Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Запитання тільки для тих, кому українська є рідною

Автор Kaze no oto, июля 16, 2014, 13:25

Elischua

Nu Elck Syn Sin

Þese ben also þy fyve inwyttys: Wyl, Resoun, Mynd, Ymaginacioun, and Thoght.

כִּי-אָז אֶהְפֹּךְ אֶל-עַמִּים, שָׂפָה בְרוּרָה, לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם יְהוָה, לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד

Elischua

Цитата: tierwolf от июля 17, 2014, 17:12
У відриві від контексту здогадуватися важкувато - забагато у слов'янських мовах схожих слів з різними значеннями.
Нѣ правьда - крѡм слова zrážky ни же одино изних не потребуѥ контекст задьля розумѣнья ïх достоту. А ото чи поможеть тсьому знаньѥ украïньскоѥ мълве?
Nu Elck Syn Sin

כִּי-אָז אֶהְפֹּךְ אֶל-עַמִּים, שָׂפָה בְרוּרָה, לִקְרֹא כֻלָּם בְּשֵׁם יְהוָה, לְעָבְדוֹ שְׁכֶם אֶחָד

Elischua

Nu Elck Syn Sin

Elischua

predsavzatie - "завзятий"
Тсе слово значить "намѣрѥньѥ, намѣр". Ото се ѥ чистъи приклад того, яко вѣда украïньскѫ мълвѫ при бѡльшеи-мьньшеи прозорости словачьского слова украïньц можеть домыслити иого вѣрогѡдьне значѥньѥ - приблизьно.
P.S. -tie натѧкнеть, оже прикметьник то бути не можеть.  :-\
Nu Elck Syn Sin

Elischua

Цитата: tierwolf от июля 17, 2014, 19:48
Цитата: Elischua от июля 17, 2014, 17:20
jahoda - "позінька"
Чьто ѥ тсе?
лісова суниця
Цитата: Elischua от июля 17, 2014, 17:25
pohánka - якщо не "поганка", то "погинька"
А тсе чьто ѥ?
вид гречаної каші
Тодѣ вѣрьно. Чьто до сѫницы тако 'м' и гадал, виџь ѡд *поземъка (пор. и сѫница "похила, исникла"). А ото чому погынька...? Pohánka ѥ ѡд *poganu, пор. "сорочиньске просо".
Nu Elck Syn Sin

tierwolf

Цитата: Elischua от июля 17, 2014, 20:00
А ото чому погынька...? Pohánka ѥ ѡд *poganu, пор. "сорочиньске просо".
І гадки не маю - каже моя баба так, от я і звик так. А зараз у ЕСУМ подивився задля цікавості, а воно і в українській мові поганкою зветься...
P.S. А ягодою у нас лише чорницю і суницю називають. Все інше, за чим до лісу - малина, ожина, порічка, але не ягода.
Tsatlannitatu wessatunit

Elischua

Цитата: tierwolf от июля 17, 2014, 22:06
І гадки не маю - каже моя баба так, от я і звик так. А зараз у ЕСУМ подивився задля цікавості, а воно і в українській мові поганкою зветься...
P.S. А ягодою у нас лише чорницю і суницю називають. Все інше, за чим до лісу - малина, ожина, порічка, але не ягода.
Те же и у словачьскѡи мълви - jahoda е тѡлькы "суница", иньше bobuľa.
Nu Elck Syn Sin

Kaze no oto

А полуниця — це ягода чи ні?

tierwolf

Цитата: Kaze no oto от июля 17, 2014, 22:17
А полуниця — це ягода чи ні?
За нею до лісу не ходять, а тож ягодою лише на базарі називають.
Tsatlannitatu wessatunit

Türk

Цитата: Python от июля 16, 2014, 14:39
Важко сказати — зі словацькою не часто маю справу. Розумію краще, ніж чеську і, можливо, дещо краще, ніж польську, фонетика здається інтуїтивно зрозумілішою.
Круто. Книги читать или ТВ смотреть можете?
"Найдутся ли пути, по которым огузы не кочевали и не хаживали бы, найдутся ли юрты, в которых они не ставили своих кибиток и не живали бы!"

Абулгази Бахадур-хан

Python

Цитата: Türk от июля 17, 2014, 22:51
Важко сказати — зі словацькою не часто маю справу. Розумію краще, ніж чеську і, можливо, дещо краще, ніж польську, фонетика здається інтуїтивно зрозумілішою.
Вікіпедію — можу. З реальним художнім текстом буде не так легко, думаю.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Türk

Цитата: Python от июля 17, 2014, 23:03
Цитата: Türk от июля 17, 2014, 22:51
Вікіпедію — можу. З реальним художнім текстом буде не так легко, думаю.
На практике это помогает или словацкий не очень пригодный язык? Польский наверное помогает, близкая страна, относительно более развитая и должно быть с более богатой литературой на этом языке. Хотя в Украине наверное русский не оставляет шансы на альтернативы.
"Найдутся ли пути, по которым огузы не кочевали и не хаживали бы, найдутся ли юрты, в которых они не ставили своих кибиток и не живали бы!"

Абулгази Бахадур-хан

Sandar

Цитата: Elischua от июля 17, 2014, 22:16
Те же и у словачьскѡи мълви - jahoda е тѡлькы "суница", иньше bobuľa.
Bobula?)))
Ya smiaw sa z swoi babki (čerkasska oblast) yak wona na čerešni i višni kazala — "bubki"

Python

Цитата: Türk от июля 17, 2014, 23:07
На практике это помогает или словацкий не очень пригодный язык?
Теоретично, словацька — найближча до української серед західнослов'янських (ближча, ніж польська). Орфографія простіша, нема носових ą, ę, як у польській. Але польською можна знайти більше інформації, тому маю трохи більше практики.
Польский наверное помогает, близкая страна, относительно более развитая и должно быть с более богатой литературой на этом языке.
Скоріш, українська допомагає розуміти польську. Польської я не знаю толком — можу лише читати. Лексика відносно близька до української, але в фонетиці є складні моменти (носові голосні, польське rz) — на слух сприймати важче.
Хотя в Украине наверное русский не оставляет шансы на альтернативы.
Зі слов'янських, у реальному житті чую тільки українську й російську мову. Польська мова в Києві — рідкість (хоча в багатьох киян були предки-поляки).
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Kaze no oto

engelseziekte

Цитата: Python от июля 17, 2014, 23:33Теоретично, словацька — найближча до української серед західнослов'янських (ближча, ніж польська).
Якщо повністю забити на лексику...

Цитата: Kaze no oto от июля 18, 2014, 15:39Мені здається, що в Ужгороді можна почути словацьку мову.
Тобто? В інших містах ніби теж можна.

alant

Вже пропонували конланг зі словацькою фонетикою і орфографією та польскою лексикою?
Я уж про себя молчу

Kaze no oto

Цитата: alant от июля 19, 2014, 09:49
Вже пропонували конланг зі словацькою фонетикою і орфографією та польскою лексикою?
Якщо ні, то це файна ідея ;)

Elischua

Nu Elck Syn Sin

Elischua

Nu Elck Syn Sin

Lodur

Цитата: Elischua от июля 17, 2014, 17:36
predsavzatie - "завзятий"
Тсе слово значить "намѣрѥньѥ, намѣр".
Я так и подумал. Единственное слово в списке, значение которого смог предположить. :)
8-й Девственник Лингвофорума

If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite. (W. Blake)
Какая потребителю разница, какой продукт лучше не работает?.. (Awwal12)

Elischua

Цитата: Kaze no oto от июля 19, 2014, 10:11
Цитата: alant от июля 19, 2014, 09:49
Якщо ні, то це гарна/добра/хороша ідея ;)
Ïм уже доне издавьна и говорѧть. Шаришьски наречья и денеде спишьски.
Nu Elck Syn Sin

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр