Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Щодо часу

Автор DarkMax2, августа 30, 2023, 14:10

DarkMax2

"У вівторок", не "у вівторці". "У золотий вік", так? Бо, здається, часто пишуть і "у золотому віці".
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

DarkMax2

"На означення часу, днів тижня, місяців, явищ, процесів, стану вживаємо знахідний відмінок з прийменником".
Себто то таки помилка, як і думав.

Волод

R

DarkMax2

Цитата: R от августа 30, 2023, 18:22В січень? В рік? В минуле?
У рік його народження... - так можна.
Цитата: Волод от августа 30, 2023, 14:44"вівторка", "золотого віку"
Ти казала, у вівторок вівторка
Поцілуєш разів сорок сорка?

Волод

Січня 10 числа року його народження зустрілися ....

Волод

Цитата: DarkMax2 от августа 30, 2023, 18:33
У рік його народження... - так можна.
Цитата: Волод от августа 30, 2023, 14:44"вівторка", "золотого віку"
Ти казала, у вівторок вівторка
Поцілуєш разів сорок сорка?

Ти казала, що вівторка
Зацілуєш як акторка.

Python

ЦитироватьВ — СУМ-11
Часові відношення

20. із знах. і місц. в. Уживається при означенні часу, в який відбувається дія або коли наявний який-небудь стан. У суботу білю хату, коли біжить моя Марусенька (Марко Вовчок, I, 1955, 12); В сю хвилину налітав порив холодного вітру (Леся Українка, II, 1951, 205); Ніч, і вітер віти рве вербові.. Ой, не солодко мандрівникові В ніч таку іти через поля! (Максим Рильський, Голос. осінь, 1959, 5); Спека, як в червні, аж голова болить од жароти (Михайло Коцюбинський, III, 1956, 133); — Дуже приємно це з ваших уст чути: ув одному році родитися — це все одно, що поріднитися, — мовив Дмитро... (Любов Яновська, I, 1959, 256);
//  Уживається при означенні чийогось віку, коли відбулася, відбувається дія. В свої двадцять п'ять років він уже встиг і теслярувати на далекому Заполяр'ї, і ходив до Монгольської Народної Республіки за гуртами худоби, і гасав по горах Уралу, шукаючи самоцвітів (Олесь Гончар, III, 1959, 186); А тепер я, в пору своєї зрілості, від Комуністичної партії трудящих дістав можливість.. працювати разом з мільйонами своїх рідних по партії братів!.. (Павло Тичина, III, 1957, 275);
//  Уживається при означенні явища, одночасно з яким відбувається дія. Охляли [троянці], ніби в дощ щеня! (Іван Котляревський, I, 1952, 272).

21. із знах. в. Уживається при означенні проміжку часу, протягом якого відбувається дія. Часом бійку забудеш у годину, а якесь там слово гіркеє вразить тебе до самого серця, — місяці, роки пам'ятатимеш (Марко Вовчок, I, 1955, 260); В одну мить [Хведір] розстебнув кожух (Панас Мирний, III, 1954, 45); От і все, чим змінилась Босівка в п'ять років (Михайло Коцюбинський, I, 1955, 449); Скільки таких дрібних зерен [доцільна думка, ініціатива], кинутих.. безіменними трудівниками армії, давали в найкоротший строк буйні сходи (Олесь Гончар, III, 1959, 224);
//  Уживається при означенні проміжку часу, за який щось одержується або дається. Давала [нянька] чиншу до двора: Ковбас десятків з три Латину, Лавинії к Петру мандрик, Аматі в тиждень по алтину (Іван Котляревський, I, 1952, 180); Трохим розпитує, який є заробіток, яка ціна у день (Квітка-Основ'яненко, II, 1956, 402).

22. із знах. в., заст. Уживається при означенні проміжку часу, після закінчення якого відбувається дія. У тиждень по тому весіллю були у нас молоді і запрошали [запрошували] до себе (Марко Вовчок, I, 1955, 192); Потім у день, чи в два дні така звіялася буря, такі вітри подули, що дерево з окоренем виривало (Василь Стефаник, I, 1949, 151).
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Python

До речі, ще можлива форма в знахідному відмінку без прийменника (напр., «Це літо ми відпочивали»). У літературній мові, проте, зустрічається рідко (крім сполучення з «увесь», «цілий», але це трохи інше). Залишком такої форми є прислівник «торік».
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Волод

Цитата: Python от августа 30, 2023, 21:30До речі, ще можлива форма в знахідному відмінку без прийменника (напр., «Це літо ми відпочивали»).

Називний  :green:   :green:  :green:     рейдерує місце у орудного, щоб продемонструвати художність тексту.

DarkMax2

Тобто місцевий таки не помилка? Ну, не знаю, мені "у Золотому віці" різонуло. Мов не про епоху, а про вік людини.

Python

Цитата: DarkMax2 от августа 31, 2023, 09:53Тобто місцевий таки не помилка? Ну, не знаю, мені "у Золотому віці" різонуло. Мов не про епоху, а про вік людини.
Гадаю, кожен випадок слід розглядати окремо — десь закріпилась одна форма, десь друга, десь третя. Помилкою є механічне застосування недостатньо деталізованого правила всупереч усталеній практиці.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр