Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Makedonska azbuka

Автор dagege, мая 5, 2022, 13:16

dagege

1      А а   a
2   Б б   b
3   В в   v
4   Г г   g
5   Д д   d
6   Ѓ ѓ    Đ đ
7   Е е   e
8   Ж ж   Ž ž
9   З з   z
10   Ѕ ѕ   dz
11   И и   i
12   Ј ј   j
13   К к   k
14   Л л   l
15   Љ љ   ł
16   М м   m
17   Н н   n
18   Њ њ   ń
19   О о   o
20   П п   p
21   Р р   r
22   С с   s
23   Т т   t
24   Ќ ќ   Ćć    
25   У у   u
26   Ф ф   f
27   Х х   h
28   Ц ц   c
29   Ч ч   Čč
30   Џ џ   dž
31   Ш ш   Šš

Тој останува, да се докаже.
Седам дома во Скопје, сега баш учам, поретко излегувам најмного на кино, во диско-клуб.
Еве го еден дел од моето раскажување за сапунската серија «Подобар живот» или во оригинал «Бољи живот»
Еве, дојдов малце за празни́ците и пак ќе бегам накај Скопје. А тамо не се вртам многу.
Некне бевме со еден другар на кино. Се најдовме така во Трговски и си викаме: Кај ќе одиме сега? Аj да одиме во «Бамби». Е, ај(де), извадивме билети, си купивме бонбони, семки и влеговме внатре.
Дали ја гледаше последната епизода од онаа серија?
Некне ја гледаше Евровизијата? Немаше кој знае што песни, ама победничката беше срце. Догодина кога ќе пуштиме и ние некоја срцепарачка. И нам толку ни чини, поубаво да не дојде, кај нас евровизија да се држи, брука ќе падне.
Требаше вчера да го гледаш филмот. Навистина на видео не може да дојде до израз, но добар е. А ти текнува кога го гледавме «Кум»? Е, тој филм во еден здив го гледав.

Toj ostanuva, da se dokaže.
Sedam doma vo Skopje, sega baš učam, poretko izleguvam najmnogo na kino, vo disko-klub.
Eve go eden del od moeto roskažuvańe za sapunskata serija ,,Podobar život" ili vo original ,,Bołi život".
Eve, dojdov malce za praznicite i pak će begam nakaj Skopje. A tamo ne se vrtam mnogu.
Nekne bevme so eden drugar na kino. Se najdovme taka vo Trgovski i isi vikame: Kaj će odime sega? Aj da odime vo ,,Bambi". E, aj(de), izvadivme bileti, si kupivme bonboni, semki i vlegovme vnatre.
Dali ja gledaše poslednata epizoda od onaa serija?
Nekne ja gledaše Evrovizijata? Nemaše koj zne što pesni, ama pobedničkata beše srce. Dogodina koga će puštime i nie nekoja srceparačka. I nam tolku ni čini, poubavo da ne dojde, kaj nas evrovizija da se drži, bruka će padne.
Trebaše včera da go gledaš filmot. Navistina na video ne može da dojde do izraz, no dobar e. A ti teknuva koga go gledavme ,,Kum"? E, toj film vo eden zdiv go gledav.
Kazak tili (töte : قازاق ٴتىلى‎) — Kazakstan Respübliginın memlekettik tili, sonımen katar Resey, Özbekstan, Kıtay, Moŋgoliyə jəne t.b. elderde turatın kazaktardıŋ ana tili.

dagege

Образование форм будущего времени происходит при помощи частицы će и формы глагола настоящего времени совершенного / несовершенного вида. В отрицательных формах перед će добавляется частица ne или вместо će может выступать сочетание глагольной формы imam и частицы da: će nosam «принесу»,  će nosiš  «принесёшь»,  će nosi  «принесёт» и  т.  д.,  ne će nosam  /  nema da nosam  «не принесу».
По модели «частица će с имперфектом глагола совершенного / несовершенного вида» образуются формы будущего в прошедшем времени:  će nosevće noseše,  će nosevme  и  т.  д. с отрицанием  ne će nosev, реже — nemaše da nosam.
По модели «частица će с перфектом II» образуются формы будущего результативного времени:  će imam videno,  će imaš videno  и  т.  д. с отрицанием nema da imam videno  /  ne će imam videno.

Так называемое противопоставление по твёрдости / мягкости в современном македонском языке характерно только для двух пар фонем — /н/ : /н'/ и /л/ : /л'/. Реализация палатальных согласных при этом позиционно обусловлена — они встречаются на стыке морфем и очень редко в конце слова: krilo «крыло» — kriľa [крил'а] «крылья», konj «конь». Чаще всего на месте этимологически мягких согласных представлены их отвердевшие континуанты: kluč «ключ», den «день», molba «просьба», višna «вишня».
Среднеязычные палатальные аффрикаты /к͡'j/ и /г͡'j/ (орфографически — ć, đ), а также аппроксимант /j/ не имеют пары. В отличие от /н'/ и /л' /эти согласные более частотны и позиционно не ограничены: međa «межа», moćen «могущественный», livađe / livadje «луга», kuća «дом», tuđ «чужой», đum «кувшин», ćerka «дочь». Континуанты остальных мягких согласных в современном македонском языке представлены во всех позициях отвердевшими согласными: dimat «дымят», borba «борьба». При утрате мягкости на месте выпавших губных на стыке морфем отмечается появление /j/: zemja «земля», čapja «цапля».
Kazak tili (töte : قازاق ٴتىلى‎) — Kazakstan Respübliginın memlekettik tili, sonımen katar Resey, Özbekstan, Kıtay, Moŋgoliyə jəne t.b. elderde turatın kazaktardıŋ ana tili.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр