Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Найстарший університет України: Львів чи Харків?

Автор DarkMax2, июня 14, 2013, 13:09

Conservator

Цитата: serge-kazak от июня 15, 2013, 16:02
Швидше ті вузи про які ти тут говориш - це відкромсані шматки Київського Університету імперської епохи. Той шмат, що залишився - став Київським Університетом радянської епохи.

лише за будівлею, яка стала основним корпусом, уся матеріяльна база, викладачі тощо були або спільними, або ділилися приблизно порівну. коли КІНО розділявся на КДУ та КДПІ, чисельність студентів, загальна корисна площа корпусів та кількість томів у їхніх бібліотеках була приблизно однаковою.
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

serge-kazak

Цитата: Conservator от июня 15, 2013, 16:15
Швидше ті вузи про які ти тут говориш - це відкромсані шматки Київського Університету імперської епохи. Той шмат, що залишився - став Київським Університетом радянської епохи.
лише за будівлею, яка стала основним корпусом, уся матеріяльна база, викладачі тощо були або спільними, або ділилися приблизно порівну. коли КІНО розділявся на КДУ та КДПІ, чисельність студентів, загальна корисна площа корпусів та кількість томів у їхніх бібліотеках була приблизно однаковою.

А за такою ознакою як назва і статус? адже ти не будеш заперечувати, що спадкоємність ключових вузів у Києві виглядає так - Академія - Києво-Могилянська Академія (відроджена) - Київський Університет св. Володимира - Київський Університет Тараса Шевченка.

А якщо брати спадкоємність на основі спілкування і передачі знань - думаю вся вища освіта центральної Євразії і всі найбільш освічені люди регіону виявляться так чи інакше пов'язаними з тою древньою Академією, яка була заснована у часи князя Ярослава в Києві і з тими скіфськими філософами і богословами, які працювали в регіоні в часи царства Римського ще до утворення князівства Руського, які слухали богословські лекції Андрія Первозваного і брали участь у вселенських соборах, вивчали надбання людей з усього світу спілкуючись з гостями з іноземних країн та ін. Тобто "заснування" Академії - до деякої міри взагалі формальна точка відліку, освічених людей у нас вистачало і до цього.

До речі згадується, що з агресивним європоцентризмом наші предки, вільні люди Скіфії зустрілись ще в часи царства Римського і старожитніх городів-держав Причорномор'я. Тоді теж їм намагалися довести, що вони повні дурні і невігласи, бо вони не знають "філософії". На що вони судячи за все відповідали, що Бог кожній людині дав здатність мислити і вивчати всесвіт, мудрість і знання людини не обов'язково вимірюються формальними ознаками.

Conservator

По перше те як вони себе офіційно позиціонують - схема "ми хороші, всі інші погані і недолугі", не знаю, може зараз щось змінилось.

такого в Могилянці немає, хіба в окремих патріотів закладу.

Цитата: serge-kazak от июня 15, 2013, 16:07
Про розвиток шкільництва і книжної богословської науки в часи Ярослава Великого в Києві говорить і літописець:

тут не про науку (навіть не про академічне богослів'я), а про манастирські бібліотеки.

так, на Русі існували манастрирські школи, однак за рівнем це був аналог сучасних недільних шкіл при церквах, не більше.

Про те, що вища освіта і наука у нас існувала в тих чи інших формах була вже в часи древньої Скіфії - красномовно говорять згадки про філософів скіфського походження (Анахарсіс напр.) в царстві Римському, а також про участь цих філософів у богословських конференціях (вселенських соборах) у Царгороді. Будь-хто туди потрапити не міг.

Анахарсис - (напів?)мітична постать, немає надійних свідчень про його існування.

про участь цих філософів у богословських конференціях (вселенських соборах) у Царгороді.

абсолютна більшість вищого кліру церкви на Русі дуже тривалий час складалася з греків, делегати від Київської митрополії до Константинополя були саме греками і саме у Константинополі здобували освіту. знов таки, про її характер як вищої освіти говорити некоректно, університетська освіта в клясичному розумінні - суто західне явище, хоча схожі заклади були у Константинополі, у арабських країнах (це навіть ближче до західної моделі, коли говорити про Середньовіччя, ніж константинопольський приклад) і навіть у Китаї.

Цитата: serge-kazak от июня 15, 2013, 16:14
Краще вже хабарництво і часткова самоосвіта

хабарництво - це найбільше зло в освіті. воно вбиває прагнення до самоосвіти у зародку і виховує в людині відчуття того, що важливіше саме папірець, куплений запис у заліковці, а не отримані (шляхом самоосвіти чи формального навчання) знання.

зомбування підростаючого покоління євроцентризмом при повному чи частковому відключенні критичного мислення за гроші сильних світу цього.

це про що? Могилянка є державним закладом і фінансується державою. і якраз там вихованню критичного мислення приділяється дуже вагома увага.

При чому у цих вузів навіть не стоїть завдання забезпечити загальний доступ до вищої освіти.

да-да, це при тому, що ці заклади вводили абсолютно некорумповану систему вступу і (коли говорити про УКУ, KSE та Аквіну як недержавні, бо в Могилянці це за визначенням є) надали можливість безкоштовного навчання частині студентів, завдяки чому в них цілком можуть навчатися талановиті діти з малозабезпечених родин.

Фактично мова йде про знищення залишків радянської освіти, в основі яких лежала древня народна крестьяно-козацька ідея освіти для всіх, а не лише для обраних.

у тому й річ, що Могилянка таку можливість "освіти для всіх" культивує.

Ставляться під сумнів і всіляко висміюються і принижуються ті світогляд і система цінностей на яких віками виховувався наш народ, люди нашого регіону.

це що таке?
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

Conservator

Цитата: serge-kazak от июня 15, 2013, 16:25
А за такою ознакою як назва і статус? адже ти не будеш заперечувати, що спадкоємність ключових вузів у Києві виглядає так - Академія - Києво-Могилянська Академія (відроджена) - Київський Університет св. Володимира - Київський Університет Тараса Шевченка.

ні, заперечуватиму. назва і статус - це порожні слова. була така контора у Львові, "Львівський ставропігіон", штамповальня липових дипломів. зате з назвою і претензіями на спадкоємність із навчальним закладом 17 століття

є ряд закладів, які рівною мірою є спадкоємцями Ун-тету Св. Володимира. я їх називав вище.

вважають себе правонаступниками старої Могилянки сучасна Могилянка та - про це зрідка говориться - КДАС (УПЦ(МП)). у їхньому випадку мова йде лише про використання дванього бренду. Могилянка при цьому ще й у старих стінах перебуває, а її працівники зробили веичезний внесок у вивчення культурного спадку старої Могилянки та КДА. однак формального правонаступництва тут немає, навіть бібліотека і архів КДА, які частково походили ще зі старої Могилянки, тепер зберігаються у фондах НБУВ та ЦДІАК.
(Павло Чучка)

serge-kazak

Цитата: Conservator от июня 15, 2013, 16:39
такого в Могилянці немає, хіба в окремих патріотів закладу.
Ну взагалі-то я теж вірю, що рано чи пізно будь-яка установа окозачується і починає працювати для блага і спасіння спільноти в цілому незалежно від того з якою ціллю і хто їїї початково створював.

тут не про науку (навіть не про академічне богослів'я), а про манастирські бібліотеки.

так, на Русі існували манастрирські школи, однак за рівнем це був аналог сучасних недільних шкіл при церквах, не більше.
це звідки такі висновки про рівень нашої освіти в ті часи? на основі того, що наші дипломи в царстві Римському не визнавалися?

Анахарсис - (напів?)мітична постать, немає надійних свідчень про його існування.

Ну десь так само як і інші 6 (чи скільки їх там?) старогрецьких мудрагелів, які стояли біля початків вищої освіти, заклавши підвалини предмету, який ми знаємо як "пошук істини".

абсолютна більшість вищого кліру церкви на Русі дуже тривалий час складалася з греків, делегати від Київської митрополії до Константинополя були саме греками і саме у Константинополі здобували освіту. знов таки, про її характер як вищої освіти говорити некоректно, університетська освіта в клясичному розумінні - суто західне явище, хоча схожі заклади були у Константинополі, у арабських країнах (це навіть ближче до західної моделі, коли говорити про Середньовіччя, ніж константинопольський приклад) і навіть у Китаї.

Це мені нагадує те саме, що відбувається зараз. Європа в лиці Царгороду на деякий час набрала сили і почала диктувати людям регіону свої правила гри. Нащадки старих скіфсько-козарських родів ще не встигли опанувати ситуацію і спадкоємці древніх богословів Скіфії (в т.ч. народних православних) минулих часів змушені були уйти в підпілля - в густі ліси і безкраї степи. Але ця ситуація не могла тривати вічно.

зомбування підростаючого покоління євроцентризмом при повному чи частковому відключенні критичного мислення за гроші сильних світу цього.
це про що? Могилянка є державним закладом і фінансується державою. і якраз там вихованню критичного мислення приділяється дуже вагома увага.

Тобто за допомогою неї деякі люди за наші гроші хочуть нищити нашу історико-культурну спадщину радянської, російсько-імперської і ординської епохи і безкарно зомбувати підростаюче покоління неоєвролатинством? І як прості українські громадяни мають до цього ставитись?

да-да, це при тому, що ці заклади вводили абсолютно некорумповану систему вступу і (коли говорити про УКУ, KSE та Аквіну як недержавні, бо в Могилянці це за визначенням є) надали можливість безкоштовного навчання частині студентів, завдяки чому в них цілком можуть навчатися талановиті діти з малозабезпечених родин.
Мова не про окремих дітей з малозабезпечених родин, а про доступ всіх до освіти в цілому. До речі тут у тебе щось схоже на "троцкізм" трошки проглядає, як його трактували у 1930х. Згадай, тоді тоже говорили в першу чергу про освіту для обраних ("справжніх комуністів"), а не для всіх ("сталінізм"). Добром як ти пам'ятаєш це не закінчилося.

у тому й річ, що Могилянка таку можливість "освіти для всіх" культивує.

Те, що я спостерігаю - мене не переконує. Україні потрібен не крутий елітний вуз, а добра освіта для всіх.

це що таке?
В сенсі? Те і є - нам намагаються нав'язати ідеологію, яка суперечить світогляду і життєвому досвіду людей нашого регіону. При чому пояснити навіщо вона нам потрібна нормально не можуть. В результаті в тупу нав'язують, а хто з нею незгодний - чіпляють ярлики "старих пердунів" чи "прихильників тоталітаризму".

serge-kazak

Цитата: Conservator от июня 15, 2013, 16:44
ні, заперечуватиму. назва і статус - це порожні слова. була така контора у Львові, "Львівський ставропігіон", штамповальня липових дипломів. зате з назвою і претензіями на спадкоємність із навчальним закладом 17 століття

ну так тоді взагалі поняття "університет" стає досить таки порожнім словом. мова тоді йде про людей і передачу знань і цінностей - а це може відбуватись як в рамках так і поза "університетом". є у цих людей можливість якось легітимізуватися - вони легітимізуються, немає (як в ранньоординські часи у Київської Академії) - вони існують підпільно, "по печерам і монастирям".  :donno:

DarkMax2

хабарництво - це найбільше зло в освіті.
Не згоден. Вважаю, що освіта - це єдине місце, де корупція не шкідлива, а інколи навіть корисна. Знання ж життям потім перевірені будуть.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

piton

Могилянка стала академией стараниями Петра Великого.
W

Python

Цитата: DarkMax2 от июня 15, 2013, 20:28
Не згоден. Вважаю, що освіта - це єдине місце, де корупція не шкідлива, а інколи навіть корисна. Знання ж життям потім перевірені будуть.
Освіта — це місце, де корупція особливо шкідлива: разом з фаховими навиками, студент засвоює й основи хабарництва, з яким іде по життю. Оскільки всі потенційні хабарники — люди з ВО, то самі розумієте, чому в нас так...
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Python

Але пряма шкода від ВУЗівської корупції — зниження середніх показників якості освіти. Якщо, уявімо, талановитого абітурієнта обламують на вступному екзамені, бо потрібне бюджетне місце для чийогось родича, а мало знайомий з предметом студент, що розібрався, де підмазати, успішно отримує диплом, фактична цінність такого диплому для роботодавця мізерна.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

LUTS

Цитата: piton от июня 15, 2013, 20:38
Цим він свої гріхи не замолить
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

Conservator

то старая (причем со второго раза). в этой теме речь вообще не о ней, а о НаУКМА, основанной в 90е.

повторите це, коли Вас оперуватиме хірург, який платив за заліки. коли Ваш будинок, спроєктований архітектом, котрий давав хабарі, розвалиться через конструкторську помилку.

ці знання перевіряються не життям, а ціною життя.

не кажучи вже про те, що сам факт корумпованости освітньої сфери, коли люди починають сприймати можливість "вирішити питання" за хабар як належне, робить їх самих хабарниками у майбутньому (про це справедливо каже Python). особливо сумно, коли ті, хто і так навчається на контракті, платять хабарі, не розуміючи, що платити за навчання - це не платити за диплом.

із плаґіятом та сама історія. мені дуже імпонує ставлення до нього в УКУ, де за списану контрольну чи скачаний реферат (правда, там зазвичай есеї задають, а не стандартні реферати) спочатку суворе попередження із занесенням в особову справу (чи навіть до трудової книжки, бо в ній записується навчання на стаціонарі), а з другого разу - виключення без права поновлення. у Могилянці з цим трохи м'якше, 1. попередження, 2. суворе попередження і 3. розірвання індивідуальної угоди. у KSE, здається, одразу виганяють, але там таких випадків не буває, туди люди цілеспрямовано навчатися йдуть.
(Павло Чучка)

LUTS

Особливо в медичних ВНЗ, наприклад. Велику фігню написали  :fp:
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Conservator

Цитата: Python от июня 15, 2013, 20:53
Але пряма шкода від ВУЗівської корупції — зниження середніх показників якості освіти. Якщо, уявімо, талановитого абітурієнта обламують на вступному екзамені, бо потрібне бюджетне місце для чийогось родича, а мало знайомий з предметом студент, що розібрався, де підмазати, успішно отримує диплом, фактична цінність такого диплому для роботодавця мізерна.

отож.

особисто для мене є лише кілька вишів, закінчення яких говорить про людину достатньо добре (хоча два з них не мають держ. акредитації і їм це пофіґ). я тут їх назвав. щодо решти доводиться дивитися на людину.

до НУ"ОА" маю претензії щодо підготовки істориків, бо обидва тамтешні випускники-історики, яких я знаю, у спілкуванні показали жахливі пробіли щодо елементарних речей (причому в одній сфері, що насторожує), хоч загалом мали доста добрий рівень. не можу судити, чи це тенденція, чи виняток.

(Павло Чучка)

LUTS

Цитата: Conservator от июня 15, 2013, 21:04

до НУ"ОА" маю претензії щодо підготовки істориків, бо обидва тамтешні випускники-історики, яких я знаю, у спілкуванні показали жахливі пробіли щодо елементарних речей (причому в одній сфері, що насторожує), хоч загалом мали доста добрий рівень. не можу судити, чи це тенденція, чи виняток.
Аж цікаво стало хто це  :???

Pawlo

Крім медицини. Там краще до перевірки життям краще не доводити
Лучше смерть, как избавление,
Чем быть первой средь рабынь.
Знай же ты моё решение-
Мой ответ: «Навеки сгинь!»

Pawlo

Хороший троллинг, годный :green:
Знай же ты моё решение-

Pawlo

Цитата: LUTS от июня 15, 2013, 20:55
Цим він свої гріхи не замолить
При чому це ж тіки проти українців гріхи. А якщо ще згадати якими реально бузувірськими методами він модернізував ісконную Великороссию.
Знай же ты моё решение-

Conservator

Цитата: LUTS от июня 15, 2013, 21:05
Аж цікаво стало хто це

я не можу розкривати імена без згоди цих людей, тим паче, що критикую їхній професіоналізм :)

скажу лише, що закінчували у 2008 та 2010 відповідно.

але це дві людини, вибірка замала для загальних оцінок.

пробіли в історії лівих рухів на території України та суміжних країн, а також абсолютна відсутність знань навіть про факт існування лівих кіл в українській еміґрації (одна людина примудрилася писати курсову про політичні течії в повоєнній еміґрації і ані краєчком вуха не чути про групу "Вперед" Майстренка, навіть його прізвище не знати! :o )
(Павло Чучка)

LUTS

Цитата: Conservator от июня 15, 2013, 21:04

Взагалі ця спеціальність у нас часто стає прихистком для студентів, що недобрали балів на право чи іноземну філологію. Як результат її непристижність. А викладачі-історики досить пристойні.

LUTS

Цитата: Conservator от июня 15, 2013, 21:10
скажу лише, що закінчували у 2008 та 2010 відповідно.
З 2008-го я знаю всіх. Не важко вичислити, в принципі.

Pawlo

Цитата: Conservator от июня 15, 2013, 20:59

із плаґіятом та сама історія. мені дуже імпонує ставлення до нього в УКУ, де за списану контрольну чи скачаний реферат (правда, там зазвичай есеї задають, а не стандартні реферати) спочатку суворе попередження із занесенням в особову справу (чи навіть до трудової книжки, бо в ній записується навчання на стаціонарі), а з другого разу - виключення без права поновлення. у Могилянці з цим трохи м'якше, 1. попередження, 2. суворе попередження і 3. розірвання індивідуальної угоди. у KSE, здається, одразу виганяють, але там таких випадків не буває, туди люди цілеспрямовано навчатися йдуть.
Плагіата не буде подолано доти доки не розведуть процес навчання і процес наукової діяльності тобто поки від студентів не перестануть вимагати "наукової новизни"
Ну самі подумайте як у тисяч людей що року і при тому  не фахових вчених   може та новизна з"являтись?
Знай же ты моё решение-

Conservator

узагалі, мені в НУ"ОА" бібліотека найбільше подобається. колекція зарубіжної україніки крута :yes:
(Павло Чучка)

LUTS

Цитата: Pawlo от июня 15, 2013, 21:14
Плагіата не буде подолано доти доки не розведуть процес навчання і процес наукової діяльності тобто поки від студентів не перестануть вимагати "наукової новизни"
Хіба не вимагають?

Pawlo

Цитата: LUTS от июня 15, 2013, 21:17
Цитата: Pawlo от июня 15, 2013, 21:14
Хіба не вимагають?
Ви мене неправильно зрозуміли.
Вимагають і я саме якраз проти цього
Знай же ты моё решение-

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр