Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Сучасне народне словотворення.

Автор Харон, февраля 7, 2011, 19:26

Харон

В цій гілці пропоную обговорювати не "офіційне" словотворення, про яке ми дізнаємося: з преси, перекладів російської телепродукції, виступів посадовців на зразок пана Азарова тощо, - а виключно процес народного утворення нових українських слів та словосполучень. Почутих форумчанами просто на вулиці, в громадському транспорті або - у довгих чергах перед дверима отих самих посадовців. (Але ж тільки - не відвертих русизмів та елементів "суржику").

Якось почув на нічному вокзалі від стомлених залізничників, які, вочевидь, поверталися після закінчення робочої зміни:
- Отепер непогано б і по чарці. Сподіваюсь, наша кав*ярня ще фунциклює.

Мені сподобалось це дієслово, насичене певним жартівливим, "щиро українським" змістом. Бо граматично правильне дієслово "функціонувати" - вочевидь важке для використання (через буквосполучення -унКц-, яке, на мою думку, виглядає колючим дротом на квітучім лані нашої мови і тому непридатне для народного мовлення, спотворює його).
А от старий вислів "кав*ярня працює" - досить примітивний, безбарвний для української душі, я вважаю.
Років сім, як я із задоволенням застосовую це дієслово - і бачу, що мої друзі, знайомі, які зі мною спілкуються, теж перейняли оцей цікавий народний витвір. ( Магазин фунциклює; виконком вже не фунциклює; Жора-чоботар у своїй будці - в неділю буде фунциклювати.)

Цікаво почути міркування українства з цього приводу, а також - приклади інших новітніх народних слів та словосполучень.
Лише зауважу, що обговорювані лексеми доцільно позначати "жирним" друком (як я це зробив зараз). 

"Я - единственный волк на советском литературном поле." ( М. А. Булгаков )

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр