Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

бендерики

Автор Волод, мая 24, 2022, 16:31

Волод

Звідкіля така назва?  Невже їх с початків мотали як онучі?

DarkMax2

Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Волод

Цитата: DarkMax2 от мая 26, 2022, 12:00
Завжди думав, що від міста Бендери.

Коли це румунська народна страва, то проблема у тому, що румуни звуть це місто не Бендери, а таким незвичним для слов'янського вуха словом  як   :green: «Тігіна».

Коли ж, це щось на кшталт «Котлети по-київські», то повинні зберегтись спогади про те, який повар у якій їдальні винайшов цю страву, і таких їдалень має бути багато, і вони повинні сваритися між собою. До того ж тоді статус української народної страви у бендериків повинен спонукати румун підняти галас, що українці вкрали страву.

DarkMax2

Так і українці на Наддністрянщині не чужі.
ЦитироватьІмовірно, що страва з'явилася у м.Бендери, у другій половині 20-го сторіччя, звідки й виникла назва "бендерки" або "бендерики". Не дивлячись на те, що їх почали готувати у Придністров'ї, зараз ця страва користується шаленою популярністю на Західній Україні. Їх подають зі сметаною та зеленню, готуючи різноманітні начинки - м'ясо, сир, картоплю чи капусту.
https://produkty-ermolino.ua/uk/stati/benderki-ili-benderiki/

Волод

Цитироватьу другій половині 20-го сторіччя,

Це було порівняно недавно, збереглись би спогади про винахід, а вже про свари за авторство неодмінно.

Python

Якщо страва виникла аж у післявоєнні роки і поширилась на Західній Україні, чи не могли в її назві початково фігурувати бандерівці або Бандера?
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Волод

Коли ця страва виникла як напівфабрикат, то її на початках могли робити з стрічки, тоді назва походить від стрічки, яку мотали як онучі.
А такий варіант як я люблю, коли роблять з млинця і отримують прошарки фаршу і тіста, що чергуються, міг виникнути пізніше.

Коли страва давня, то можна запропонувати багато версій.

Волод

Маю враження, що історія бендериків, підтверджує різні конспірологічні  теорії.
Бо як може існувати те, чого ніколи не було, і що ніколи не виникало?

Волод

Цікаво, чи не народились вони як «фендерики»?

Rusiok

Цитата: Волод от мая 27, 2022, 22:25
Від німецького fender крило?
"проект предлагал сократить разговорную речь путем сведения многосложных слов к односложным и упразднения глаголов" - Джонатан Свифт. Путешествие в Бальнибарби

Волод

Gobino

Вот у переселенцев с Украины в Азию 19,  начала 20-го века такого названия блюда похоже не было, по крайней мере я не слышал.  Это обычные блины, просто свернутые треугольником.  Кажись и в России такие доводилось есть. Но чтобы это бендериками называлось -не слышал и в России.

Волод

Ті що на малюнку звернуті зі стрічки як онучі, а не з млинця.
Такі продають як напівфабрикати, в радянські часи їх могли робити в їдальнях.
Назва бендерик тоді може походити від стрічки.

Є ще усякі варіанти, коли млинець ріжуть на частини.

Я вподобав варіант, коли бендерик згортають з цілого млинця, тоді він з прошарками.

На відміну від звичайних млинців, в бендерик загортають сиру начинку.

Волод

Цитата: Gobino от мая 28, 2022, 10:22
Вот у переселенцев с Украины в Азию 19,  начала 20-го века такого названия блюда похоже не было,

Бендерики зустрічалися переважно на заході Україні, а звідтіля на схід тільки за «покликом» партії і то вже після 1939 року.

DarkMax2

Цитата: Rusiok от мая 28, 2022, 09:03
Цитата: Волод от мая 27, 2022, 22:25
[f]>[p]>[b] Реалістично.
Цитата: Gobino от мая 28, 2022, 10:22
Вот у переселенцев с Украины в Азию 19,  начала 20-го века такого названия блюда похоже не было, по крайней мере я не слышал.  Это обычные блины, просто свернутые треугольником.  Кажись и в России такие доводилось есть. Но чтобы это бендериками называлось -не слышал и в России.
Є різниця: млинці з м'ясом роблять із готовою начинкою, а бендерики смажать із сирим фаршем.

Rusiok

Увів я всіх в оману. Слово  fender в німецькій мові - це запозичення з англійської. Це "відбійник" судна, "кранець". У значенні "крило" тільки для автомобіля: "автомобільне крило".
В англійській fender = to fent + er.
Цитироватьfend від середньоанглійського fenden («захищати, боротися, запобігати»), скорочення від defenden («захищати»), від старофранцузького deffendre (сучасно - французьке défendre), від латинського dēfendō («відвертати»), від dē- + ‎*fendō («вдарити, вколоти»), від протоіндоєвропейського *gʷʰen- («вдарити, убити»).
"проект предлагал сократить разговорную речь путем сведения многосложных слов к односложным и упразднения глаголов" - Джонатан Свифт. Путешествие в Бальнибарби

Волод

_Swetlana

Всю жизнь такие делаем, с мясным фаршем. Только сворачиваем прямоугольником, а не наподобие эчпочмака.
🐇

Волод

Фарш термообработанный или сырой?
Сворачиваете так, чтобы были прослойки фарша и блина или фарш отдельно блин снаружи?

_Swetlana

Цитата: Волод от июня  1, 2022, 21:58
Сворачиваете так, чтобы были прослойки фарша и блина или фарш отдельно блин снаружи?
Термообработанный, без всяких прослоек.
🐇

Gobino

Волод

Если под "бандурой" подразумевать "бандершу" - тогда да, есть варианты когда подобные слова обозначают не только пузо но и желудок и прочий бутер.

Волод

Цитата: _Swetlana от июня  1, 2022, 23:33
Цитата: Волод от июня  1, 2022, 21:58
Термообработанный, без всяких прослоек.

Ну это налистники, а не бендерики.
Впрочем,  в бендериках, которые мотают из ленты, да и из резаного блина прослоек нет.

Волод

Я люблю вот такие. Отступление от классики лишь в том, что я не размазываю фарш по всему блину, а выкладываю его лишь в области треугольника.

Волод

Цитата: Rusiok от июня  1, 2022, 20:17
Увів я всіх в оману. Слово  fender в німецькій мові - це запозичення з англійської. Це "відбійник" судна, "кранець". У значенні "крило" тільки для автомобіля: "автомобільне крило".
В англійській fender = to fent + er.
Цитироватьfend від середньоанглійського fenden («захищати, боротися, запобігати»), скорочення від defenden («захищати»), від старофранцузького deffendre (сучасно - французьке défendre), від латинського dēfendō («відвертати»), від dē- + ‎*fendō («вдарити, вколоти»), від протоіндоєвропейського *gʷʰen- («вдарити, убити»).
Коли мова йде про англійську, то «бендерики» в ній як у сметані.  :green:  Тільки яка ж англійська в Підкарпатті?

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр