Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

карась

Автор Волод, февраля 8, 2023, 13:30

Волод

КАРАСЬ — що за :green:  звір? Він каркає чи що?

DarkMax2

КАРА́СЬ, я, чол. Невелика прісноводна риба родини коропових мідно-червоного або сріблястого кольору. На те щука в морі, щоб карась не дрімав (Номис, 1864, № 5857); Почуваю себе добре, хоч вчорашній обід був для мене незвичайним: сардини, балик, мариновані карасі (Михайло Коцюбинський, III, 1956, 309); Карась водиться в озерах, ставках і в інших водоймах з повільно текучою або стоячою водою (Українські страви, 1957, 122);  * У порівняннях. І миттю осідлавши рака, Схвативсь [Нептун] на його, мов бурлака, І вирнув з моря, як карась (Іван Котляревський, I, 1952, 68).

Словник української мови: в 11 томах. — Том 4, 1973. — Стор. 101.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

DarkMax2

Етимологічно від лат. coracinus (корацинус). Через німецьку.
А латинське слово з грецької: κορακῖνος - риба-"воронятко".

agrammatos

карась (іхт.) «Carassius carassius, Carassius vulgaris, Cyprinus carassius»  [карас, карасько, карахвет] «тс.», карася «карасик», карасьча «тс.», карасяччя (зб.), [карасюватий) «багатий на карасів», карасячий;- .........-
......... пcл. karasь, karasjь, очевидно, запозичення з якоїсь сусідньої мови (пор. мар. удм. karaka, тат. кәрәкә «тс.»); виведення від нвн. Karausche, ст. karas «тс.» (Преобр. І 297; Bern. І 489; Korbut PF 4, 466), яке зводять до гр.  κορακῖνος; «вид морської риби» через фр. carassin (corassin) «карась», іт. coracino особлива риба», лат. coracīпns «вид риби» (Kluge-Mitzka 350-351), недостатньо обгрунтоване, оскільки фр. carassin саме виводиться від нім. [karas] (Machek ESJČ 242; Dauzat 141).-
ЕСУМ 2, 386-387
Якби ви вчились так, як треба,
То й мудрість би була своя.
/ Тарас Шевченко/

Волод

Python

А коли ім'я? Якщо це похідне від імені Карпо, то простежуються паралелі з назвами риб («карась» переосмислилось як зменшувальне від «короп»?).
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Волод

Цитата: Python от февраля  9, 2023, 09:23А коли ім'я? Якщо це похідне від імені Карпо, то простежуються паралелі з назвами риб («карась» переосмислилось як зменшувальне від «короп»?).

:green:  Коли мова про худобу, то в «карпах» нема потреби, бо є куріпки.

Fantemumrikken

Як по мнi, так що карась, що короп - оба два iз до-iндревропейськаго субстрату
Det er ikkje på jorði tvo, som talar same mål
На земле нету и двоих, кто говорил бы на одном языке
(Arne Garborg)

Волод

Тобто праіндоєвропейці жили там, де карасів у сметані не було , а коли прийшли до Європи то усі перейняли місцеві назви риб?

DarkMax2

Цитата: Волод от февраля  9, 2023, 07:07А коли карась – це рогата худоба?
"Названіе вола цвѣта оперенія куропатки"?

Рябувате.

Волод

Все, що схоже на куріпку  :green:  то є карась?

Python

Кар(ась), кур(іпка), кор(ова), кор(оп), Кар(по)... Схожість скрізь!
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Fantemumrikken

Цитата: Волод от февраля  9, 2023, 11:39Тобто праіндоєвропейці жили там, де карасів у сметані не було , а коли прийшли до Європи то усі перейняли місцеві назви риб?

Праiндоевропейцi-то жили (мабуть) на Днiпрi. А вот хто до них жив на Днiпрi та як вони карасiв та карпiв називали? Думаеться менi що також приблизно i називали  ;D

Ну, перейняли ж саами та пiвнiчни тунгуси слово "вода" iз своiх субстратiв. Чому би праiндоевропейцам не перейняти назву риби?
Det er ikkje på jorði tvo, som talar same mål
На земле нету и двоих, кто говорил бы на одном языке
(Arne Garborg)

Волод

Цитата: Python от февраля  9, 2023, 17:56Кар(ась), кур(іпка), кор(ова), кор(оп), Кар(по)... Схожість скрізь!

Так далеко можна зайти:  гр. κόρος (‹*κορϜός) «хлопець», κόρη (‹*κορϜᾱ) «дівчина»

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр