Цитировать
Кефир и айран вроде весьма разные напитки. Но на бутылке кефира, где надписи на русском и казахском, по-казахски он назван айраном. Почему так?
ЦитироватьАйра́н (азерб. Ayran, башк. Айран, болг. Айрян, каз. Айран, карач.-балк. Айран, кирг. Айран, тат. Әйрән, тур. Ayran, туркм. aýran, узб. Ayron, чуваш. Уйран) — разновидность кисломолочного напитка на основе катыка или разновидность кефира у тюркских, северокавказских, южнокавказских и балканских народов[1][2][3][4].
В разных языках и у разных народов точный смысл названия и технология приготовления немного различаются, но общим является то, что это молочный продукт, получаемый при помощи молочнокислых бактерий. При этом у оседлых народов он жидкий и хорошо утоляет жажду, а у кочевых — густой как жидкая сметана, что очень удобно для хранения и транспортировки. Однако для утоления жажды густой айран требует разбавления водой, молоком или кумысом (разбавленный вариант у кочевников именуется суусаб/чалап/шалап). Имеет разный уровень жирности (см. иллюстрации).
ЦитироватьАйран - пісірілген сиыр, қой, ешкі сүтінің жылы кезінде ашытқы (айран, қаймақ) қосып, ұйытып дайындайтын қышқыл дәмді ақ тағам түрі. Айран әрі сусын орнына да жүреді. Ыстықтау болса, сарысуланып іріп, тым салқын болса ұйымай қоятындықтан, қанжылым етіп алған соң мөлшері бір шелек (қазан) ыдыстағы сүтке шамамен оның оннан бір бөлігіндей ұйытқыны қосып, баяу араластырып, аузын мықтап жауып, суып қалмас үшін жылылап орап таң асырады. Оны ыдыстан қасықпен, ожаумен құйып алады. Әрі сусын, әрі тамақ болғандықтан жол жүргенде торсыққа құйып алып жүреді.
Айран - Қазақстанда, Орта Азияда, Қырымда, Кавказда кең тараған тағам түрі. Айранның ел ішінде қатық айран - қой- ешкінің қою айраны, кілегей айран - сиырдың сұйық айраны, қойыртпақ - сүтпен сұйылтқан айран, шалап - айранға су қосып дайындаған сусын сияқты түрлері қолданылады. Қоршаган орта, климат жағдайына қарай айранды дайындаудың тәсілдері әртүрлі: ыстық жерлерде айранды көбіне қойыртпақтап, қоймалжың етіп, шалаптап, піспе етіп ішеді. Піспе деп ашып кеткен айранды торсыққа құйып көп піскендіктен көпіршіп, іртігі тараған айранды айтады. айранды да қыста қатырып сақтауға болады. Айранның сары суын кенепке сүзіп алып, тұздап, қатық жасап қарынға сақтайды.
Айранды көп етіп жинап, сабаға құйып, ашытады. Оны күбіге құйып, пісіп май шайқайды, яғни май алады. Майы алынған соң айран құнары аз, сұйық сусын іркітке айналады. Іркітті қайнатып құрт, жарма алады. Айранның ұйытқысы болмай қалса, ауылдастарынан, көршілерінен «ұйытқы» деп емес айран деп сұрап алатын ырым бар. Өйткені, ұйытқы әр үйдің құты, берекесі саналғандықтан, тікелей аталып берілмейді.[1]
ЦитироватьКефир — диеталық сусын. Оны әзірлеу үшін пісірілген сиыр сүтіне ашытқы салып ұйытады. Кефирдің бір күн, екі және үш күн ұйытылатын түрлері болады. Кефир неғұрлым ұзақ ұйыса, онда спирт (0,2—0,6 % ке дейін), сүт қышқылы мен көмір қышқыл газы соғұрлым мол жинал ады. Сүт заводтары майлы кефир (2,5, 3,2 және 6% сүт майы бар), С витаминді майлы кефир, жеміс-жидек сиропы қосылған жемісті кефир, майлылығы 2,5%-тік кефир және майсыз (0,5%-ке жуық сүт майы бар) кефир шығарады. Кәдімгі кефирден Таллин кефирінің айырмашылығы: — оның құрамында майсыз құрғақ заттар көп болады (80%-тің орнына 11%-ке дейін). Сүтке қарағанда кефир тез қорытылып, жақсы сіңеді. Кефир құрамындағы спирт пен көмір қышқылы және де оның өзіне тән қышқылтым дәмі жүйке мей жүрек-қан тамырлары жүйелеріне пайдалы, жұғымды. Сондықтан да кефир — емдік сусын. Асқазан сөлінің қышқылы жоғары, қарын мен тоқ ішегінде жарасы бар адамдарға ашып кеткен кефирді ішу зиян. 80С температурада кефирді 3 тәуліктей сақтауға болады.
Цитироватьили разновидность кефира у тюркских, северокавказских, южнокавказских и балканских народов
Цитата: Сибирячка от декабря 17, 2014, 14:142:00
Прошлась по интернету, но не поняла, что за чувашско-огузский айран и чем отличается от кипчакского?
Цитата: Сибирячка от декабря 17, 2014, 14:14Это не айран, это atlama, просто в городе это путают люди. Айран выделают как уже писал Жендосо, при изготовлении масла.Цитата: Zhendoso от декабря 15, 2014, 21:22Цитата: TawLan от декабря 15, 2014, 21:16Ну вот. У вас не огузо-чувашский айран (который пахта), ваш айран - на основе катыка, как у большинства кыпчаков. У нас катык тоже есть, но называется турăх (ваш джуурт). Разбавленный водой турăх называется турăх уйранĕ, но он не такой престижный как настоящий уйран, который пахта.
....молоко кипятят, добавляют, не знаю как назвать по русски, къорлукъ - ложку айрана уже готового, плотно накрывают и оставляют в теплом месте на ночь, или на сутки.
1. Азербайджанский айран (рецепт приготовления):
Катык смешиваем с водой. Добавляем мелко нарезанный укроп,солим по вкусу. Подаем предварительно охлаждённым.
Цитата: Zhendoso от декабря 15, 2014, 21:22Цитата: TawLan от декабря 15, 2014, 21:16Ну вот. У вас не огузо-чувашский айран (который пахта), ваш айран - на основе катыка, как у большинства кыпчаков. У нас катык тоже есть, но называется турăх (ваш джуурт). Разбавленный водой турăх называется турăх уйранĕ, но он не такой престижный как настоящий уйран, который пахта.
....молоко кипятят, добавляют, не знаю как назвать по русски, къорлукъ - ложку айрана уже готового, плотно накрывают и оставляют в теплом месте на ночь, или на сутки.
Цитата: Zhendoso от декабря 17, 2014, 10:57Чал из верблюжьего молока тоже с алкоголем, но слабее кумыса.Цитата: troyshadow от декабря 17, 2014, 09:45Кумыс.
Как называется кисломолочная брага?
Цитата: troyshadow от декабря 17, 2014, 09:45Кумыс.
Как называется кисломолочная брага?
Цитата: Kaze no oto от декабря 17, 2014, 01:10а вот это,наверно,у уважаемых тюркофорумчан спросить.Как называется кисломолочная брага?
Это извращённое нечто имеет какое-то название?
Страница создана за 0.045 сек. Запросов: 22.