мені це "від·носини" нагадує всього-лише кальку з "от·ношения". Хто кого куди відносить?

Чи не є правильнішим уживати слово "стосунки"?
Звичайно, "стосунки" краще. Хоча я б не відкидала "відносин" взагалі, як синонім він часом може згодитися.
Цитата: Wolliger Mensch от декабря  1, 2005, 18:04
Безусловно, польское слово более точно отражает английское relations. ;--)
Найімовірніше це справді польське запозичення (хоч твердити на сто відсотків я б не наважилася), але цікаво було б дізнатися, яка глибша етимологія цього слова і коли саме воно прийшло в українську. Я знайшла  "стосуватися" (в трохи іншому значенні), наприклад, в літописі Самовидця.
Цитата: Wolliger Mensch от декабря  1, 2005, 18:04Особенно странным ваше предположение выглядит на фоне того, что и русское "отношения" и украинское "вiдносини" - кальки латинского relationes, от есть "отношения", от глагола referre "относить"
Точніше, в російській це калька з латини, а в українській - це калька з російської, найімовірніше далеко пізніша, ніж запозичення "стосунки" (але теж цікаво було б з'ясувати точніше, коли саме, треба буде подивитись у Грінченка). Для УЛМ, на відміну від РЛМ таке калькування (з латини, ц.-с.) нехарактерне. Тому питання paul_kiss'а цілком природнє - україномовний (на відміну від російськомовного, який звик до такого словотворення) все ще дивується, хто кого куди відносить.
Бо в цьому житті поміж балетом і свободою завжди потрібно вибирати свободу, навіть якщо це чехословацький генерал.
Сергій Жадан "Anarchy in the Ukr"

Wolliger Mensch

Цитата: paul_kiss от декабря  1, 2005, 21:52
Чому, з вашої точки зору як професіонала, слово "стосунки" є невдалим?

Думаю, оно неподходящее потому, что исходное значение этого слова в польском - "соотношение" (лат. correlatio), от глагола stosować się "приноравливаться" (оба слова - из немецкого). Согласитесь, что между "отношение" и "соотношение" имеется некоторая разница.

Letizia

Цитата: Wolliger Mensch от декабря  1, 2005, 22:07
Думаю, оно неподходящее потому, что исходное значение этого слова в польском - "соотношение" (лат. correlatio), от глагола stosować się "приноравливаться" (оба слова - из немецкого). Согласитесь, что между "отношение" и "соотношение" имеется некоторая разница.
А чому Ви думаєте, що первісне значення stosunek саме "соотношение"?  :o Мені, наприклад, в семантиці польського слова насамперед вчувається однонаправлена дія, а не взаємна. :donno: А тим більше  stosować się - мені воно геть не асоціюється з  correlatio.

А від якого саме німецького слова воно походить?
Бо в цьому житті поміж балетом і свободою завжди потрібно вибирати свободу, навіть якщо це чехословацький генерал.

paul_kiss

Цитата: Tizia
Цитата: Wolliger Menschпольское слово
Найімовірніше це справді польське запозичення
Та навіть якщо й 100% польське — що з того? Хоч албанське. Має ж та ж польська слова spacerować, urlop, наприклад. І від цього ані вбогішою, ані меншовартісною не стає.

Цитата: Wolliger Mensch
исходное значение этого слова в польском
Так то ж в польском.

Тут дійсно справа (айяйяй - sprawa :yes:  ) в тому, що для мозоку, де мова #1  = UA, словосполучення "міжнародні економічні відносини" є якимсь трохи безглуздим виразом. Є ж дієслово "віднести" – "віднеси цю книжку в бібліотеку", напр., але до чого тут віднесення предмету до міжнародних... е-е-е... релацій  ::) — це дійсно для україновомного мислення – не дуже.

Інший (не менш важливий) аспект цих 'відносин' — часто кажуть: "Як ви відноситесь до сексуальних меншин?" Ну й дехто розумний відповідає: "Я до секс. меншин не відношусь".  :)

Тобто, знову калька самі знаєте з чого. Ну а насправді то мало бути "Як ви ставитесь до секс. меншин?".

Що ви, Воліґер Менше, скажете щодо 2го прикладу 'відносин'? Чи простежується тут зв'язок з польською мовою?   :eat:

Letizia

Цитата: paul_kiss от декабря  1, 2005, 22:37
часто кажуть: "Як ви відноситесь до сексуальних меншин?" Ну й дехто розумний відповідає: "Я до секс. меншин не відношусь".  :)

Тобто, знову калька самі знаєте з чого. Ну а насправді то мало бути "Як ви ставитесь до секс. меншин?".
:=

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр