Главное меню
Мы солидарны с Украиной. Узнайте здесь, как можно поддержать Украину.

Шпаки

Автор nivtirB, мая 28, 2012, 23:27

nivtirB

Цитата: DarkMax2 от мая 28, 2012, 08:26
Цитата: Алмас от мая 27, 2012, 13:05
Як вони називаються по-українськи? Ну, хто скаже?" Хлопець тягне руку. Вчителька :"Ось Толя Бондарєв нам скаже!" Толя:"Шпаки!" Вчителька:"Молодець! Сідай, п'ять!"
И что смешного? Ну за окном дрозды и?

Шпаки - Дрозды?   :o
Наносите пользу и причиняйте добро!

Python

Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
ÆC CASALI NAXI PRASQURI: AHOV CÆRU, MERTVÆRI TÆ SLAVUTÆT!
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

Conservator

Цитата: Python от мая 28, 2012, 23:47
Саме так.

:o

це в якому реґіоні їх так називають? у нас дрозды=дрозди, скворцы=шпаки, як у СУЛМ.
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

nivtirB

Что ж вы так? Я с далёкого украинского детства помню, что шпаки - это скворцы.

Как там пелось: "Ребята, ребята, скворцы прилетели, скворцы прилетели, на крыльях весну принесли..."
Украинского текста не помню, но в нём было "шпаки прилетiли, шпаки прилетiли...".

А про дроздов поют другую песню: "Вы слыхали, как поют дрозды...", бо дрозди поють.

Conservator

Цитата: nivtirB от мая 29, 2012, 00:19
"Вы слыхали, как поют дрозды...", бо дрозди поють.

или как в английском стишке -

Цитироватьв торт запек конитер 45 дроздов.
вырвалось из торта птичье тюр-лю-лю
снилось ли такое блюдо королю?

как я понял, в русских диалектах шпак=дрозд. ложный друг переводчика, как бы.
Ленін - апо! Ленін - квітя! / Ленін - сонце у зеніті! / Ленін - Партії отиць! / Ленін - буржуям кониць! / Ленін - Карла Маркса син, / їх нам дав Єрусалим!
(Павло Чучка)

"Тильки мы помыслылы, абыхом ку вере наськой истинной ботяна повернуты, яко обачылы в сьроде обитанья оных птыц вас – попов папэжских. И що ж тэпэр маемо? Горэ, бида, огорченье! Ибо крычаты сталы тыя птыцы святодавныя: «Аллах акбар!», од вас одступовавшы. Що вы там робылы?" (Сяргей Балахонаў)

Python

Цитата: Conservator от мая 29, 2012, 00:02
Саме так.

це в якому реґіоні їх так називають? у нас дрозды=дрозди, скворцы=шпаки, як у СУЛМ.
Все життя шпаків і дроздів плутаю — важко сказати, чому. :wall:
Пролетареві ніколи вчити європейських мов, бодай би свою знати добре і на ній принести до своєї хати світло знання (Гнат Хоткевич)
Вони просили його: «Скажи: кетум», а він говорив: «сатем», і не міг вимовити правильно.
Хотелось бы также отметить, что "Питон" - это "мышиный язык" : "пи+тон". © АБР-2

nivtirB

Python

Не настільки міський, щоб шпаків не бачив — цих птахів я добре знаю. Хоча дроздів бачу рідко (чи плутаю їх із шпаками?). Російські назви (скворцы, дрозды) в чомусь схожі, на вигляд птахи теж подібні — мабуть, тому й плутаю.
ЦитироватьА про дроздов поют другую песню: "Вы слыхали, как поют дрозды...", бо дрозди поють.
Технічно, шпаки можуть імітувати спів дроздів. Хоча ті, яких я бачив, частіше імітували крик сойки.

DarkMax2

Цитата: nivtirB от мая 28, 2012, 23:27
Цитата: DarkMax2 от мая 28, 2012, 08:26
Цитата: Алмас от мая 27, 2012, 13:05
Як вони називаються по-українськи? Ну, хто скаже?" Хлопець тягне руку. Вчителька :"Ось Толя Бондарєв нам скаже!" Толя:"Шпаки!" Вчителька:"Молодець! Сідай, п'ять!"
И что смешного? Ну за окном дрозды и?

Шпаки - Дрозды?   :o
Скворцы, скворцы. Им еще скворечники строят. Так что смешного в скворцах за окном?

Дрозды, то оговорка по Фрейду. :)
Tej wojny nikt za nas nie wygra! © Wiedźmin III
Коли зчинять лемент: "Хто ж знав?!" — відповімо: "Ми".

З моїх снів ти утечеш над ранок,
Терпка, як аґрус, солодка, як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні,
Фіалкові очі, мокрі від сліз.

DarkMax2

Цитата: Python от мая 29, 2012, 01:09
Цитата: Conservator от мая 29, 2012, 00:02
Саме так.

Все життя шпаків і дроздів плутаю — важко сказати, чому. :wall:
Я тоже порой.

piton

W

Oleg Grom

piton

Вспомнил армейское "шпаковщина" означающее неприятие буквы и духа Устава.
W

DarkMax2

Алмас

Та не анекдот я розповідав про шпаків, то й нічо' там смішного нема, а гіркота. що п'ятірки ставлять за шпаків.А вперше усміхнувся, коли дізнався, що шпаки - це дрозди. Таки Толян Бондарєв заробив п'ятірку. За дроздів - два.
А це вже 2010 рік.Сільська північна Луганщина. Наш кубанський дядько в гостях у жінки й тещі (і таке буває!).Всі, разом
з сусідкою, вчителькою укр. мови в укр. школі слухають радіопередачу про мову.Просять надсилати запитання для вікторини чи щось таке."Давайте,-каже дядько,- пошлемо ім слово "потапці", хай хтось скаже, шо воно таке!" "А що це таке?" - питає сусіда-вчителька. Отже, цікаво, вона "Енеїду" Котляревського хоч гортала?
Хто до нас з томагавком прийде, той од томагавка й томагавкнеться..(Кубанська приказка).

Алмас

На Кубані ще шкворці.А іхня малосімейка - шпаківни'ця або шкворе'шня.
Хто до нас з томагавком прийде, той од томагавка й томагавкнеться..(Кубанська приказка).

Conservator

Цитата: Алмас от мая 30, 2012, 00:45
Отже, цікаво, вона "Енеїду" Котляревського хоч гортала?

читала в б.-я. разі, без цього на другому курсі історію укр. літ-ри не складеш. проблема в тім, що ті, хто гарно (чи хоч посередньо) вчився, на села не потрапляють учителювати.
(Павло Чучка)

DarkMax2

Цитата: Алмас от мая 30, 2012, 00:45
Та не анекдот я розповідав про шпаків, то й нічо' там смішного нема, а гіркота. що п'ятірки ставлять за шпаків.А вперше усміхнувся, коли дізнався, що шпаки - це дрозди. Таки Толян Бондарєв заробив п'ятірку. За дроздів - два.
Може реально це у нас з Пифоном щось діалектне?

Алмас

Ну, почнемо пташиний лікнеп ( від біолога).
1.Шпаків у нас 1 вид і дуже рідко з Сер.Азії залітає рожевий.
2.Дроздів у нас бл.6 видів, вони всі більші за шпаків, світліші.Дроздів раніше наші предки (як і скрізь у Європі) їли, а шпаків - ні. Дрозди вряди-годи залітають у населені пункти, а шпаки здебільшого прописані там або десь поряд.
А також кожен свідомий українець має добре знати, що наша чайка ("Ой горе, горе чаєчці-небозі, що вивела діток при битій дорозі) - це російський чибис. Та, скидається на те, що і в Росіїї на чибиса раніше казали "чайка".А теперішня рос. чайка (багато видів) - по-нашому мартин. Так було донедавна й на Кубані. Подумаймо, звідки б узялось стільки серед
людей Чайок(по-куб. Чайкі'в) і Чайкіних, бо ж у місцях, де ці прізвища з'являлися, чайки-мартини не водилися.
Сам вже про те подумав - не  поширена та плутанина аж до діалектної норми? Недостатньо матеріалів, хоч цікаво

DarkMax2

Iskandar

Навiть для "скворця" свого слова не мають...

Алмас

Цитата: Iskandar от мая 30, 2012, 08:54
Навiть для "скворця" свого слова не мають...
Не второпав? Хто чи "хти" свого слова не мають?

Iskandar

Алмас

Цитата: Iskandar от мая 30, 2012, 09:07
Нiм. > поль. > укр.
Ну, так це комплимент! Я знаю одну мову, там чимало такого монг.> кьіпч.> мова,
і для "черевика" свого слова нема. :dayatakoy:

Iskandar

Припустiмо, "черевик" - культурний термiн, якi всюди й завжди схильнi до запозичень.
А от запозичувати назви птахiв, що розповсюдженi на твоїй батькiвщинi - для цього потрiбна широка двомовнiсть.

Быстрый ответ

Обратите внимание: данное сообщение не будет отображаться, пока модератор не одобрит его.

Имейл:
Проверка:
Оставьте это поле пустым:
Наберите символы, которые изображены на картинке
Прослушать / Запросить другое изображение

Наберите символы, которые изображены на картинке:

√36:
ALT+S — отправить
ALT+P — предварительный просмотр