Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Перейменування (частина 2)

Автор Python, июля 3, 2022, 21:15

Волод

Цитата: Un Ospite от июня 28, 2023, 16:31Вінниця там є? Ж бо українською "вино", а не *віно, має бути Винниця.

Вирішили модераторів завантажити роботою?

Волод

Цитата: Un Ospite от июня 28, 2023, 16:42І якщо вже повертатись до традиції йменувати міста у середньому роді на -е, то тоді вже мають бути Левове, Харкове, Кийове, бо Київ - то ж "(чий?) Киевъ градъ", тобто "місто Кия".

Однак, коли дають нову назву, то узгодження з чоловічим, а не середнім родом виглядає дивно,

Python

Цитата: Un Ospite от июня 28, 2023, 16:31Вінниця там є? Ж бо українською "вино", а не *віно, має бути Винниця.
Віно теж є. Те ж саме, що посаг. В такому разі, цілком може бути, що «Вінниця» до вина стосунку не має.

Цитата: Un Ospite от июня 28, 2023, 16:48А що не так с назвою селища Перемога? Ну ясне, що то на честь іншої перемоги, але хіба не можна "перейменувати без перейменування", переприсвятивши назву іншій Перемозі?
А навіть якщо й та сама перемога? Здається, українські урядовці поки що не готові осудити радянську агресію проти миролюбого Третього Рейху й почати вибачатися перед Шольцом за злодіяння українських солдатів у складі радянської армії. Чи вже готові?..
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

DarkMax2

Цитата: Un Ospite от июня 28, 2023, 16:31А де подивитись увесь список не тільки щодо Харківської области? Вінниця там є? Ж бо українською "вино", а не *віно, має бути Винниця.
Гарно сказали. Не здивувався б такому закиду. Але насправді, кажуть, що та назва від "віно".
ЦитироватьВІ́НО, а, сер.
  • Плата за наречену в деяких давньоруських племенах. В інших [племенах] дружину викупали за «віно», тобто за плату (Історія СРСР, I, 1956, 34).
  • заст. Посаг. [Хома:] Скажи, яке ти віно даси за своєю дочкою? (Карпенко-Карий, II, 1960, 191); Щоб віддати Кулину за хазяйського сина, батько готував добре віно, — важку скриню і шматок поля (Степан Чорнобривець, Визволена земля, 1959, 16).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 1, 1970. — Стор. 677.
Цитата: Un Ospite от июня 28, 2023, 16:37Цікаво, а після деокупації Криму теж перейменовуватимуть Феодосію, Євпаторію, Севастополь і так далі? Тим паче, вони напевне мають свої кримськотатарські назви.
Можливо. Є сильне кримськотатарське лобі. Мені сильно не подобається, що просуваються НЕАДАПТОВАНІ кримськотатарські форми для української мови.
Цитата: Un Ospite от июня 28, 2023, 16:42І якщо вже повертатись до традиції йменувати міста у середньому роді на -е, то тоді вже мають бути Левове, Харкове, Кийове, бо Київ - то ж "(чий?) Киевъ градъ", тобто "місто Кия".
Абсолютно згоден, що дурня. Великі міста традиційно чоловічого роду, городи́.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Un Ospite

Цитата: Python от июня 28, 2023, 18:55Віно теж є. Те ж саме, що посаг. В такому разі, цілком може бути, що «Вінниця» до вина стосунку не має
Хм, у Вікіпедії теж така версія висловлюється. Тоді ж виходить, що російська назва неправдива етимологічно - російською мало б бути Венница (Вѣнница).
Я, звісно, проти перекладу власних назв, тобто я виступаю за те, щоб російською писали й говорили Кыйив, Львив, Харкив, Тэрнопиль, Украйина, але ж якщо дотримуватись традиції адаптувати слов'янські назви на російський лад, то тоді, виходить, має бути Венница.

DarkMax2

Так само рос. форма Чернигов. Попри ять. Чернѣговъ.

Un Ospite

Цитата: DarkMax2 от июня 29, 2023, 00:21Абсолютно згоден, що дурня. Великі міста традиційно чоловічого роду, городи́.
Там просто у переліку пропонують перейменувати смт Високий Харківської області на Високе. Я до чого - не завжди рід топоніма відповідає роду родового слова (селище, місто). Бо інакше назв міст та селищ жіночого роду взагалі не має бути. Прости господи, якщо всі міста трансформувати на середній рід, то мають бути Ялтове, Алуштове, Ірпеньове, Горлове або Горлівкове, Золотоношеве, Вінникове (Вінничеве?) and so on.

DarkMax2

Пропоную Високий Поселок.
ЦитироватьПОСЕ́ЛОК, лку, чол., заст. Селище. Слобід ще не було так багато, як тепер, а так було — де-не-де поселок (Словник Грінченка).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 7, 1976. — Стор. 315.

Un Ospite

Цитата: Python от июня 28, 2023, 18:55А навіть якщо й та сама перемога? Здається, українські урядовці поки що не готові осудити радянську агресію проти миролюбого Третього Рейху й почати вибачатися перед Шольцом за злодіяння українських солдатів у складі радянської армії. Чи вже готові?..
Ну, судячи з пропонованих списків, прогрес і маяки вже готові засудити, то, може, й до миролюбого Третього Рейху недалеко?

Un Ospite

Цитата: DarkMax2 от июня 29, 2023, 00:41Пропоную Високий Поселок.
Так, на дурного, вже якщо дуже кортить, то можна перейменувати на Височани. Я стикався з тамтешніми мешканцями, так вони себе називають височанами (а не, наприклад, високівцями), і селищну раду вони мають Височанську, а не, наприкад, Високівську.

Python

Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Волод

А мені все ж цікаво, розібратися з «-жжя», що воно таке?

DarkMax2

Цитата: Волод от июля  5, 2023, 07:12А мені все ж цікаво, розібратися з «-жжя», що воно таке?
Розвиток закінчень типу -ье. Чи в якому сенсі?
Цитата: Python от июля  5, 2023, 03:26В'ятрович вважає рішення про Запоріжжя свідомим саботажем. Також він невисокої думки про компетентність нинішнього складу комісії.
Для Харківщини оновили списки. Зарівно не згадали про Ониська в слові Анискине.

Волод

Цитата: DarkMax2 от июля  5, 2023, 09:36Розвиток закінчень типу -ье. Чи в якому сенсі?

Я про результати розвитку: «жж» це один звук чи два, вони (він) м'які чи тверді?

DarkMax2

Волод

DarkMax2

Цитата: Волод от июля  5, 2023, 11:47
Цитата: DarkMax2 от июля  5, 2023, 11:37Подовжений напівм'який: [ж':]

Тоді попередній склад відкритий.
Ніт. Ікавізм не так працює. Поділля, Полісся, Білопілля тощо.
Як я розумію, ікавізм виник до того, як -жьє,-льє перейшло в -жжя, -лля.
Взагалі, в сучасній орфографії ікавізм - дуже етимологічно-морфологічна річ. Тож не на склад озираються, а на споріднені слова.

R

Цитата: Волод от июля  5, 2023, 09:55Я про результати розвитку: «жж» це один звук чи два, вони (він) м'які чи тверді?

Про село Залужжя. Люди які там живуть, вимовляють: Залужа.

Волод

Цитата: DarkMax2 от июля  5, 2023, 11:52
Цитата: Волод от июля  5, 2023, 11:47
Цитата: DarkMax2 от июля  5, 2023, 11:37Подовжений напівм'який: [ж':]

Тоді попередній склад відкритий.
Ніт. Ікавізм не так працює. Поділля, Полісся, Білопілля тощо.
Як я розумію, ікавізм виник до того, як -жьє,-льє перейшло в -жжя, -лля.
................

Коли «жья» попередній склад також відкритий, до того ж коли вас тягне у давнини, то не забувайте про «оро».

Python

Ікавізм  не випливає з закритості складу. Скоріш, закритість та ікавізм виникли зі спільних передумов, тому здебільшого збігаються.

Волод

Однак, слово «поріг» можна пояснити, мабуть, тільки з народної етимології.

DarkMax2

Цитата: Волод от июля  5, 2023, 12:06Коли «жья» попередній склад також відкритий
ж-йа.
Цитата: R от июля  5, 2023, 12:02
Цитата: Волод от июля  5, 2023, 09:55Я про результати розвитку: «жж» це один звук чи два, вони (він) м'які чи тверді?

Про село Залужжя. Люди які там живуть, вимовляють: Залужа.
Це десь на заході? Відсутність подвоєння характерна для галичан.
Цитата: Волод от июля  5, 2023, 14:01Однак, слово «поріг» можна пояснити, мабуть, тільки з народної етимології.
Тобто?
Цитата: Волод от июля  5, 2023, 12:06то не забувайте про «оро».

Беріг. А ще ступінь>ступня (крок), себто І на місці випадної. Тощо. Ікавізм напередодні унормування орфографії в діалектах траплявся всюди: хоч Ь, хоч Ъ, хоч ОРО, хоч ЕРЕ.

bvs

Цитата: DarkMax2 от июля  5, 2023, 11:52Ніт. Ікавізм не так працює. Поділля, Полісся, Білопілля тощо.
Полісся не в тему - там ять.

bvs

Цитата: Python от июля  5, 2023, 13:52Скоріш, закритість та ікавізм виникли зі спільних передумов, тому здебільшого збігаються.
Икавизм возникал в новозакрытом слоге - т.е. слоге перед павшим слабым ером. Запорожье тут подходит - там *запорожьje.

Волод

Цитата: bvs от июля  5, 2023, 19:23
Цитата: Python от июля  5, 2023, 13:52Скоріш, закритість та ікавізм виникли зі спільних передумов, тому здебільшого збігаються.
Икавизм возникал в новозакрытом слоге - т.е. слоге перед павшим слабым ером. Запорожье тут подходит - там *запорожьje.

Як можуть бути одночасно і «оро»,  і «жьje»?

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр