Використання літери "j" замість "й" в українськіj мові

Автор M4rK, ноября 28, 2010, 02:05

M4rK

Чому в сучасніj українськіj мові замість логічної "j" використовується російська "й"? Адже ми маємо "ї", яка близька по звучанню до "і", а також "є", яка близька до "е". Чому використовувати "й", яка виглядає як модифікація "и", але не має нічого спільного з нею...

В підтвердження моєї платформи наведу приклад того, що Іван Франко на моїj стороні:

Python

Тому що український правопис базується не лише на «логіці», а й на власній писемній традиції, що тягнеться ще з середніх віків. Буква «и» перестала позначати звук [і] досить пізно. Наприклад, у «Русалці Дністровій» початкове «и» відповідає сучасному «і», тоді як «и» після приголосних — сучасному «и», для позначення звуку [і] після приголосних використовувались букви «і» та «ѣ». Така багатофункціональність «и» була типовою для багатьох правописів ХІХ століття й більш давніх часів. В цьому світлі, схожість букв и та й виглядає більш ніж логічно: саме в початковій позиції, де «и» в ролі «і» проіснувало найдовше, відбувається чергування і/й.

Що ж стосується букви «й», насправді вона більш українська, ніж здається. Зокрема, Милетій Смотрицький у своїй граматиці запровадив не лише букву «ґ», а й графічну форму «й». Остаточне фонетичне розмежування знаків И та Й також виникло в українському друці початку XVII століття, і лише потім його перейняли московські видання.

Сербська буква ј також використовувалась в одному з українських правописів — драгоманівці, котра, однак, не набула широкого розповсюдження.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Wolliger Mensch

«Вот интересно, каких лингвистических жемчуг можно найти в море отодвинутых книг», Ян Гавлиш.
«Впредь прошу помнить, что придумал игру не для любых ассоциаций, а для семантически оправданных. Например, чтó это такое: ,,рулетке" — ,,выпечке"?? Тем более, что сей ляпсус я сам совершил...», Марбол
«Ветхий Завет написан на иврите и частично на армейском», Vesle Anne
«МЛ(ять)КО ... ПЛ(ять)NЪ», Тася
«Вот откроет этот спойлер, например, Марго, ничего не подозревая, а потом будут по всему форуму блюющие смайлики...», Авал
«Томан приличный мужчина. Правда по патриархальным меркам слегка голодранец», Vesle Anne
«Возможен ли фонетический переход "ж" в "п с придыханием"», forest

Python

Цитата: Wolliger Mensch от ноября 28, 2010, 16:24
Вона не сербська, а латинська. Вук її звідти взяв.
Але, ймовірно, саме вуковиця стала прототипом драгоманівки, де так само не було йотованих, які було замінено звичайними голосними з попереднім ј чи м'якою приголосною. Щоправда, Драгоманов залишив м'який знак, а не став вводити окремі літери для м'яких приголосних.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Wolliger Mensch

Цитата: Python от ноября 28, 2010, 20:46
Щоправда, Драгоманов залишив м'який знак, а не став вводити окремі літери для м'яких приголосних.

Для украинского это было бы контрпродуктивно, поэтому и оставил.
«Вот интересно, каких лингвистических жемчуг можно найти в море отодвинутых книг», Ян Гавлиш.
«Впредь прошу помнить, что придумал игру не для любых ассоциаций, а для семантически оправданных. Например, чтó это такое: ,,рулетке" — ,,выпечке"?? Тем более, что сей ляпсус я сам совершил...», Марбол
«Ветхий Завет написан на иврите и частично на армейском», Vesle Anne
«МЛ(ять)КО ... ПЛ(ять)NЪ», Тася
«Вот откроет этот спойлер, например, Марго, ничего не подозревая, а потом будут по всему форуму блюющие смайлики...», Авал
«Томан приличный мужчина. Правда по патриархальным меркам слегка голодранец», Vesle Anne
«Возможен ли фонетический переход "ж" в "п с придыханием"», forest

M4rK

Ще одна літера, котра таки проситься до українського алфавіту. Це заміна "ьо" та "йо" однією літерою, аналогом російської "ё".
Я б запропонував або "ӧ":

ЦитироватьУтрӧх їдуть братці верхи на різноколӧровій конячці. Підьӧм був важкий.

Або "ө":

ЦитироватьЛетіла птиця по синөму небу. Хоч мороз усе побив — өго не займає.

Адже "о" таки присутьня у звуці. А не "є" як у російськіj "ё".

Літери "ӧ" та "ө" навіть вже присутьні в Unicode Table. Вони називаються Cyrillic O with Diaeresis та Cyrillic Barred O відповідно. Ще є дуже красива "õ" але вона Latin O with Tilde.

Python

Цитата: M4rK от ноября 30, 2010, 00:09
Підьӧм був важкий.
Скоріш, «під'öм», оскільки тут префікс.
Або "ө":
Буде плутатися з е та є ще більше, ніж ё.

Ще є дуже красива "õ" але вона Latin O with Tilde.
У правописах ХІХ століття для цієї ролі використовували іо, ȏ, ё, йо/ьо — зрештою, останній варіант переміг. Хоча, ІМНО, ё — не найгірший варіант, зважаючи на чергування е/ьо в деяких коренях (семи/сьомий, льодяний/заледеніти).

Варіанти з діакритиком незручні тим, що над літерою інколи доводиться ставити знак наголосу. Якось я спробував сконструювати лігатуру на основі ьо чи йо і трохи спростив її — те, що я отримав у кінцевому результаті, було схоже на асиметричне ѡ чи w, з вертикальною лівою лінією та округлою правою частиною. Гадаю, ідея Букволюба використати w-подібний знак для цієї йотованої не така вже й безглузда, хоча й не вписується в латиницю.

Dana

Homo homini cattulus est

Хто не знає про добро, той завжди буде злим,
Хто забув свою мову, той прокинеться німим,
Хто завжди був рабом, той залишиться ніким,
Все почалося з нічого і закінчиться нічим...

Python

Цитата: Dana от ноября 30, 2010, 10:59
Цитироватьтвојӱ
А навіщо тут диерезис над у??
Чомусь згадалось нідерландське ij, що постійно плутається з y. Схоже, драгоманівці це теж властиво :)
Мене більше дивує «краплоу» замість «крапльу».

DarkMax2

т в о j ij =) точно нідерландське щось є =)

А мені J дуже не подобається, бо це наслідування латиниці, а й відображує історію розвитку кирилиці.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Python

M4rK

Цитата: DarkMax2 от июля  9, 2011, 01:16
А мені J дуже не подобається, бо це наслідування латиниці.
Я тебе розумію DarkMax2, але якщо промовив і, то кажи j. Бо яке виправдовування у тих хто ввели й? А вони його не вводили, бо з початку були и та й, а потім ввели і, а про заміну й на j чомусь забули. Мене це дратує.

Python

Введення і в її сучасній функції було етимологічно виправданим: цією літерою позначається звук, що в різних випадках може мати різне походження (давні о, е, ѣ, и). У випадку ж й, до появи цієї літери на її місці здебільшого писали и.

Якщо ж продовжувати послідовно замінювати традиційні українські літери латиноподібними, чи не слід замінити ґ на g? Літера ґ так само відсутня в початковому варіанті кирилиці, так само з'являється в граматиці Смотрицького, а в ХІХ ст. її так само інколи замінювали латинським аналогом.

Искандер

Ґ весьма неудобна в серифах, но в рубленообразных шрифтах з яе можно срубить нехилый профит.
"Niech żyją POLACY!! Ponieważ polacy są rasej nadczłowieków. Od nich jest przyszłość planety. Oni przeżyją nawet wojną atomowę, dlatego, że polacy są wieczni, bo chtoniczni. I dadzą potomstwo, które też będzie polakami i polkami. Niech żyjemy, hura!.." (c) Awwal12

DarkMax2

Треба запровадити в українській мові використання Ѕ (дзело). Ѕвін (звон), ѕеркало (зеркало), тощо. Нібито в українській немає етимологічних "порушень" стосовно дз, на відміну від білоруської та польської. А ось про дж не знаю.

DarkMax2

Цитата: Искандер от июля 13, 2011, 09:28
Ґ весьма неудобна в серифах, но в рубленообразных шрифтах з яе можно срубить нехилый профит.
Г/Ґ не хуже пары Ш/Щ

Python

У «Русалцѣ Днѣстровій» літера Џ використовувалась, а ось Ѕ не було — ймовірно, через малу кількість слів з [дз].

Alexandra A

А коли в украiньскiй мовi покинули використати букву ЯТЬ?

(Я не розмовляю украiньскою мовою; я писала по словнику та таблицi вiдмiнюваннi.)
taximagulus segouax caius iulius kent 25 august 55 before the common era
marcus tullius quintus tullius arpinum 6 may 51 before the common era

Python

Цитата: Alexandra A от июля 26, 2011, 14:57
А коли в українськiй мовi покинули використовувати букву ЯТЬ?

(Я не розмовляю україньскою мовою; я писала по словнику та таблицi вiдмiнювання.)
Якщо вірити вікіпедії, буква ѣ перестала вживатися в українській графіці в середині (у Галичині — в кінці) XIX ст., на Закарпатті вживалася в етимологічних правописах до 1945.

Евгений

Цитата: Python от ноября 30, 2010, 14:31
Чомусь згадалось нідерландське ij, що постійно плутається з y.
В африкаансе ij как раз и заменили на y.
PAXVOBISCVM

DarkMax2

Цитата: Oleg Grom от июля 26, 2011, 13:23
Тоді ще й Џ: бџола, џерело, хоџу etc.
пчела, но дрожжи (дріжџі), и, наверное, жерло и џерело как-то связаны. Походу с дж каша.

Искандер

"Niech żyją POLACY!! Ponieważ polacy są rasej nadczłowieków. Od nich jest przyszłość planety. Oni przeżyją nawet wojną atomowę, dlatego, że polacy są wieczni, bo chtoniczni. I dadzą potomstwo, które też będzie polakami i polkami. Niech żyjemy, hura!.." (c) Awwal12

DarkMax2

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр