Помер Олександр Пономарів: невтомний борець проти зросійщення української мови

Автор Vlad26t, октября 14, 2020, 21:12

Paul Berg

Paul Berg

Цитата: Sandar от ноября  3, 2020, 18:18
Ви про корпус мови чули що це таке? Певен, що добре чули. Желехівка і інші різні непотрібні штуки розривають наш мовний контент. А пальцьом і ножом ні.
Ще скажіть що поновлення літери ґ розриває наш мовний контент.

Python

Цитата: Sandar от ноября  2, 2020, 17:41
Я розумію коли вимахуються галичани, але я не розумію коли вимахуються східняки...
А чого так? У даному випадку, желехівка — це не якесь дзідзяння-цьоцяння з іншою львівшькою екзотикою в пам'ять про колишній місцевий колорит, а просто практичний інструмент для орфоепічно точної передачі мови. Традиції писати желехівкою східняки не мали, як відомо.
Цитата: DarkMax2 от ноября  3, 2020, 18:09
Я, східняк, зневажаю таких позерів. Сприймаю це за психологічну компенсацію відчуття меншовартості, другосортності як українця.
А в чому, власне, позерство та меншовартість? Якщо мова про Олексу Негребецького, то він вже має ім'я та репутацію — самостверджуватись за рахунок мовного епатажу йому вже пізно, бо він вже й так досяг видимого результату без ніякого епатажу. Тепер може собі дозволити просто експериментувати.
Чи самотвердження полягає в тому, що «справжній» українець зберігає ті фонетичні риси в усному мовленні, що їх передає желехівка — на відміну від якогось мовного неофіта, який вміє тільки читати як пишеться в сучасних підручниках та словниках? Ну так щоб навчитися писати желехівкоподібним правописом, носієм цих діалектів бути необов'язково: желехівкове Ї легко виводиться з етимології, яку легко вивести — сюрприз! — знаючи російські відповідники українських слів. Знаючи російську мову як рідну й українську як другу мову, й вивчивши кілька простих правил, розставляти крапки над і/ї має бути досить просто. Хіба що в шкільному підручнику цього не пишуть, і нюансів вимови ніхто не пояснить як слід.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

DarkMax2

Не вірю я, що пан щось "зберігає". Тхне штучністю. Ну, і з репутацією й віком такі речі ніяк не пов'язані. Згаданий на початку таганрожець до смерті цим страждав. Це психологічні травми, ІМХО. Пов'язані з самоусвідомленням, а не реальним визнанням оточення.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Python

Цитата: Paul Berg от ноября  3, 2020, 19:56
А це дивлячись у якій кількості. Якщо в лічених десятках традиційних слів, то це не принципово, але коли вслід за Ґ починають перезапозичувати кожне друге слово, то це таки стає проблемою.
У випадку Ї в желехівці, це досить часта літера, присутня не лише в питомих коренях, а й у ряді закінчень. Тобто, зробити її появу після приголосних малопомітною складно.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Sandar

Цитата: Python от ноября  3, 2020, 19:18
Цитата: Sandar от ноября  3, 2020, 19:11
Цитата: Python от ноября  3, 2020, 18:55
Цитата: Sandar от ноября  3, 2020, 18:46
Нє, це менша проблема.
Це більша проблема, взагалі-то. Якщо желехівка/негребецьківка — розвага поодиноких інтелектуалів, яка займає приблизно ту ж нішу, що й дореволюційний правопис у росіян (правильно писати Ї треба вчитися — так само, як правильно писати Ѣ)  і за масовістю програє різноманітним латинкам, то суржик — явище масове в усній мові, і графікалізація його може призвести до значно глибшого розриву між українською мовою сучасності та майбутнього.
Може й так.
Але мені здається зараз уже в більшості україномовних ьо, а не е. А от желехівочну фонетику вже ніколи не вернеш, всьо.
Як не вернеш, коли половина населення нею досі говорить? От звичку писати так прищепити складно — як людей у школі привчили думати, що перед І завжди пом'якшення, так вони й потім думають (навіть якщо ніс і нїс вимовляють по-різному — пояснюючи цю різницю як «інтонацію», коли їх спитати).
Це старі люди в основному, вони не грають ролі.

Sandar

Цитата: LUTS от ноября  3, 2020, 19:29
Цитата: Sandar от ноября  3, 2020, 19:11
Може й так.
Але мені здається зараз уже в більшості україномовних ьо, а не е. А от желехівочну фонетику вже ніколи не вернеш, всьо.
Я думаю це не "уже".
Що ти маєш на увазі?

Sandar

Цитата: Paul Berg от ноября  3, 2020, 19:56
Ви про корпус мови чули що це таке? Певен, що добре чули. Желехівка і інші різні непотрібні штуки розривають наш мовний контент. А пальцьом і ножом ні.
Як?

Python

Цитата: DarkMax2 от ноября  3, 2020, 20:52
Не вірю я, що пан щось "зберігає". Тхне штучністю.
Чого б це? Він же не з Таганрога, а з Черкащини (як і ваш покірний слуга), де ця фонетична деталь в усному мовленні цілком собі присутня.

Python

Цитата: Sandar от ноября  3, 2020, 20:55
Ну так а молодше покоління в інтернаті росло, чи що? Ні, звісно, якщо людина вчить українську мову після російської, то в неї цих деталей у мові не буде, ймовірно. Але якщо це мова, отримана вдома від батьків, то такі неусвідомлені деталі передаються й дітям, на рівні місцевого регіонального акценту.

Sandar

Не вірю я, що пан щось "зберігає". Тхне штучністю. Ну, і з репутацією й віком такі речі ніяк не пов'язані. Згаданий на початку таганрожець до смерті цим страждав. Це психологічні травми, ІМХО. Пов'язані з самоусвідомленням, а не реальним визнанням оточення.
В Негребецького це реальна вимова, а не штучність. Він не грається, він реально так говорить.

Sandar

Цитата: Python от ноября  3, 2020, 20:58
Чого б це? Він же не з Таганрога, а з Черкащини (як і ваш покірний слуга), де ця фонетична деталь в усному мовленні цілком собі присутня.
Моя мама теж і в неї це є. В тата чось нема, хотя в нашому нечеркаському регіоні це є. Може, це через якісь інтелігентські амбіції... Чи не інтелігентські, а просто не висовуватись з своєю колгоспністю...

Sandar

Цитата: Python от ноября  3, 2020, 21:04
Цитата: Sandar от ноября  3, 2020, 20:55
Ну так а молодше покоління в інтернаті росло, чи що? Ні, звісно, якщо людина вчить українську мову після російської, то в неї цих деталей у мові не буде, ймовірно. Але якщо це мова, отримана вдома від батьків, то такі неусвідомлені деталі передаються й дітям, на рівні місцевого регіонального акценту.
Не конче передаються. В моїх братів і сестер не передалося. Як багато чого іншого крім цього.

Sandar

Цитата: Python от ноября  3, 2020, 20:48
Цитата: Sandar от ноября  2, 2020, 17:41
Я розумію коли вимахуються галичани, але я не розумію коли вимахуються східняки...
А чого так? У даному випадку, желехівка — це не якесь дзідзяння-цьоцяння з іншою львівшькою екзотикою в пам'ять про колишній місцевий колорит, а просто практичний інструмент для орфоепічно точної передачі мови. Традиції писати желехівкою східняки не мали, як відомо.
Ти не східняк, а Друндя звідки? Не з вотчини регіоналів? Друндя так говорить? Чи «відроджує»? Мене «відро́джування» дратує чомусь. Я цього не розумію. І ше дуже дратує, коли змалку російськомовні перейшовші на українську вживають історичні конланги замість або просто СЛУМ, або просто розмовної української свого оточення від справжніх живих людей, або те і те (це найліпший і найприродніший варіант).

Drundia

Корпусу мови навіть краще, бо ніс і нїс дуже просто віднести до форм різних слів.

Цитата: Python от ноября  3, 2020, 19:18
Як не вернеш, коли половина населення нею досі говорить?
От-от. І я повторюсь про вторинне нове розрізнення, яке стосується насамперед флексїй.

Негребецький зберігає. А я погоджуся з Синявським, що добре розрізняються лише дтлн.

Drundia

Цитата: Sandar от ноября  3, 2020, 21:17
Не з вотчини регіоналів?
Не реґіоналів, на вотчинї реґіоналів нинї рублї ходять.

Цитата: Sandar от ноября  3, 2020, 21:17
від справжніх живих людей
Хто помер, чому я про це не знаю?

Sandar

Python

Цитата: Sandar от ноября  3, 2020, 21:24
А звідки Ви, Друндя?
Мені чомусь здавалося шо десь з Катеринослава...
Олекса Синявський он узагалі з Таврійської губернії був (у сучасних координатах — з-під Бердянська). Звісно, сотню років тому там було незовсім так, як нині.

Python

Drundia

Цитата: Python от ноября  3, 2020, 21:46
Цитата: Drundia от ноября  3, 2020, 21:19
І я повторюсь про вторинне нове розрізнення, яке стосується насамперед флексїй.
Наприклад?
Найбільше помітно для -ів. Але схоже, що й -і сюди потрапляє. Хай як Шевельов зазначає, що утворене після зсувів голосних водї—земли унїфікувалось до водї—землї, але схоже, що теж з'являються варіанти воді—землї.

Python

Цитата: Drundia от ноября  3, 2020, 21:49
Цитата: Python от ноября  3, 2020, 21:46
Цитата: Drundia от ноября  3, 2020, 21:19
І я повторюсь про вторинне нове розрізнення, яке стосується насамперед флексїй.
Наприклад?
Найбільше помітно для -ів. Але схоже, що й -і сюди потрапляє. Хай як Шевельов зазначає, що утворене після зсувів голосних водї—земли унїфікувалось до водї—землї, але схоже, що теж з'являються варіанти воді—землї.
Яким може бути загальний принцип цього нового розрізнення — де саме м'якість зникає?

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:

√49:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр