Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Повідомити кого/кому

Автор DarkMax2, марта 19, 2025, 11:10

DarkMax2

Юрій Ноєвий: Катехон київського православ'я
ЦитироватьПовідомте читачів про ваш, так би мовити, бекграунд.
Блог проф. Пономарева: повідомити кого чи кому?
ЦитироватьДієслово повідомляти потребує після себе додатка і в давальному, і в знахідному відмінку. Між цими двома конструкціями є невелика значеннєва відмінність. Коли повідомляти (повідомити) дорівнює слову казати (сказати), вживаємо вам (нам, тобі, мені). "Брат повідомив мені, що завтра їде до столиці". А коли після повідомити стоїть прийменник про, використовуємо вас (нас, тебе, мене). "Нас повідомили про те, що іспитову сесію перенесено на два тижні".
Якось не помічав раніше.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Волод

Два приклади з Гороху:

Цитировать* Зробіть у книгарні наказ щоб вони вислали .. всі належні мені примірники, рівночасно повідомляючи мене, що й коли вислане. (М. Коцюбинський)

* Моє діло .. повідомити його точно про справи для нього цікаві. (Леся Українка)

Un Ospite

Цитата: DarkMax2 от марта 19, 2025, 11:10Якось не помічав раніше.

Це трошки виглядає на штучне розділення і водночас на кальку з російської: сообщить кому-то, але уведомить кого-то. Нам сообщили о..., нам сообщили, что...нас уведомили о..., нас уведомили, что.... То, може, в другому випадку й в українській треба казати повíдомити як вже розрізняти ці два значення? Або калькувати з польської, де російському уведомить (кого) відповідає польське zawiadomić (kogo).

До речі, а оцьому хамсько-бюрократичному поставить в известность в сучасній українській канцеляритщині є якийсь аналог? Бо на думку нічого не спадає.

Un Ospite

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр