Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Опыт польской кириллицы

Автор Букволюб, января 16, 2009, 02:28

Pinia

Цитата: "lehoslav" от
Носовое "а"? Вы уверены?

Jestem pewna. Tak jak pewna, że niektórzy wymawiają nosowe "i" w słowie inżynier.
Zjawisko upodobnienia samogłosek występuje przed spółgłoską nosową "n" w wyrazach zapożyczonych i obcego pochodzenia.
Kopie też wymawiają różnie: jedni "i", inni pośrednio między "i" i "j", jeszcze inni "j"
Wszystko zależy od staranności wymowy.
All people smile in the same language!

Rōmānus

В них тоже [j].

Не знаю в какой части Польши вы живёте, но ни на Куявах, ни в Мазовии (где я сам жил) никогда не слышал, чтобы кто-то говорил ziemja. У вас или польский сильно региональный или просто неправильный

Не без причины поляки пишут ziemii

Не знаю кто так пишет, так как никогда не слышал чтобы у поляков были с этим проблемы
Надежда - мать дураков (с) Литовская пословица

Pinia

Не без причины поляки пишут ziemii (орфограф. ошибка) а даже и произносят [źem'ji].
Takie błędy ortograficzne są rzadkie, częściej nie piszą -ii w słowach takich, jak opinii, linii, Marii

lehoslav

Цитата: Pinia от января 17, 2009, 18:45
Носовое "а"? Вы уверены?

Jestem pewna. Tak jak pewna, że niektórzy wymawiają nosowe "i" w słowie inżynier.
Zjawisko upodobnienia samogłosek występuje przed spółgłoską nosową "n" w wyrazach zapożyczonych i obcego pochodzenia.
Kopie też wymawiają różnie: jedni "i", inni pośrednio między "i" i "j", jeszcze inni "j"
Wszystko zależy od staranności wymowy.

В слове inżynier щелевой согласный. Это совсем другое дело.
А может вы и слово ręka [re͂ka] произносите? Но это не соответствует орфоэпической норме...
Wenn mit mir und denn noch drey Personen es vorbey ist in unserem Dorf, alsdann wird wohl niemand recht wissen, wie ein Hund auf Wendisch genannt wirdt.

Rōmānus

Цитата: "Pinia" от
Kopie też wymawiają różnie:

Pinio, powiedz, co za bzdura z tą "ziemią"? Czy naprawdę jest ktoś, kto mówi "ziemja"???

lehoslav

Цитата: Pinia от января 17, 2009, 18:48
Не без причины поляки пишут ziemii (орфограф. ошибка) а даже и произносят [źem'ji].
Takie błędy ortograficzne są rzadkie, częściej nie piszą -ii w słowach takich, jak opinii, linii, Marii

Это тоже поддерживает сказанное мной.
Wenn mit mir und denn noch drey Personen es vorbey ist in unserem Dorf, alsdann wird wohl niemand recht wissen, wie ein Hund auf Wendisch genannt wirdt.

lehoslav

Цитата: Roman от января 17, 2009, 18:49
Kopie też wymawiają różnie:

Pinio, powiedz, co za bzdura z tą "ziemią"? Czy naprawdę jest ktoś, kto mówi "ziemja"???

Чуть покультурнее не могли?

Rōmānus

Отнюдь. Скорее есть тенденция ВЫБРАСЫВАТЬ j, а не вставлять его!

lehoslav

Цитата: Roman от января 17, 2009, 18:51

Отнюдь. Скорее есть тенденция ВЫБРАСЫВАТЬ j, а не вставлять его!
Это показывает, что нет различий между типами armia и ziemia.
В обоих случаях - очень заметный глайд. Так я выучил в детстве.

Вы поляк? Как часто говорите по-польски? Вы занимаетесь фонетикой?

Pinia

А может вы и слово ręka [re͂ka] произносите?

W niestarannej wymowie niektórzy wymawiają je rozczepiając na samogłoskę e i spółgłoskę nosową "n" [renka]; pozostali wymawiają "ę" z lekką nosowością.

[z'em'ja] można spotkać w wymowie ludzi mieszkających bliżej wschodniej granicy.

Rōmānus

Вы поляк? Как часто говорите по-польски?

Я жил три года в Польше - работал там и учился в университете (по-польски). С детства смотрю польское телевидение. Газеты ежедневно читаю и теперь. Сейчас, конечно, редко говорю по-польски, но разницу между armia и ziemia как-то трудно не заметить. Даже те кто говорят небрежно, скорее armia произнесут как "армя" по аналогии с "жемя", чем скажут "жемья" !!!

Pinia

Armia - armii [armji]
ziemia - ziemi [ziem'i]
Wyjaśniałam wcześniej, że zasadę pisania podwójnego -ii wyjaśnia się dzieciom "na chłopski" rozum tak: Jeśli słyszysz w przypadku zależnym [j], piszesz -ii na końcu.

lehoslav

Цитата: Pinia от января 17, 2009, 18:58
А может вы и слово ręka [re͂ka] произносите?

W niestarannej wymowie niektórzy wymawiają je rozczepiając na samogłoskę e i spółgłoskę nosową "n" [renka]; pozostali wymawiają "ę" z lekką nosowością.

Произношение [reŋka] - орфоэпическая норма польского литературного языка.
Конечно, перед ŋ возможная легкая ассимиляция е, но ŋ обязательно!
[re͂ka] - чтение по буквам.

Цитата: Pinia от января 17, 2009, 18:58
[z'em'ja] można spotkać w wymowie ludzi mieszkających bliżej wschodniej granicy.

Ну я как раз на западе живу...

lehoslav

Цитата: Pinia от января 17, 2009, 19:03
Armia - armii [armji]
ziemia - ziemi [ziem'i]
Wyjaśniałam wcześniej, że zasadę pisania podwójnego -ii wyjaśnia się dzieciom "na chłopski" rozum tak: Jeśli słyszysz w przypadku zależnym [j], piszesz -ii na końcu.

Проблема в том, что [j] перед i чаще всего действительно не произносится.

Rōmānus

No, jeżeli miałbym być wyjątkowo dokładny, to akurat w ręka samogłoski nosowej nie ma w wymowie literackiej. Powinno tu się mówić czyste e + tylnojęzykowa engma. Nosowa samogłoska pozostaje tylko przed spółgłoskami szczelinowymi na kształt s, z, ś, ź, ż, sz itd

Zgoda, ale to nie jest wymowa poprawna. To jest wymowa kresowa, więc osób pochodzenia niepolskiego, które dopiero niedawno zaczęły mówić po polsku (nie one same, może ich rodziny, babcie itd) - dlatego zachowują cechy wymowy poprzedniego języku. Pełno takich na Wileńszczyźnie, ależ to nie robi ich wymowę jakimś "wzorcem" dla innych Polaków.

Znałem jedną Polkę która "dziesięć" wymawiała jako (napiszę literami ruskimi, bo po polsku się nie da pokazać wymowę) дзесеньць (z na kształt Zanzibar, s jak w sinus), a mimo tego myślała że ma idealną polszczyznę :D

Rōmānus

С этим никто не спорит - но вы же утверждали ОБРАТНОЕ, что даже в тех словах, где этимологически [j] нет - она появляется :o

lehoslav

Цитата: Roman от января 17, 2009, 19:06

Zgoda, ale to nie jest wymowa poprawna. To jest wymowa kresowa, więc osób pochodzenia niepolskiego, które dopiero niedawno zaczęły mówić po polsku (nie one same, może ich rodziny, babcie itd) - dlatego zachowują cechy wymowy poprzedniego języku. Pełno takich na Wileńszczyźnie, ależ to nie robi ich wymowę jakimś "wzorcem" dla innych Polaków.

Почитайте современные грамматики польского.
Я поляк из запада, предки - поляки (хотя из востока), все дома говорят на литературном языке, никакие диалекты мне не знакомы, а произношу:

źem'ja

Rōmānus

Czytałem, i nie jeden raz. Pytanie jest czy pan coś czytał na ten temat, bo mam podejrzenie, że nie za bardzo

lehoslav

Цитата: Roman от января 17, 2009, 19:10

С этим никто не спорит - но вы же утверждали ОБРАТНОЕ, что даже в тех словах, где этимологически [j] нет - она появляется :o

Нет, это вы меня не поняли.
Я утверждал, что между типом armia и ziemia нет различия.
arm'ja źem'ja
arm'(j)i źem'(j)i
...
(j появляется в формах źem'(j)i когда хотят говорить правильно)

Pinia

Ну я как раз на западе живу.
Ja też na zachodzie, ale tam akurat sporo przesiedleńców ze Wschodu. Rdzenni mieszkańcy Pomorza Zachodniego (są tacy) i przyjezdni z centralnej Polski tak nie mówią. Jeszcze na początku w lat siedemdziesiątych można było usłyszeć na ulicach Szczecina osoby zaciągające.
Pewne nawyki fonetyczne wynosi się z domu. Ja na przykład takie przejęłam od mamy, a ta od rodziców. Długo nie byłam świadoma, że z warszawska wymawiam [g'enerał], [g'eografia], chociaż [lypa] i [listonosz] już nie. Zwrócił mi na to uwagę nauczyciel w szkole na Warmii.

lehoslav

Цитата: Roman от января 17, 2009, 19:12

Pytanie jest czy pan coś czytał na ten temat, bo mam podejrzenie, że nie za bardzo

Это еще дискуссия или уже хамство?

Rōmānus

Długo nie byłam świadoma, że z warszawska wymawiam [g'enerał], [g'eografia]
I co z tym nie w porządku?

[lypa] i [listonosz] już nie.

Nie rozumiem przykładu z listonoszem. Proszę uprzejmie o wyjaśnienie :)

Pinia

Цитата: "Roman" от
No, jeżeli miałbym być wyjątkowo dokładny, to akurat w ręka samogłoski nosowej nie ma w wymowie literackiej. Powinno tu się mówić czyste e + tylnojęzykowa engma. Nosowa samogłoska pozostaje tylko przed spółgłoskami szczelinowymi na kształt s, z, ś, ź, ż, sz itd
Zgadzam się. Taka jest zasada. Mówię tylko o zaobserwowanych zjawiskach.  :)

Rōmānus

Это еще дискуссия или уже хамство?

Pan pytał się czy czytałem gramatykę (i fonetykę) polskiego. Odpowiedziałem, że tak - i zapytałem nawzajem. Teraz pan oskarża mię o "chamstwo". :??? Czy mam stwierdzić, że poprzednie pańskie pytanie było też chamskie?

Pinia

Zgrzeszyłam poprawnością :D. Powinno być [lystonosz]

A urodziłam się  na Kujawach. Więc z Warszawa kontaktu nie miałam.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр