Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

І все таки: "кияни" чи "київляни" (рос. киевляне)?

Автор Сергий, марта 5, 2021, 20:35

Сергий

Мабуть таки правильно було б "київляни"

Уродженці і жителі Києва умовно діляться на два табори. Одні віддають перевагу самоназві "киевляне", в той час як інші самоназві "кияни". Задумався над тим, що правильніше було б напевно українською говорити "київляни" себто "люди Києва", а не "люди Кия". Мабуть і буду себе так ідентифікувати.

Wolliger Mensch

Название киянин образовано не от Кия, а как разговорное сокращённое словообразование от Киева, ср. курянин и под. — когда притяжательный суффикс в названии города убирается, а к оставшейся значимой основе сразу присоединяется суффикс жителя.
«Вот интересно, каких лингвистических жемчуг можно найти в море отодвинутых книг», Ян Гавлиш.
«Впредь прошу помнить, что придумал игру не для любых ассоциаций, а для семантически оправданных. Например, чтó это такое: ,,рулетке" — ,,выпечке"?? Тем более, что сей ляпсус я сам совершил...», Марбол
«Ветхий Завет написан на иврите и частично на армейском», Vesle Anne
«МЛ(ять)КО ... ПЛ(ять)NЪ», Тася
«Вот откроет этот спойлер, например, Марго, ничего не подозревая, а потом будут по всему форуму блюющие смайлики...», Авал
«Томан приличный мужчина. Правда по патриархальным меркам слегка голодранец», Vesle Anne
«Возможен ли фонетический переход "ж" в "п с придыханием"», forest

Волод

У мене є вірш на цю тему:

Чому?

Дивився тендери — стомився,
Киянки гумові  побачив,
І погляд чомусь зупинився...

:green: Мабуть зацікавився: «Чи йде в комплекті з гумовими киянками житлова площа?»

DarkMax2

Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

LUTS

Цитата: Сергий от марта  5, 2021, 20:35
Мабуть таки правильно було б "київляни"

Уродженці і жителі Києва умовно діляться на два табори. Одні віддають перевагу самоназві "киевляне", в той час як інші самоназві "кияни". Задумався над тим, що правильніше було б напевно українською говорити "київляни" себто "люди Києва", а не "люди Кия". Мабуть і буду себе так ідентифікувати.
Ну прямо таки - згадали Кия і стали називати себе киянами...  ;D
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

Сергий

Цитата: Wolliger Mensch от марта 17, 2021, 07:47
Название киянин образовано не от Кия, а как разговорное сокращённое словообразование от Киева, ср. курянин и под.

Согласен, вполне может быть такая версия.

Ну прямо таки - згадали Кия і стали називати себе киянами...  ;D

А чому б і ні? Це в т.ч. про конструювання традиції і суперечки навколо того, хто саме тут з'явився раніше. Коли в суперечках "корінних" з ще більш "корінними" одні доводять, що їх діди-прадіди "веками живут в Киеве", а другі на це відповідають, що їх діди-прадіди взагалі-то сюди прийшли з "тим самим легендарним Києм"  :dayatakoy:

Волод

Цитата: Wolliger Mensch от марта 17, 2021, 07:47
Название киянин образовано не от Кия, а как разговорное сокращённое словообразование от Киева, ср. курянин и под. — когда притяжательный суффикс в названии города убирается, а к оставшейся значимой основе сразу присоединяется суффикс жителя.

Куряни були, коли Курська ще не було.

LUTS

Цитата: Сергий от марта 17, 2021, 12:16
А чому б і ні? Це в т.ч. про конструювання традиції і суперечки навколо того, хто саме тут з'явився раніше. Коли в суперечках "корінних" з ще більш "корінними" одні доводять, що їх діди-прадіди "веками живут в Киеве", а другі на це відповідають, що їх діди-прадіди взагалі-то сюди прийшли з "тим самим легендарним Києм"  :dayatakoy:
Ну якби Київ вирізався і вимирав кілька раз. Дуже малоймовірно, що хтось живе там з часів Кия (якщо він взагалі існував, в чому я дуууже сумніваюсь).
Я там де сонце на стінах. Я там де сонце на стелі. Танцюю танець пінгвіна. Страшно веселий...

Y tú vendrás marchando junto a mí y así verás tu canto y tu bandera florecer.

Сергий

Цитата: LUTS от марта 17, 2021, 17:12
Ну якби Київ вирізався і вимирав кілька раз. Дуже малоймовірно, що хтось живе там з часів Кия (якщо він взагалі існував, в чому я дуууже сумніваюсь).

Ім'я Кий може означати в т.ч. "дядько з києм" тобто просто "князь" :umnik:

Лукас

Цитата: Сергий от марта 17, 2021, 17:28
А может и не означать.
«Победоносил, победоносю и победоносить буду». Георгий Победоносец
«Я мстю, и мстя моя будет ужасной» - объявил бобёр лесу.
«Бог чува Србе», али је рок трајања истиче!

Wolliger Mensch

Цитата: Сергий от марта 17, 2021, 17:28

Почему не «странник», «воин» и под. — мало людей с палками? Почему не просто прозвище по внешнему виду — например, «тощий, как палка»? А может, он любил палку в ход пускать, поэтому его так прозвали — тоже типовая мотивация.
«Вот интересно, каких лингвистических жемчуг можно найти в море отодвинутых книг», Ян Гавлиш.
«Впредь прошу помнить, что придумал игру не для любых ассоциаций, а для семантически оправданных. Например, чтó это такое: ,,рулетке" — ,,выпечке"?? Тем более, что сей ляпсус я сам совершил...», Марбол
«Вот откроет этот спойлер, например, Марго, ничего не подозревая, а потом будут по всему форуму блюющие смайлики...», Авал
«Томан приличный мужчина. Правда по патриархальным меркам слегка голодранец», Vesle Anne

Волод

:green: 
ЦитироватьНа официальном сайте мэрии Бишкека приведено следующее обоснование наименования города: беременная жена одного батыра (богатыря) потеряла мутовку (кирг. бишкек) для взбивания кумыса. В процессе поисков «бишкека» у неё внезапно наступили роды, и она родила мальчика, которому дали имя Бишкек. Он стал батыром, после смерти был похоронен на бугре у берега реки Аламедин, где был возведён надгробный гумбез-Бишкек.

Wolliger Mensch

Цитата: Волод от марта 18, 2021, 07:56
:green: 
ЦитироватьНа официальном сайте мэрии Бишкека приведено следующее обоснование наименования города: беременная жена одного батыра (богатыря) потеряла мутовку (кирг. бишкек) для взбивания кумыса. В процессе поисков «бишкека» у неё внезапно наступили роды, и она родила мальчика, которому дали имя Бишкек. Он стал батыром, после смерти был похоронен на бугре у берега реки Аламедин, где был возведён надгробный гумбез-Бишкек.

Кумыс сильно забродил, видать, у авторов этой истории... ;D

piton

W

Волод

А у нас що?
Стояв Тор з киянкою, тому його прозвали Киянином .....

Wolliger Mensch

Волод

Там мова йде про те, як козаки, одягнувшись бабами, побили рублями,

які там називали вальками, солдат, що надто докучали козачкам, коли ті прали одяг на річці. Так виникли назви Валькова вулиця і Вальковий острів.

Волод

Wolliger Mensch

Цитата: Волод от марта 18, 2021, 10:31
:what: Цікаво: «Били рублями чи рубелями?»

Чего? :o Др.-русск. рубль, рубля > рубель, рубля, там -е- — регулярный опорный гласный в конечной группе CS.

Волод

Може це й законно, але наші захисники  :) закону відмінюють це слово інакше:
https://atn.ua/obshchestvo/novyy-nachalnik-policii-harkovshchiny-chto-izvestno-ob-andree-rubele

:green: «наші» - хай не при DarkMax2 це буде сказано.

DarkMax2

У прізвищах часто зламане чергування, хоч там ікавізм, хоч випадні.
У рублі випадна Е.
ЦитироватьРУБЕЛЬ 1, бля, чол., розм. Те саме, що карбованець 2. Із копійки рублі робляться (Номис, 1864, № 9919); — Ой, на ж тобі, синку, Рубля золотого, Купи собі, синку, Коня вороного (Українські народні ліричні пісні, 1958, 126); Кожний же знає, як того рубля тяжко заробити, а ще тяжче зберегти (Григорій Тютюнник, Вир, 1964, 154).
♦ Довгий рубель — те саме, що Довгий карбованець (див. довгий). Утік чи не втік [Кулик], а кинув роботу й десь подався на легкі хліби та на довгі рублі... (Семен Журахович, Дорога.., 1948, 213); — Посадили б кавунів — довгі рублі в дурну кишеню (Григорій Тютюнник, Вир, 1964, 76).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 8, 1977. — Стор. 892.Коментарі (2)
РУБЕЛЬ 2, бля, чол.

1. Вузька дерев'яна дошка з ручкою і поперечними зарубками для качання білизни. Випрали ми сім пар онучок, сушили на кабиці, моя жінка викачала їх рублем та качалкою, щоб м'які були, як пух (Юрій Яновський, I, 1954, 33); Докія кидається до скрині, підіймає важке віко і дістає чисту, трохи прим'яту сорочку, намотує її на качалку і з силою викачує рублем (Михайло Стельмах, II, 1962, 175).

2. Довга жердина, яку кладуть зверху на віз із сіном, снопами й притягують за кінці вірьовкою так, щоб, придавивши, утримати вантаж. Старий Кайдаш.. пішов до церкви, загадавши синам ладнати два вози з рублями для возовиці (Нечуй-Левицький, II, 1956, 275); Снопи накладено, рублем придавлено, люди ще раз оглянули поле (Костянтин Гордієнко, Чужу ниву.., 1947, 120).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 8, 1977. — Стор. 892.

Janko

Ударение в значении «деньги» и в значении «вальки» одинаковое?

DarkMax2

Цитата: Janko от марта 19, 2021, 14:47
Ударение в значении «деньги» и в значении «вальки» одинаковое?
У карбованця хитався наголос.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр