Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Просвісченіє

Автор Swet_lana, июня 3, 2013, 23:12

Svidur

Цитата: Conservator от июня  4, 2013, 19:45
особисто я за повне фонематичне відтворення.
А в проєкті 1999, між іншим, не так.
1. Літери слов'янських алфавітів е, е́, сполуку іе передаємо літерою е (крім випадків, передбачених нижче): Бе́лич, Бо́тев, Броне́вський, Ве́ра (болгарське, сербське жіноче ім'я), Весело́вський, Ве́слав, Зале́ський, Кузнецо́в, Мечисла́в, Міцке́вич, Наде́жда (болгарське жіноче ім'я), Не́мцова, Светла́н, Седла́чек, Сенке́вич, Серако́вський, Турге́нєв, Фе́дін, Це́нкий, Ча́пек, Шмельо́в.
2. Російську літеру е передаємо літерою є в таких випадках:
а) на початку слів: Євдоки́мов, Євтуше́вський, Єго́ров, Єла́нський, Єлиза́ров, Єршо́в, Єфи́мов;
б) усередині слів після голосного та при роздільній вимові після приголосного: Бердя́єв, Буєра́ков, Вереса́єв, Гуля́єв, Іса́єнков; Аля́б'єв, Афана́сьєв, Григо́р'єв, Євге́ньєв, Зино́в'єв;
в) після літер на позначення приголосних (за винятком ж, ч, ш, щ і ц) у суфіксах -ев, -еев російських прізвищ: Звє́рєв, Ко́зирєв, Ло́мтєв, Медве́дєв, Пи́сарєв, Тиміря́зєв; Алексє́єв, Андрє́єв, Веденє́єв, Гордє́єв, Матвє́єв, Тимофє́єв, Менделє́єв, але Бесту́жев, Му́ромцев, Нехоро́шев, Подья́чев, Усвя́тцев; Аракче́єв, Маце́єв, Плещеє́в;
г) якщо російському е кореня відповідає в аналогічних українських основах і (тобто на місці колишнього ): Бесє́дін, Бєлі́нський, Звє́рєв, Лєско́в, Мєсте́чкін, Насє́дкін, Пєшко́вський, Рє́пін, Столє́тов, Твердохлє́бов.
http://r2u.org.ua/pravopys/pravXXI/115.html

Python

Тобто, абсолютно те ж саме, що й у нинішньому правописі.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Conservator

Цитата: Svidur от июня  4, 2013, 19:49
Цитата: Conservator от июня  4, 2013, 19:45особисто я за повне фонематичне відтворення.
А в проєкті 1999, між іншим, не так.

у мене свій проєкт із блекджеком та пристойними дівчатами :)
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

Python

Фонетичну передачу прізвищ не приймуть вже з тієї причини, що зворотня передача базується скоріш на етимологічних принципах, ніж фонетичних (аж до перетворень назразок Чорновіл => Черновол), а потреба правильно відтворити українське прізвище з русифікованого варіанту виникає не так вже й рідко — відповідно, ми отримаємо на рівному місці купу Васілєнків, Чєрноволів та інших помилкових варіантів написання.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

DarkMax2

Цитата: Conservator от июня  4, 2013, 19:45
Цитата: Python от июня  4, 2013, 19:35
Цікаво, як у проєктах було вирішено проблеми передачі російських власних назв? В інших темах ми з'ясували, що нинішній правопис незовсім однозначно регулює передачу ряду таких прізвищ — схоже, насьогодні ця проблема більш актульна, ніж «осени», «варіянт» та инші мітичні переваги альтернативних ортоґрапій.

особисто я за повне фонематичне відтворення.

Васілій Васільєв, Сєрґєй Сєрґєєв.

а для бєларусів - Аляксандар Лукашенка.

але саме такої форми не буде, шось компромісове вигадають.
А я за адаптацію для усіх слов'ян.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Drundia

Цитата: Python от июня  4, 2013, 20:36
відповідно, ми отримаємо на рівному місці купу Васілєнків, Чєрноволів та інших помилкових варіантів написання.
Так ми їх уже маємо. Потрібні різні правила: для передачі тамтешніх прізвищ, та для відновлення українських з іноземних форм.

Python

Цитата: Drundia от июня  4, 2013, 22:12
Цитата: Python от июня  4, 2013, 20:36
відповідно, ми отримаємо на рівному місці купу Васілєнків, Чєрноволів та інших помилкових варіантів написання.
Так ми їх уже маємо. Потрібні різні правила: для передачі тамтешніх прізвищ, та для відновлення українських з іноземних форм.
Ну і як бути з прізвищами назразок «Белый» (яке цілком може бути як російським, так і перекладеним з української)?

Drundia

Цитата: Conservator от июня  4, 2013, 20:25
у мене свій проєкт із блекджеком та пристойними дівчатами :)
Покажіте.

Drundia

Цитата: Python от июня  4, 2013, 23:14
Ну і як бути з прізвищами назразок «Белый» (яке цілком може бути як російським, так і перекладеним з української)?
Рішення для загального випадку нема. У конкретному ж можемо орієнтуватись на преференції власника, визначати за його корінням.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр