Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Дивнi

Автор Lodur, февраля 10, 2021, 22:05

Lodur

https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk00sBPW9fqZS7-JZjYF5pk6aUGxHPw:1612985442601&source=univ&tbm=isch&q=дивнi весiльнi&sa=X&ved=2ahUKEwipvtWCh-DuAhXhwosKHc20DGkQjJkEegQIARAB&biw=1920&bih=942
https://exo.in.ua/news/24642

Чи пекуть у вас на весiлля отакi штуки (першi ~5 фото по першому лiнку)? Якщо пекуть — як називають?
Я звернув увагу, що сторiнки, де вони звуться "дивнi" майже всi зi сходу України. Харкiв, Донецьк, Запорiжжя, Днiпро. Другий лiнк вище — найзахiднiша точка, що менi потрапилась: границя Полавської та Днiпровської (чи як вона там нинi зветься?) областi.

Ще на одному сайтi знайшов назву "дивування"...
8-й Девственник Лингвофорума

If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite. (W. Blake)
Какая потребителю разница, какой продукт лучше не работает?.. (Awwal12)

LUTS

Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

Rusiok

Цитата: LUTS от февраля 10, 2021, 23:31
Не печуть.
Цитировать«дивень». Радше — це весільне гільце, яке раніше застромляли в коровай.
"проект предлагал сократить разговорную речь путем сведения многосложных слов к односложным и упразднения глаголов" - Джонатан Свифт. Путешествие в Бальнибарби

Волод

DarkMax2

Цитата: Lodur от февраля 10, 2021, 22:05
Чи пекуть у вас на весiлля отакi штуки (першi ~5 фото по першому лiнку)? Якщо пекуть — як називають?
Я звернув увагу, що сторiнки, де вони звуться "дивнi" майже всi зi сходу України. Харкiв, Донецьк, Запорiжжя, Днiпро. Другий лiнк вище — найзахiднiша точка, що менi потрапилась: границя Полавської та Днiпровської (чи як вона там нинi зветься?) областi.

Ще на одному сайтi знайшов назву "дивування"...
У дівчині родині зв'язки на Ізюмщині. Там "дивні". Від неї дізнався про такі штуки.
Цитата: Волод от февраля 11, 2021, 08:07
Мабуть це якась литовська інвазія. https://pribaltik.com/litva/gid-po-litve/pokupki-v-litve/tort-shakotis.html
Навряд, адже, схоже, це слобожанське.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

DarkMax2

Ди́вень, -вця, м. Хлѣбъ въ видѣ толстаго кольца: его пекутъ на свадьбу для невѣсты, которая должна сквозь него посмотрѣть на гостей. Полт.

Словарь української мови / Упор. з дод. влас. матеріалу Б. Грінченко : в 4-х т. — К. : Вид-во Академії наук Української РСР, 1958.
Том 1, ст. 381.
(wiki/uk) Дивень_(хліб)

Волод

Це вони «калач» так спотворили, що через нього вже не подивися. http://traditions.in.ua/kukhnia/obriadovi-stravy/1445-dyven

DarkMax2

Цитата: Волод от февраля 11, 2021, 12:30
Це вони «калач» так спотворили, що через нього вже не подивися. http://traditions.in.ua/kukhnia/obriadovi-stravy/1445-dyven
Подивитися. Це ж трубка.

From_Odessa

Бачив щось схоже на весіллі у Миколаїві у 2006 році. Це на те весілля явно потрапило зі сторони дівчини, а її родину можна назвати сільскою. Там ця штука була у вигляді маленького дерева чи куща, й свідки мали відризати секатором окремі "гілкі". Як називали цей вироб, не знаю чи забув. Але слов "дивень" або "дивні", здається, тоді точно не чув.

Lodur

Цитата: From_Odessa от февраля 11, 2021, 12:56
Бачив щось схоже на весіллі у Миколаїві у 2006 році. Це на те весілля явно потрапило зі сторони дівчини, а її родину можна назвати сільскою. Там ця штука була у вигляді маленького дерева чи куща, й свідки мали відризати секатором окремі "гілкі".
Отаке?
У нас по селах (і частково навіть у місті... поки я малим був, й весілля ще подекуди з традиціями проводили) отакі дивні (як на початку теми) завжди робили. Але не пам'ятаю, щоб з них робили деревце. Іноді встромляли ті гілки в весільний коровай ("бугай"), але частіше вони були окремо.
8-й Девственник Лингвофорума

If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite. (W. Blake)
Какая потребителю разница, какой продукт лучше не работает?.. (Awwal12)

From_Odessa

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр