Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Які є назви кольорів, що пишуться без дефісу

Автор r-02, июля 14, 2010, 22:27

r-02

Існує  декілька назв кольорів, що пишуться без дефісу.
Підкажіть які ще є окрім жовтогарячого, червоногарячого і ультрамаринового.

Python

Через дефіс пишуться  складні прикметники, утворені з двох або кількох основ, які означають якість із додатковим відтінком, відтінки кольорів або поєднання кількох кольорів в одному предметі. Відповідно, якщо назва кольору не розбивається на колір і колір чи відтінок і колір, то в такій назві дефіс відсутній.

Можу пригадати ще інфрачервоний та ультрафіолетовий, які так само пишуться без дефісу, але не впевнений, чи можна їх вважати кољорами.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

r-02

Я ще знайшов такі кольори: білосніжний, вічнозелений, аквамариновий.
Є ще червонофіалковий (побачив у вірші і в книзі по кольорознавству). Тільки мені здається, що пишеться колір через дефіс: червоно-фіалковий.
Я правий?

savo

Цитата: r-02 от августа  9, 2010, 00:22
Є ще червонофіалковий (побачив у вірші і в книзі по кольорознавству). Тільки мені здається, що пишеться колір через дефіс: червоно-фіалковий.
Я правий?
Походить, очевидно, від поєднання червона фіалка, себто від підрядної сполуки, складні слова від яких пишуться разом: пор. білосніжний <– білий сніг...

Що ж до прикметника вічнозелений, то позначає він не колір :no:

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр