Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Найстарший університет України: Львів чи Харків?

Автор DarkMax2, июня 14, 2013, 13:09

serge-kazak

Ки́єво-Могиля́нська акаде́мія — стародавній навчальний заклад в Києві, який під такою назвою існував від 1659 до 1817 року. Спадкоємець стародавньої Київської Академії заснованої князем Ярославом Мудрим. Фактично всі сучасні українські ВНЗ в тій чи іншій мірі є духовними спадкоємцями цього закладу через вихованців Академії, які стали засновниками відповідних нових богословських, філософських і наукових шкіл у цих вишах.

Історія Київського Університету, як осередку освіти і духовності, тісно сполучена з історією вищої освіти в Києві і на українських землях і починається ще в ті часи, коли за словами автора «Історії Русів» на Русі вперше було запроваджено книжне навчання і створено першу вищу духовну школу (академію):

«Історія Преподобного Нестора Печерського і його послідовників і попередників, які ту історію писали і які всі були Академіками, або Членами тої головної школи, яку в Слов'янах заведено було в місті Києві Кирилом, філософом Грецьким, невдовзі по запровадженню там релігії Християнської. А взята вона з книг Священних Біблій і з старовинної багатої бібліотеки, в Києві зібраної, яка в пору нашестя варварів і од колишніх руїн загинула; від чого і самі школи ховалися в самих монастирях та підземних житлах навіть до днів Руського обраного Князя, або Гетьмана, Сагайдачного і Митрополита Київського Петра Могили, які стародавню Академію Київську поновили.»

В часи Монгольського, а потім Литовського панування, вища освіта на Русі і в Україні мусила переховуватись в печерах і монастирях (див Києво-Печерська Лавра) і лише у XVII ст., за сприяння впливових людей тогочасного українського суспільства була відкрита для народу у формі Києво-Могилянської Академії. Києво-Могилянська Академія за час свого існування протягом XVII–XVIII ст. встигла підготувати велику кількість відомих людей, які здійснили великий вплив в усіх сферах суспільного життя українських земель того часу. Академія була закрита в кінці XVIII ст. вищою владою Російської імперії у зв'язку з козацькими повстаннями, які в ті часи охопили всю Україну і ліквідацією структур влади Війська Запорізького Низового, натомість була відкрита Академія в Харкові, куди перемістилася значна частина викладацького складу.

У XIX ст. враховуючи потребу українських земель у вищій освіті, в Києві було відкрито Київський Імператорський Університет Святого Володимира, з якого і ведеться відлік сучасної історії університету. Таким чином, історія університету виглядає наступним чином:
після 988- до 1241 рр.: вища духовна школа (Академія) в Києві, заснована Київськими князями.
1241 — поч. XVII ст.: вища школа в умовах підпілля (в монастирях навколо Києва).
XVII — кін. XVIII ст.: Києво-Могилянська Академія.
кін. XVIII ст. — поч. XIX ст.: закриття Києво-Могилянської Академії, перебування київської вищої школи в Харкові.
1834–1917: Київський Імператорський Університет Святого Володимира.
1917–1919: Київський Університет Святого Володимира

Pawlo

Лучше смерть, как избавление,
Чем быть первой средь рабынь.
Знай же ты моё решение-
Мой ответ: «Навеки сгинь!»

serge-kazak

Цитата: Pawlo от июня 15, 2013, 13:48
Господь врятуй нас від цієї напасті

Хто б казав. Знову на наші землі йдуть чужинці, знову нищать її справжню, прадавню історію, пам'ять про добрих, славних і святих людей, які боронили і розбудовували край. І це ще півбіди. Ці люди намагаються узурпувати право на правду, право на історичну пам'ять, право на освіту майбутніх поколінь. Єдина є надія - козацький нарід як такий неможливо знищити. Дух дихає де хоче. Навіть останній зрадник і нездара з Божою поміччю може згадати хто він і яких батьків, яких дідів і стати на захист правди, яку ще вчора намагався знищити. Слава Богу, що всі люди і всі українці козаки. Найдуться ті, хто не дадуть правді пропасти. Ви ж робіть, що вам совість підказує.

p.s. А якщо по темі. Нинішній заклад під назвою "Києв-Могилянська Академія" по факту є "засланим козачком", який за іноземні гроші використовується для руйнації існуючої системи загальної вищої освіти в регіоні.

Pawlo

Серже взагалі то напастью я назвав вас :green:
А не тих святих людей про які йшла мова
Лучше смерть, как избавление,
Чем быть первой средь рабынь.
Знай же ты моё решение-
Мой ответ: «Навеки сгинь!»

LUTS

Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

serge-kazak

Цитата: Pawlo от июня 15, 2013, 14:01
Серже взагалі то напастью я назвав вас :green:
А не тих святих людей про які йшла мова

Так, я все прекрасно зрозумів. Можливо вам і неприємно читати мої відгуки у цій темі. Тільки що мені залишається робити, коли читаю подібну єресь? Про те, що у нас взагалі до XIX ст. не було нормальної вищої освіти? Чи про те, що сучасний заклад під назвою "Києво-Могилянська Академія" має більше прав на спадщину старожитньої Київської Академії ніж інші вузи і наукові спільноти України і регіону, з яких першим і основним очевидно є Київський Університет (як основний вищий навчальний заклад Києва, прямо пов'язаний правопреємством - по викладачам, вченим і академічній спільноті в цілому)? Мовчати і робити вигляд, що все файно? Так можна десятки років сидіти, деякі так і роблять.

Python

Про яку спадкоємність традицій може бути мова з такими перервами, коли найстарші з професорів відновленого закладу народилися років через сто після його закриття? Тут вже скоріш «названо на честь», ніж «відновлено».
Щодо руйнування системи освіти — не зовсім уявляю, як заклад назразок Могилянки може «деструктивно вплинути» на якийсь із університетів, що існували в радянські роки. Якщо ставити за мету руйнацію системи освіти, іноземні гроші слід направляти на підкуп міністрів та ректорів, від яких ця руйнація й залежить.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

serge-kazak

Цитата: Python от июня 15, 2013, 14:19
Про яку спадкоємність традицій може бути мова з такими перервами, коли найстарші з професорів відновленого закладу народилися років через сто після його закриття?
Про спадкоємність через вчителів і школи. Вимушений виїзд до Харкова на кілька десятків років нічого не змінив. Крім того в Києві залишалась Київська богословська академія.

Щодо руйнування системи освіти — не зовсім уявляю, як заклад назразок Могилянки може «деструктивно вплинути» на якийсь із університетів, що існували в радянські роки. Якщо ставити за мету руйнацію системи освіти, іноземні гроші слід направляти на підкуп міністрів та ректорів, від яких ця руйнація й залежить.

Нам зараз тикають в очі європейську якість освіти і європейські університети, а під шумок відправляють на пенсії останні залишки радянської профессури, дерибанять і так мізерні кошти, які виділяються на те, щоб наша освіта хоч якось животіла і т.д. і т.п., через систему освіти нав'язують європоцентризм в якості єдиної і беззаперечної ідеології і т.д. і т.п., у наших вузах процвітає хабарництво (в якому винуваті не скільки студенти і викладачі, скільки ті мізерні кошти, які виділяються на освіту і дерибаняться по дорозі і т.д. і т.п.). В цій схемі Могилянка і подібні їй заклади часто слугують в якості красивої картинки, функція якої полягає в тому, щоб відволікати увагу від суті речей і морально добивати залишки нашої старої української освіти з її правопреємністю людей, шкіл і традицій.

Python

Ті, хто відправляє тих професорів і дерибанить кошти, роблять це незалежно від курсу на «європейські стандарти». Красива картинка тут ні до чого — вже легше повірити, що Могилянка не подобається Вам особисто (можливо, через її євроцентричний і націоналістичний імідж).
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

LUTS

Цитата: serge-kazak от июня 15, 2013, 14:30
В цій схемі Могилянка і подібні їй заклади часто слугують в якості красивої картинки, функція якої полягає в тому, щоб відволікати увагу від суті речей і морально добивати залишки нашої старої української освіти з її правопреємністю людей, шкіл і традицій.
Ви знаєте, колись я вважав просто мрійником. Зараз бачу, що ваші неадекватні ідеї можуть нести небезпеку  :3tfu:
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Conservator

Цитата: serge-kazak от июня 15, 2013, 13:38
Київська Академія — найстаріший вищий навчальний заклад в Східній Європі і один з найстаріших вищих навчальних закладів у світі, заснований близько 1037 р. Академія багато років була центром богослов'я та освіти на навколишніх землях.

це ж хто такі дурниці понаписував?

Як пише автор "Історії Русів":"Ярослав Володимирович, який поширив і утвердив Християнство, уложив через обраних мужів Руські закони, заснував у Києві головну школу Богослов'я та інших красних наук з багатою, із Греції виписаною, бібліотекою".

"Історія русів" уже джерелом для висновків про середньовічні події стала? ;D

Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

Conservator

Цитата: serge-kazak от июня 15, 2013, 13:52
p.s. А якщо по темі. Нинішній заклад під назвою "Києв-Могилянська Академія" по факту є "засланим козачком", який за іноземні гроші використовується для руйнації існуючої системи загальної вищої освіти в регіоні.

то ти Костянтина Рахна начитався?

хоч і заборонено це казати, але...

:fp:

пока Могилянкою та УКУ і, може, ще KSE та Аквіною в українських вишах узагалі дихнути нема де.

Цитата: serge-kazak от июня 15, 2013, 14:05
першим і основним очевидно є Київський Університет (як основний вищий навчальний заклад Києва, прямо пов'язаний правопреємством - по викладачам, вченим і академічній спільноті в цілому)?

КНУ Шевченка має таке ж правопреєство з Ун-тетом Св. Володимира, як і НПУ Драгоманова та НМУ Богомольця, раптом що. перші два створено на базі КІНО, останній виокремлено з медфаку університету. до старої Могилянки вони жодним боком, її правонаступником була КДА, ліквідована після Революції.
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

LUTS

у наших вузах процвітає хабарництво (в якому винуваті не скільки студенти і викладачі, скільки ті мізерні кошти, які виділяються на освіту і дерибаняться по дорозі і т.д. і т.п.).
І тут варто зазначити, що хабарництво панує якраз у тих ВНЗ, де пам'ятають "традиції української, радянської освіти", де маразматичні професори викладають до 80 років, сплячи на лекціях, бо їм ще мало. В Могилянці і т.п. такого якраз немає.

serge-kazak

Цитата: LUTS от июня 15, 2013, 15:40
у наших вузах процвітає хабарництво (в якому винуваті не скільки студенти і викладачі, скільки ті мізерні кошти, які виділяються на освіту і дерибаняться по дорозі і т.д. і т.п.).
І тут варто зазначити, що хабарництво панує якраз у тих ВНЗ, де пам'ятають "традиції української, радянської освіти", де маразматичні професори викладають до 80 років, сплячи на лекціях, бо їм ще мало. В Могилянці і т.п. такого якраз немає.

Ну так давайтє старий мір разрушім до основанья, а затєм...  :what: І не кажіть, що вам ці ідеї не знайомі. До речі ті, хто їх пропагували - потім одумались. пп. Ленін і Сталін до речі не виключення. :negozhe:

А по серйозному - слава Богу я мав можливість спілкуватись з деякими людьми старої радянської школи, правда в основному в галузі технічних наук (математика і фізика, в т.ч. в сфері шкільної освіти). Основна маса нинішнього покоління викладачів вузів і вчителів шкіл на жаль і близько біля них не стояла.

LUTS

Цитата: serge-kazak от июня 15, 2013, 15:48

Ну так давайтє старий мір разрушім до основанья, а затєм...  :what:
До чого тут? Але захищати старих корумпованих пердунів теж не збираюсь. З ними не стикнувся, слава Богу. А от брат мій хлєбанув у такому ВНЗ з радянськими освітніми традиціями.

serge-kazak

Цитата: LUTS от июня 15, 2013, 15:52
До чого тут? Але захищати старих корумпованих пердунів теж не збираюсь. З ними не стикнувся, слава Богу. А от брат мій хлєбанув у такому ВНЗ з радянськими освітніми традиціями.
Гуманітарний чи технічний напрямок? І боюсь, що ви говорите про людей, які прийшли у вузи вже в часи "перебудови".

DarkMax2

Голослів'я
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

DarkMax2

Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

LUTS

Цитата: serge-kazak от июня 15, 2013, 15:55
Цитата: LUTS от июня 15, 2013, 15:52
Гуманітарний чи технічний напрямок? І боюсь, що ви говорите про людей, які прийшли у вузи вже в часи "перебудови".
У брата? Технічний. І більшість викладачів працює ще з 60-х.

LUTS

Цитата: DarkMax2 от июня 15, 2013, 15:55
Голослів'я
Де?

serge-kazak

Цитата: Conservator от июня 15, 2013, 15:35
начитався?

Ні. Власні висновки. Претензії насправді не так і багато, але вони суттєві. По перше те як вони себе офіційно позиціонують - схема "ми хороші, всі інші погані і недолугі", не знаю, може зараз щось змінилось. А по друге, те що зв'язане з першим - намагання повністю заперечити здобутки радянської і взагалі попередніх епох нашої історії в цілому. Неприємно спілкуватись з людьми, які так ставляться до суспільства в якому самі виросли і тих вчителів, які їх і їхніх предків так чи інакше але виховали, дали знання і т.д. і т.п., на плечах яких вони стоять, хочуть вони того чи ні.

КНУ Шевченка має таке ж правопреєство з Ун-тетом Св. Володимира, як і НПУ Драгоманова та НМУ Богомольця, раптом що. перші два створено на базі КІНО, останній виокремлено з медфаку університету. до старої Могилянки вони жодним боком, її правонаступником була КДА, ліквідована після Революції.
Швидше ті вузи про які ти тут говориш - це відкромсані шматки Київського Університету імперської епохи. Той шмат, що залишився - став Київським Університетом радянської епохи.

serge-kazak

Цитата: Conservator от июня 15, 2013, 15:29
Як пише автор "Історії Русів":"Ярослав Володимирович, який поширив і утвердив Християнство, уложив через обраних мужів Руські закони, заснував у Києві головну школу Богослов'я та інших красних наук з багатою, із Греції виписаною, бібліотекою".

"Історія русів" уже джерелом для висновків про середньовічні події стала? ;D

Про розвиток шкільництва і книжної богословської науки в часи Ярослава Великого в Києві говорить і літописець:

Цитата: http://www.old-russian.chat.ru/03povest.htm
В год 6545 (1037). Заложил Ярослав город великий, у того же града Золотые ворота; заложил и церковь святой Софии, митрополию, и затем церковь на Золотых воротах - святой Богородицы Благовещения, затем монастырь святого Георгия и святой Ирины. И стала при нем вера христианская плодиться и расширяться, и черноризцы стали умножаться, и монастыри появляться. И любил Ярослав церковные уставы, попов любил немало, особенно же черноризцев, и книги любил, читая их часто и ночью и днем. И собрал писцов многих, и переводили они с греческого на славянский язык. И написали они книг множество, ими же поучаются верующие люди и наслаждаются учением божественным. Как если один землю вспашет, другой же засеет, а иные жнут и едят пищу неоскудевающую, - так и этот. Отец ведь его Владимир землю вспахал и размягчил, то есть крещением просветил. Этот же засеял книжными словами сердца верующих людей, а мы пожинаем, учение принимая книжное.

Велика ведь бывает польза от учения книжного; книгами наставляемы и поучаемы на путь покаяния, ибо от слов книжных обретаем мудрость и воздержание. Это ведь - реки, напояющие вселенную, это источники мудрости; в книгах ведь неизмеримая глубина; ими мы в печали утешаемся; они - узда воздержания, Велика есть мудрость; ведь и Соломон, прославляя ее, говорил: "Я, премудрость, вселила свет и разум, и смысл я призвала. Страх Господень... Мои советы, моя мудрость, мое утверждение, моя сила. Мною цесари царствуют, а сильные узаконяют правду. Мною вельможи величаются и мучители управляют землею. Любящих меня люблю, ищущие меня найдут благодать". Если прилежно поищешь в книгах мудрости, то найдешь великую пользу душе своей. Ибо кто часто читает книги, тот беседует с Богом или со святыми мужами. Тот, кто читает пророческие беседы, и евангельские и апостольские поучения, и жития святых отцов, обретает душе великую пользу.

Ярослав же, как мы уже сказали, любил книги и, много их написав, положил в церкви святой Софии, которую создал сам. Украсил ее золотом, серебром и сосудами церковными, и возносят в ней к Богу положенные песнопения в назначенное время. И другие церкви ставил по городам и по местам, поставляя попов и давая от богатств своих жалованье, веля им учить людей, потому что им поручено это Богом, и посещать часто церкви. И умножились пресвитеры и люди христианские. И радовался Ярослав, видя множество церквей и людей христиан, а враг сетовал, побеждаемый новыми людьми христианскими.

Про те, що вища освіта і наука у нас існувала в тих чи інших формах була вже в часи древньої Скіфії - красномовно говорять згадки про філософів скіфського походження (Анахарсіс напр.) в царстві Римському, а також про участь цих філософів у богословських конференціях (вселенських соборах) у Царгороді. Будь-хто туди потрапити не міг.

Conservator

Цитата: DarkMax2 от июня 15, 2013, 15:55
Цитата: serge-kazak от июня 15, 2013, 14:30у наших вузах процвітає хабарництво (в якому винуваті не скільки студенти і викладачі, скільки ті мізерні кошти, які виділяються на освіту і дерибаняться по дорозі і т.д. і т.п.).
Голослів'я

ну, як сказати.

точно знаю про цілковиту відсутність хабарництва у чотирьох вишах - Могилянці, УКУ, Аквіні, KSE. підозрюю, що в НУ"ОА" їх теж немає. усі вони створені у 1990-2000х.
(Павло Чучка)

LUTS

Цитата: Conservator от июня 15, 2013, 16:09
підозрюю, що в НУ"ОА" їх теж немає.
:yes:
Правда на першому курсі один поважний історик (ви його дружину якось тут згадували чи то його самого) намагався нам спихнути свою книжечку для успішної здачі заліку. Але ВНЗ маленький і все це присіклось зверху.

serge-kazak

Цитата: Conservator от июня 15, 2013, 16:09
точно знаю про цілковиту відсутність хабарництва у чотирьох вишах - Могилянці, УКУ, Аквіні, KSE. підозрюю, що в НУ"ОА" їх теж немає.

Одної відсутності хабарництва мало. Краще вже хабарництво і часткова самоосвіта ніж зомбування підростаючого покоління євроцентризмом при повному чи частковому відключенні критичного мислення за гроші сильних світу цього. При чому у цих вузів навіть не стоїть завдання забезпечити загальний доступ до вищої освіти. Мова відкрито йде про підготовку нового покоління правлячих отаманів (еліти), завданням якої буде не скільки допомагати тим, хто цієї освіти не має (допомога народу) скільки панувати над ними і в тій чи іншій формі припиняти чи гасити суспільний протест проти такого нерівноправ'я. Фактично мова йде про знищення залишків радянської освіти, в основі яких лежала древня народна крестьяно-козацька ідея освіти для всіх, а не лише для обраних. Ставляться під сумнів і всіляко висміюються і принижуються ті світогляд і система цінностей на яких віками виховувався наш народ, люди нашого регіону. Так, можна згадати Шевченкове : "чужому научайтесь", але не варто забувати і про першу складову "свого не цурайтесь".

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр