Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Чому дієслово «звуть» керує називним відмінком, а не кличним?

Автор Волод, апреля 30, 2024, 13:01

Волод

Den34

Дієслово «звуть» керує називним відмінком, а не кличним, тому що в українській мові воно функціонує в значенні «називати» або «мати ім'я». Це дієслово вказує на дію або стан, коли людина або предмет мають ім'я або прізвисько, і в цьому випадку воно вимагає використання називного відмінка.

Наприклад:

- Мене звуть Олена.
- Його звуть Петро.

У таких конструкціях ми не звертаємося до когось безпосередньо, а вказуємо на те, як його або її називають. Тому граматично правильним є використання називного відмінка. Кличний відмінок зазвичай вживається для звертання до когось, і в контексті дієслова «звуть» це не є необхідним.

DarkMax2

Цитата: Волод от апреля 30, 2024, 13:01Чому дієслово «звуть» керує називним відмінком, а не кличним?
Бо кличний "відмінок" - не відмінок. Клична форма виводить із узгодження іменники, а не узгоджує їх із іншими словами в реченні.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

Волод

Цитата: Den34 от июня 27, 2024, 13:40Дієслово «звуть» керує називним відмінком, а не кличним, тому що в українській мові воно функціонує в значенні «називати» або «мати ім'я».

За такою логікою я мав задати запитання: «Чому дієслово «кличуть» керує називним відмінком, а не кличним?»

Волод

Цитата: DarkMax2 от июня 27, 2024, 20:55Бо кличний "відмінок" - не відмінок. Клична форма виводить із узгодження іменники, а не узгоджує їх із іншими словами в реченні.

За такою логікою те, що кличуть кличним відмінком, не є іменною частиною мови.
Ну, я теж маю фантазії, що це дієслово.

Python

Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Python

Цитата: Волод от апреля 30, 2024, 13:01Питання щодо орудного відмінка залишимо поза увагою.
А дарма. Орудний відмінок має схильність перетворюватись у прислівник чи виконувати  обставинну роль у реченні. «Як тебе звуть?» теж натякає на обставину.

Звідки називний замість орудного чи кличного? Просто це базова форма, яку і самому утворювати простіше, і від якої будувати відмінки зручніше, і яку всі намагаються дізнатися в першу чергу. Загалом, один із проявів чуми невідмінюваності: відвикши робити непрямий відмінок у певних випадках, потім складно повернутися до нього.
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Python

Цитата: DarkMax2 от июня 27, 2024, 20:55Клична форма виводить із узгодження іменники, а не узгоджує їх із іншими словами в реченні.
Чому ж, іменник у кличному відмінку може мати у своєму підпорядкуванні означення й додатки, а то й цілі підрядні речення: «Любий друже!», «Авторе попереднього повідомлення, випрате граматичні помилки», «Вітаю тебе, далекий нащадку, що читає це послання з минулого!»

Правильніше сказати, виводить з підпорядкування іншим членам речення. Звертання перебуває в цій ієрархії десь паралельно з підметом і присудком, з якими, проте, не узгоджується й не взаємодіє (хіба що може впливати на зміст другої особи — і ось там узгодження за числом таки присутнє, бо не можна сказати «Пані та панове, ти мене чуєш?»).

Python

Отже, є слово «звуть», якому може підпорядковуватись або цитована пряма мова (в якій може міститися кличний відмінок), або орудний відмінок. Називний у підпорядкуванні — пізніше нововведення, функціонально це майже та ж пряма мова; власне, й поставити узгоджене з цим називним питання для визначення зв'язків ми не можемо: «Мене звати (хто?) Петро» — одразу випирає неузгодженість. Пряма мова — початково незовсім законний засіб мови, що вимагає певної зміни регістру, перетворює речення на виставу одного актора. Здебільшого її уникали, замінюючи непрямим описом сказаного (не  «Я назвався: «Петро», а «Я назвався Петром»).

Волод

Цитата: Python от августа 20, 2024, 03:44хіба що може впливати на зміст другої особи — і ось там узгодження за числом таки присутнє, бо не можна сказати «Пані та панове, ти мене чуєш?»).

А рід не узгоджують?

Python

Цитата: Волод от августа 20, 2024, 06:15
Цитата: Python от августа 20, 2024, 03:44хіба що може впливати на зміст другої особи — і ось там узгодження за числом таки присутнє, бо не можна сказати «Пані та панове, ти мене чуєш?»).

А рід не узгоджують?
Ніби так, але з цим трохи складніше: словоформ, у яких би одночасно був і рід, і особа, в літературній українській мові нема (хіба що діалектний передмайбутній час: «будеш робив», «будеш робила»).

Волод

Python

Цитата: Волод от июня 28, 2024, 02:27Ну, я теж маю фантазії, що це дієслово.
Якщо знати, з якого боку сова натягується на глобус. Звертання має багато спільного з вигуком, який ніби теж не член речення.  Хоча от вигуки можуть використовуватись у ролі дієслів («Чашка дзень, а кішка стриб», «Він туп-туп до кладки та й шубовсть у воду») чи прирощувати до себе дієслівні закінчення («гетьте», «киште», «нате»; таку ж вигуково-дієслівну природу має «нуте» та популярне в наш час «нумо», утворені від «ну», «ану» — вигуки, що набули ролі підсилювальних часток, а з «нумо» вже дехто ліпить модальне дієслово).

Якщо використовувати кличний відмінок як вигук у дієслівній ролі, то ніби виходить вигукоподібне дієслово зі значенням казати відповідне звертання, кликати когось («Вона діду-діду, а дід мовчить»). Хоча це можна й розглядати як цитовану пряму мову.

Утім, мабуть, слід розрізняти дієвигуки наказові й розповідні. І якщо розповідні досить легко зробити  з вокативу, то наказові (до яких можуть прирощуватись закінчення множинних імперативів) з вокативу ніби не утворюються.

Не розглядаю тут випадки, коли від вигуку утворилось повіноцінне дієслово шляхом додавання суфіксів (стукати, хлюпатися і т.п.). Хоча, наприклад, «панькатися» скидається на таке утворення від звертання «пане/пані».

Python

А ще до вигуків може прирощуватись -у (стрибу-стрибу, скрипу-скрипу), що зовні нагадує закінчення іменників, яке буває і в кличному відмінку. Утім, мабуть, це щось інше, бо -е, властиве кличному відмінку багатьох іменників, подібним чином не виникає.

Волод

Цитата: Python от августа 20, 2024, 12:03може прирощуватись -у (стрибу-стрибу, скрипу-скрипу)
:green: Те, що давальний відмінок – це дієслово, і так зрозуміло.
 «я трамваю містом», «я пляжу літо»

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр