VANJA, в інтернеті є де-небудь підручник хорватської на українській, російській або польській основі? І чи є де-небудь форум про хорватський туризм хорватською, бо дочка мого товариша вчить хорватську в інституті туризму. Буду вдячний.
Отак. Такий підручник, думаю, в інтернеті, ніде не знайдеш. Я не бачив. Якщо є, то якраз є англійською. До речі, інформація потенціальним гостям – молоді люді, студенті (так як я 8)), майже всі розмовляють англійською (що зробиш, англомовна продукція на телебаченні дуже присутня), а в Далмації, особливо в Істрії, разом з англійською вивчається і італійська, так що можна спілкуватися і італійською.
Оскільки, останнім часом зростає відсоток східнослов’янських гостей, там гіди швидко вивчаю російську, але взагалі, по-російськи в Хорватії (якщо не врахувати русистів) дуже мало людей розмовляє.
Чи є взагалі якийсь підручник хорватської на польській? Не знаю, але навіть, щось таке могло б існувати. На польських університетах існують дуже добрі кафедрі хорватистики - можливо вони щось друкували.
На першому курсі україністики, коли зрозумів, що українці розмовляють по-русски, купив собі таку книжечку – РУССКИЙ С ПРОИЗНОШЕНИЕМ, В КАЖДОЙ СИТУАЦИИ, ДЛЯ КАЖДОГО 4000 СЛОВ И ВЫРАЖЕНИЙ, ПРАКТИЧЕСКИЙ РАЗГОВОРНИК, в якій можна знайти найчастіші фрази яких користують туристи.
RUSKI S IZGOVOROM, sastavio Dušan Vitas, Eurofutura d.o.o. Zagreb, 2002. Коли я купив цю книжечку, коштувала 42 куни. Для нас, дуже дешево. Думаю, що і сьогодні вона продається в книгарнях в туристичних або великих містах. Для початок вчення мови, дуже зручно, хоч це призначено носіям хорватської мови. Через те, російські слова наголошені, а хорватські ні. Але, напевно, цей малесенький підручник на шістдесят сторінок допоможе.
Що стосується форуму про туризм, можу підказати цю сторінку –
http://www.forum.hr/ там є і розділ туризм. Хочу попередити, там можна знайти різних людей і різних тем, як то і є на форумах. Деякі формучані пишуть неправильно, тобто не за правописом, так що і на це слід звернути увагу. Якщо щось знайду – скажу.