Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Русинский язык (Ruthenian)

Автор Nord, января 8, 2004, 15:13

Pawlo

Лучше смерть, как избавление,
Чем быть первой средь рабынь.
Знай же ты моё решение-
Мой ответ: «Навеки сгинь!»

Pawlo

Дуже дивно а як це він так неочікувано вистрибнув на самому сому краєчку української етнічної території де його анче б і бути не могло? тим більше що його віділляє від осноного массиву ікавіських говірок мало не все Закарпаття?
Знай же ты моё решение-

Pawlo

Цитата: engelseziekte от января 16, 2014, 08:14
В тех говорах да.
і ще друге питання а зараз релаьно актвні носії особливо в містаїх і досі розрізняють два вида и в словах типу русиньскый чи існує тенденція до втрати цього розрізнення(як в літературній українській втратилась між твердим і м'яким і)
Знай же ты моё решение-

engelseziekte

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 08:19Дуже дивно а як це він так неочікувано вистрибнув на самому сому краєчку української етнічної території де його анче б і бути не могло? тим більше що його віділляє від осноного массиву ікавіських говірок мало не все Закарпаття?
Не знаю, як воно було, але в теорії контакт не є обов'язковим для спільної інновації. Географічно там був зв'язок і з Галичиною, хоча не знаю, наскільки тісний у той час. Можливо, звідти прийшло.

engelseziekte

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 08:23і ще друге питання а зараз релаьно актвні носії особливо в містаїх і досі розрізняють два вида и в словах типу русиньскый чи існує тенденція до втрати цього розрізнення(як в літературній українській втратилась між твердим і м'яким і)
У мене склалось враження, що «активні носії» і «в містах» там просто суперечать одне одному. Якщо носії дійсно активні, то я думаю, що зберігають, але не доводилось чути багато таких, тож як саме вони говорили, не пригадую. У селах ще розрізняють.

Pawlo

Цитата: engelseziekte от января 16, 2014, 08:27
Не знаю, як воно було, але в теорії контакт не є обов'язковим для спільної інновації. Географічно там був зв'язок і з Галичиною, хоча не знаю, наскільки тісний у той час. Можливо, звідти прийшло.
Просто ікавізм дуже специфічна штука малоймовірно щоб він вистрибнув сам по собі. хоча мыг звісно.
варіант з галичиною більш умовірние пояснення але от коли він був і яким був його хаарктер?
Знай же ты моё решение-

Pawlo

Цитата: engelseziekte от января 16, 2014, 08:30
Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 08:23і ще друге питання а зараз релаьно актвні носії особливо в містаїх і досі розрізняють два вида и в словах типу русиньскый чи існує тенденція до втрати цього розрізнення(як в літературній українській втратилась між твердим і м'яким і)
У мене склалось враження, що «активні носії» і «в містах» там просто суперечать одне одному. Якщо носії дійсно активні, то я думаю, що зберігають, але не доводилось чути багато таких, тож як саме вони говорили, не пригадую. У селах ще розрізняють.
То є так суперечать але самі розумієте без підтримки міст жоден національний проект анвіть найсумирніший не вигорить.
Ну я просто думав що ви і самі часто гооврите і маєте дрзів місцевофонів то маєте знати. чи я на жаль помилився?
ще питання чи мо глянути чи вірніш десь почути ці два и щоб їх мо було порівняти? як я розумію ы це російське? 
Знай же ты моё решение-

engelseziekte

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 08:32Просто ікавізм дуже специфічна штука малоймовірно щоб він вистрибнув сам по собі. хоча мыг звісно.
Якщо пряшівські говори проходили тими ж етапами, що зафіксовані в закарпатських, то там небагато треба було змінювати — достатньо втрати огубленості в ÿ й вийшло б і.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 08:32варіант з галичиною більш умовірние пояснення але от коли він був і яким був його хаарктер?
:donno:

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 08:35Ну я просто думав що ви і самі часто гооврите і маєте дрзів місцевофонів то маєте знати. чи я на жаль помилився?
Мої знайомі місцевофони там (пара людей) усі з сіл. В принципі, на курсах нам не шукали русинськомовних жителів міста для спілкування, тож Пряшів для нас залишився словацькомовним. Варто це питання підняти, бо цього літа я теж можу поїхати. Можу сказати, що як мінімум працівники русинських кафедр, театру й ЗМІ и—ы розрізняють :)

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 08:35ще питання чи мо глянути чи вірніш десь почути ці два и щоб їх мо було порівняти? як я розумію ы це російське?
Ні, воно відчутно відрізняється від російського. Є різні, дещо відмінні варіанти по говіркам, але якщо знайдете в контакті пісні від «Мікі і Наталія Петрашовскы», то там почуєте досить канонічну реалізацію.

Pawlo

1 а як же ж бешідують в Ужгороді, Мукачеві та Хусті лем по книжновкраїнськи?
2 курси ви проходили в Пряшеві в Словаччині?
3 пошукаю ту групу(чи виконавців) проя ких ви сказали а як у Рокашів вимова більш менш автентична чи не дуже? Кафедри теж там чи і в Ужгороді з1явилися?
4 про перехід в і. Тобто русь навіть не Пудкарпатська а майже Пюдкарпатська виходить? звук майже як німецький уумлаут?
Знай же ты моё решение-

engelseziekte

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:071 а як же ж бешідують в Ужгороді, Мукачеві та Хусті лем по книжновкраїнськи?
Я думав, ви лише про Словаччину питаєте. Звичайно, що ні. Якщо говорити саме про розрізнення и—ы, то в Ужгороді воно зберігається у вихідців з села, а в їхніх потомків уже зазвичай ні, але це залежить від різних параметрів типу району Ужгорода. У Хусті и—ы розрізняють, напевно, навіть вчительки української мови, бо це велике село. Мукачево, здається, ближче до Ужгорода.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:072 курси ви проходили в Пряшеві в Словаччині?
Так (Studium Carpatho-Ruthenorum: Лїтня школа русиньского языка і културы).

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:073 пошукаю ту групу(чи виконавців) проя ких ви сказали а як у Рокашів вимова більш менш автентична чи не дуже? Кафедри теж там чи і в Ужгороді з1явилися?
У них автентична міська вимова, але не сільська, и—ы вони не розрізняють.
Кафедри русинської? Вони на русинській філології в Пряшеві та Кракові (донедавна й у Ніредьгазі). В Ужгороді такого нема.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:074 про перехід в і. Тобто русь навіть не Пудкарпатська а майже Пюдкарпатська виходить? звук майже як німецький уумлаут?
Так, але наявність у чи ÿ залежить від конкретного місця в Закарпатті. «У-говори» більш розповсюджені й ініціативні, тому закріпився варіант з «Пуд-».

Pawlo

Цитата: engelseziekte от января 16, 2014, 09:43
Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:071 а як же ж бешідують в Ужгороді, Мукачеві та Хусті лем по книжновкраїнськи?
Я думав, ви лише про Словаччину питаєте. Звичайно, що ні. Якщо говорити саме про розрізнення и—ы, то в Ужгороді воно зберігається у вихідців з села, а в їхніх потомків уже зазвичай ні, але це залежить від різних параметрів типу району Ужгорода. У Хусті и—ы розрізняють, напевно, навіть вчительки української мови, бо це велике село. Мукачево, здається, ближче до Ужгорода.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:072 курси ви проходили в Пряшеві в Словаччині?
Так (Studium Carpatho-Ruthenorum: Лїтня школа русиньского языка і културы).

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:073 пошукаю ту групу(чи виконавців) проя ких ви сказали а як у Рокашів вимова більш менш автентична чи не дуже? Кафедри теж там чи і в Ужгороді з1явилися?
У них автентична міська вимова, але не сільська, и—ы вони не розрізняють.
Кафедри русинської? Вони на русинській філології в Пряшеві та Кракові (донедавна й у Ніредьгазі). В Ужгороді такого нема.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:074 про перехід в і. Тобто русь навіть не Пудкарпатська а майже Пюдкарпатська виходить? звук майже як німецький уумлаут?
Так, але наявність у чи ÿ залежить від конкретного місця в Закарпатті. «У-говори» більш розповсюджені й ініціативні, тому закріпився варіант з «Пуд-».
1 а як таки бешідують в тих містах про які я казав?
судячі з пабліків в вк існує такий собі три сторонній закарпатсько-російсько-книжновкраїнський суржик але от наскільки мова тих пбаліків автентичная не знаю мо народ просто се прикалує?

2 питання ще такого типу а чому в назві мови закріпився таки язик а не бешіда чи бесіда?

3 а які хаарктерні відмінності міської автентичної від книжноукраїнської? тобто які збереглися

Знай же ты моё решение-

Pawlo

4 тобто прояв ікавізму іде таким чином спочатку іде ікавіз потім умовно кажучі на початку Закрапаття о стає вже не і а просто дифтонгом типу оу потім ікавізм знову починає зростати оу переходить в у а поблизу словацького кордну вже і в умумлаут? такі собі коливання воходить
5 чув у Рокашів пісню америцький край. гарна дуже. Поітім на яокмусь сайті вичитав що то народа пісня і запсиана вона не на Закарпатті а на ьівіщині. аж здивувавсь враховуючі її мову
Знай же ты моё решение-

engelseziekte

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:481 а як таки бешідують в тих містах про які я казав?
Я ж цілий абзац накатав.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:48судячі з пабліків в вк існує такий собі три сторонній закарпатсько-російсько-книжновкраїнський суржик але от наскільки мова тих пбаліків автентичная не знаю мо народ просто се прикалує?
Цілком автентична для молоді районів.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:482 питання ще такого типу а чому в назві мови закріпився таки язик а не бешіда чи бесіда?
Не знаю, в кого закріпилось. У нас бесіда.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:483 а які хаарктерні відмінності міської автентичної від книжноукраїнської? тобто які збереглися
У містах теж дуже по-різному говорять. В Ужгороді є люди, в яких багато діалектних елементів в українській, а є люди, в яких мама — вчителька української мови.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:514 тобто прояв ікавізму іде таким чином спочатку іде ікавіз потім умовно кажучі на початку Закрапаття о стає вже не і а просто дифтонгом типу оу потім ікавізм знову починає зростати оу переходить в у а поблизу словацького кордну вже і в умумлаут? такі собі коливання воходить
Південніше Полісся дифтонгів фактично нема. На закарпатській Верховині і, на Гуцульщині теж, посередині Закарпаття ÿ, а з боків у. Є карти.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:515 чув у Рокашів пісню америцький край. гарна дуже. Поітім на яокмусь сайті вичитав що то народа пісня і запсиана вона не на Закарпатті а на ьівіщині. аж здивувавсь враховуючі її мову
У них усі або майже всі пісні — перероблені народні. Їхній «Америцький край» — мікс з двох пісень. Записано не на Львівщині, а на Лемківщині. У контакті є автентичне виконання від Юлії Дошни.

Pawlo

Цитата: engelseziekte от января 16, 2014, 09:55
Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:481 а як таки бешідують в тих містах про які я казав?
Я ж цілий абзац накатав.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:48судячі з пабліків в вк існує такий собі три сторонній закарпатсько-російсько-книжновкраїнський суржик але от наскільки мова тих пбаліків автентичная не знаю мо народ просто се прикалує?
Цілком автентична для молоді районів.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:482 питання ще такого типу а чому в назві мови закріпився таки язик а не бешіда чи бесіда?
Не знаю, в кого закріпилось. У нас бесіда.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:483 а які хаарктерні відмінності міської автентичної від книжноукраїнської? тобто які збереглися
У містах теж дуже по-різному говорять. В Ужгороді є люди, в яких багато діалектних елементів в українській, а є люди, в яких мама — вчителька української мови.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:514 тобто прояв ікавізму іде таким чином спочатку іде ікавіз потім умовно кажучі на початку Закрапаття о стає вже не і а просто дифтонгом типу оу потім ікавізм знову починає зростати оу переходить в у а поблизу словацького кордну вже і в умумлаут? такі собі коливання воходить
Південніше Полісся дифтонгів фактично нема. На закарпатській Верховині і, на Гуцульщині теж, посередині Закарпаття ÿ, а з боків у. Є карти.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 09:515 чув у Рокашів пісню америцький край. гарна дуже. Поітім на яокмусь сайті вичитав що то народа пісня і запсиана вона не на Закарпатті а на ьівіщині. аж здивувавсь враховуючі її мову
У них усі або майже всі пісні — перероблені народні. Їхній «Америцький край» — мікс з двох пісень. Записано не на Львівщині, а на Лемківщині. У контакті є автентичне виконання від Юлії Дошни.
1 дякую бачу
2 ще раз дякую. Закріпилася мав наувазі в вікі в офіційних якихось назвах вцілому враження що в інеті форма язик поширеніша
5 дуже дивно чому сайт ввів мене в оману я якраз  подумав що навряжчі в селах Льівівщини мова така далека од літературної
Про лемків це набагато логічніше пояснення
До речі мо ви чулу Софію Федину? яка в неї вимова.
осьо та сама пісня але вже в її виконанні
Хоча розумію що ви не лемко і наврядчи просто так точно зможете оцінити але тим не менш
Знай же ты моё решение-

engelseziekte

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 10:082 ще раз дякую. Закріпилася мав наувазі в вікі в офіційних якихось назвах вцілому враження що в інеті форма язик поширеніша
Бешеда — це в бачванських русинів.

Цитата: Pawlo от января 16, 2014, 10:08Хоча розумію що ви не лемко і наврядчи просто так точно зможете оцінити але тим не менш
Ну я лемківської трохи наслуханий. Українські виконавці дуже часто співають щось лемківське, але вимова в них ніяк не лемківська. Софії Федини це стосується так само. Послухайте Юлію Дошну й порівняйте.

Pawlo

дякую пошукаю.
а є аудіокниги? взагалі є якась художня література не етногрфічного типу?
Знай же ты моё решение-

engelseziekte

Аудіокниг нема. Є щось трохи «сучаснішого» про життя в селі. Мені не дуже сподобалось, але, чесно кажучи, я взагалі не фанат худлітератури. Найбільше мені сподобалась саме етнографічна книжка про русинських дротарів Словаччини, написана ненормованим діалектом.

Pawlo

а щоб ви мені порадили читати щоб в'їхати так би мовити?
Знай же ты моё решение-

engelseziekte

«Народны новинкы» і «Русин» є тут, там досить багато номерів.
infoРусин тут.

Pawlo

Дякую познайомлюсь.
мова сайту здається навіть зрозуміліша за мову вікі хоча як я розумію це одна і та ж словацька традиція
Знай же ты моё решение-

Pawlo

Знай же ты моё решение-

Pawlo

Жаль що матеріали невеличкі. Але читається легко. Втім мені мабуть помагає знання багатьох білоруських, польских і цсяслів. Не знаю чи сходу б врубився звичайний носій української.
Про герб. Така кольорова гама на гербу Закарпаття має очевидне пояснення але я думаю що дуже наврядчі це пояснення дійсне щодо герба ухваленого конгресом тому мене і здивувало
Знай же ты моё решение-

engelseziekte

Цитата: Pawlo от января 17, 2014, 03:57Жаль що матеріали невеличкі. Але читається легко. Втім мені мабуть помагає знання багатьох білоруських, польских і цсяслів. Не знаю чи сходу б врубився звичайний носій української.
Носії словацької русинської + словацької в українську наче не врубаються.

Цитата: Pawlo от января 17, 2014, 03:57Про герб. Така кольорова гама на гербу Закарпаття має очевидне пояснення але я думаю що дуже наврядчі це пояснення дійсне щодо герба ухваленого конгресом тому мене і здивувало
Це теж історія. Навіщо відмовлятись від традицій?

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр