Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Мовний покруч

Автор Zavada, ноября 25, 2009, 13:51

Kern_Nata

а мені колись у вічі кинулося таке: БУДМАТЕР'ЯЛИ

VOLĀNTĀ ALTE

Python

Цитата: Kern_Nata от августа 31, 2010, 10:29
БУДМАТЕР'ЯЛИ
Свого часу мене дуже здивувало, що «матеріал» пишеться не через «'я»
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Conservator

Цитата: Python от августа 31, 2010, 10:40
Свого часу мене дуже здивувало, що «матеріал» пишеться не через «'я»

Я теж так писав завше у клясі п'ятій-шостій, але вимовляв іще й із м'яким "р" перед йотом, коли намагався говорити (української не знав зусім, найелементарніших слів не розумів-єм).
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

Kern_Nata

а що думаєте з приводу "міліціянти"? :)

до речі, у нас ще не вводять "поліціятнів"?
VOLĀNTĀ ALTE

Conservator

Цитата: Kern_Nata от августа 31, 2010, 11:05
а що думаєте з приводу "міліціянти"? :)

Надто гарно звучить для позначення цих...

A.C.A.B.

Цитата: Kern_Nata от августа 31, 2010, 11:05
до речі, у нас ще не вводять "поліціятнів"?

Дискусії йдуть. Поліцаями тоді називати треба буде.
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

Kern_Nata

Цитата: Conservator от августа 31, 2010, 11:12
Надто гарно звучить для позначення цих...
мабуть, і серед них мають бути добрі люди (згадується Булгаковський Ієшуа :()
VOLĀNTĀ ALTE

Python

Цитата: Conservator от августа 31, 2010, 11:12
Дискусії йдуть. Поліцаями тоді називати треба буде.
Здається мені, що поки йдуть дискусії, їх і міліцаями почнуть обзивати.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Conservator

Цитата: Kern_Nata от августа 31, 2010, 11:20
мабуть, і серед них мають бути добрі люди (згадується Булгаковський Ієшуа :()
Offtop

Просто кожна погана людина час від часу робить щось добре. Людське в ній прокидається на фильку, а тойді знов засина...

Хороші люди там або скурвлюються, або йдуть шукати щастя де-инде. Суджу за своїми знайомими - були нормальними людьми, пішли до "органів" - і все... :(
(Павло Чучка)

Kern_Nata

ой, дивно.... десь моя аватарка зникла :( ***, мабуть, позаздрили :)

PS. а, ні :) повернулася  :-[
VOLĀNTĀ ALTE

Kern_Nata

і, до речі, про *** :)
десь вже зверталася увага на
ЦитироватьГальперин А.И. "Очерки по стилистике английского языка"
http://www.classes.ru/grammar/30.Ocherki_po_stilistike_angliyskogo_yazyka/html/unnamed.html

може хтось пояснити мені: хто такий Гальперин А.И.? Бо декілька разів вже зустрічаю таке :(
VOLĀNTĀ ALTE

Conservator

(Павло Чучка)

Kern_Nata

Conservator, дякую за пораду , буду виправлятися :)
VOLĀNTĀ ALTE

Wolliger Mensch

«Вот интересно, каких лингвистических жемчуг можно найти в море отодвинутых книг», Ян Гавлиш.
«Впредь прошу помнить, что придумал игру не для любых ассоциаций, а для семантически оправданных. Например, чтó это такое: ,,рулетке" — ,,выпечке"?? Тем более, что сей ляпсус я сам совершил...», Марбол
«Ветхий Завет написан на иврите и частично на армейском», Vesle Anne
«МЛ(ять)КО ... ПЛ(ять)NЪ», Тася
«Вот откроет этот спойлер, например, Марго, ничего не подозревая, а потом будут по всему форуму блюющие смайлики...», Авал
«Томан приличный мужчина. Правда по патриархальным меркам слегка голодранец», Vesle Anne
«Возможен ли фонетический переход "ж" в "п с придыханием"», forest

Python

Drundia

Міліціянти-поліціянти — це добре.
А мене здивувало що слово «коаліціянти» так добре ґуґлиться з «іа». Чи ж люди глухі?

Python

Цитата: Drundia от августа 31, 2010, 17:38
А мене здивувало що слово «коаліціянти» так добре ґуґлиться з «іа».  Чи ж люди глухі?
Чому глухі? Просто вже звичною стала алофонія у словах із подібним звукосполученням. Як у слові варіант/варіянт.

Drundia

Мгм... «варянт», преск а-ля рюс. Але чується більше «коаліціянти», тож мабуть таки глухі.

Python

Цитата: Drundia от августа 31, 2010, 19:50
Але чується більше «коаліціянти», тож мабуть таки глухі.
Якщо «чується більше», то, мабуть, може й «чутися менше». Обидва варіанти можуть паралельно існувати в мовах різних носіїв, котрі взагалі можуть не помічати різниці, сприймаючи «іа» й «ія» як одне й те ж.

Drundia

Python

Цитата: Drundia от августа 31, 2010, 22:00
Тому я й кажу: пишімо всюди «ія».
Нема нічого важчого, ніж викорінити традицію, яка вже склалась у писемній мові. Графічно виражене «ія» сприймається як символ шанувальників проєкту-99 які вже всіх дістали. Ті ж, хто до цієї секти не належить, діють за принципом «краще так, як звично». При читанні слово сприймається не як послідовність фонетичних знаків, а як один цілісний символ, і будь-яка зміна в ньому створює труднощі сприйняття.

Drundia

Така заміна на третьому слові стає вже непомітною. Та й ніби так багато тих слів.

Python

Цитата: Drundia от августа 31, 2010, 22:42
Така заміна на третьому слові стає вже непомітною.
Лише для носіїв постійного іякання. Для тих же, хто вимовляє там змичку чи робить плавний перехід, в вічі кидається невідповідність між звучанням слів «діагноз» і «діяльність» (хоча слова з можливим іаканням, де графічне іякання  усталилось, уваги до себе вже не привертають). Зрештою, є й ті, чия вимова відповідає існуючій графіці. Український правопис значною мірою фонетичний, тому будь-які зміни графіки мимоволі сприймаються як заклик до зміни вимови (чудовий приклад цього — зникнення ґ).

Donkey

Цитата: Artemon от августа 31, 2010, 03:22
Щось мені підказує, що це на в'їзді на Верхній Вал...
щось має рацію :yes:

Sirko

Цитата: Zavada от ноября 25, 2009, 13:51
На сторінці http://nutricia.ua/ua/project/promo/cap/ - оголошення про сумісну акцію компанії Nutricia та журналу «Мой ребёнок» - «Щасливі Малютки України».
Сподіваюся, що всі погодяться: не малютки, а малятка.

Не погоджуся. Не малятка, а малюки.  :)

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр